Jao si ga novinarstvu kojem su sami novinari tema

Dugogodišnji novinar ugaslog splitskog tjednika Feral Tribune - Igor Lasić - na kratko se vrijeme skrasio u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija, tj. u zagrebačkom dopisništvu Agencije EPEHA, čiji su zaposlenici radili isključivo za potrebe splitskog dnevnika. No nije se uklopio u uređivačku koncepciju dnevnika budući da je odbijao pisati po diktatu političkih ili ekonomskih centara moći, pa je otpušten pod izlikom 'racionalizacije i optimizacije poslovanja'. O svom je slučaju i alarmantnom stanju u hrvatskim medijima objavio tekst u sarajevskom tjedniku BH Dani, koji u cijelosti prenio i T-Portal ...

KAKO SAM OTPUŠTEN IZ SLOBODNE DALMACIJE
 
Piše: Igor Lasić / BHdan, T-Portal
 
PROČITAJTE CIJELI ČLANAK...
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/12078/Kako-sam-otpusten-iz-Slobodne-Dalmacije.html
 
Mediji u novodobnoj Hrvatskoj razdijeljeni su ciljanim pouzdanicima kako bi udruženi interes političke i Igor Lasićgospodarske elite u diobi javnog bogatstva bio što uspješnije zaklonjen medijskom maglom i odvlačenjem pažnje na prigodne atrakcije koje se uslijed posvemašnje merkantilizacije usput i sjajno prodaju.
 
Problem o kojem je u tekstu riječ uvelike nadilazi slučaj jednoga (oštećenog) novinara, koliko i jednog (ne)odgovornog rukovodioca pogona: šteta se stalno nanosi novinarskoj profesiji u cijelosti, a time i zajednici čiji smo posrednik, ili bismo makar trebali biti, načinom društveno progresivnim.
 

Mediji - branitelji interesa vlasti
 
Drugim riječima, ni glavni urednik ni ja ne bismo za priču o sebi zaslužili ovoliko prostora da nam nije uistinu delikatne javne funkcije i posljedica što ih ona nosi; jao si ga novinarstvu kojem su sami novinari tema...
 
U tako postavljenom kontekstu ipak se znatno ozbiljnijim doima zdušno djelovanje glavnog urednika, naime, kao branitelja interesa vlasti koja je njegove novine i prodala EPH-u, uz izostanak transparentnog zakonskog nadzora ispunjavanja preuzetih obaveza novog vlasnika prema novinama.

Dok ta vlast, s druge strane, drži novinare u svojevrsnoj informacijskoj blokadi, ne dajući im priliku da na press-konferenciji premijeru i ministrima izravno postave neko pitanje, a čemu se u svoje vrijeme izlagao čak i Franjo Tuđman...
 
Danas, kad je proces proizvodnje novina zbog uzleta modernih tehnologija puno jeftiniji nego prije petnaest godina, pokretanje dnevnika ili novog tjednika puno je teže negoli je bilo, zahvaljujući novougrađenim mehanizmima i otpornicima u političkom i ekonomskom uzurpiranju medijske djelatnosti.
 

Tranzicijski krug je zatvoren
 
Kiosci Tiska kao glavni komad ukupne novinsko-distribucijske mreže, zato i jesu izručeni glavnom trgovinskom oglašivaču u Hrvatskoj, Agrokoru, HDZ-ovog tajkuna Ivice Todorića kojeg ovdje više nitko ne smije ni krivo pogledati.
 
Tranzicijski krug je zatvoren, pa tako više nikome nije čudno što se ime glavnog urednika Slobodne Dalmacije Zorana Krželja može vidjeti i u Registru poslovnih subjekata Hrvatske gospodarske komore, pod Slobodna Dalmacija Media d.o.o. Ali, tamo se ne navode urednici, nego članovi uprave.
 
Ninoslav PavićNinoslav Pavić, većinski vlasnik EPH, nedavno je u magazinu Lider pozdravio osjećaj egzistencijalnoga grča u želucima svojih novinara. Jer, poručuje on, tako bolje funkcioniraju.
 
I, doista, nema bojazni za gazdu: poznajem na desetke odličnih novinara koji u sustavu EPH i šire, izmučeni dugotrajnim pritiskom udruženih centara moći te svojim privatnim grčevitim obligacijama, trpe nemogućnost slobodnog izražavanja i čekaju da im aktualni bauk recesije i nedokazivi poslovni gubici nujnog poslodavca presude otkazom potkrijepljenim motivima 'racionalizacije i optimizacije'.
 
Bez obzira što mi sami umnogome doprinosimo tome, svojim pristajanjem, apatijom i neorganiziranošću, da ne spominjem teže vidove krivnje.
 

Umjesto zaključka
 
Kad novinari odbijaju pisati po diktatu političkih ili ekonomskih centara moći, onda slijedi njihovo otpuštanje sa obrazloženjem vlasnika medijskih kuća koja nemaju veze sa istinom.
 
Javnost u svakom demokratskom društvu ima pravo na istinito informiranje, no ako su nam novinari i njihovi tekstovi ugroženi cenzurama od raznih moćnika, onda se u Hrvatskoj ne može govoriti o slobodnom novinarstvu.
 
Iz medijskih kuća odlaze vrsni novinari koji svoju časnu profesuju ne žele uprljati (Orlanda Obad, Sanja Modrić, Helena Puljiz i drugi, svi oni iz Jutarnjeg lista, isto je i u drugim medijskim kućama).
 
Javnost kupuje novine isključivo radi novinarskih tekstova kako bi bila informirana o stanju i događajima u društvu, a nikako zbog oglašivača i tu činjenicu bi morali uvažiti vlasnici medija ukoliko žele opstati na tržištu.
 
Jednostavno, oni se moraju opredjeliti da li im je stalo do istinitog informiranja javnosti ili da ostanu sluge političke i ekonomske moći. 

Povezani članci

Who's Online

We have 148 guests and no members online