Gata: Večer sjećanja na don Franu Mihanovića

U prigodi obilježavanja godišnjice smrti dugogodišnjeg župnika u Gatima i poljičkog dekana, Župno pastoralno vijeće Gata priredilo je u mjesnoj crkvi sv. Ciprijana Večer sjećanja na don Franu Mihanovića. Poslije mise zadušnice koju je služio župnik don Vlade Đuđerija, u prigodnom programu govorili su Ivo Perišić, Ivan Ugrin i Nedjeljko Mihanović. Voditelje je bio Zdravko Vladanović, a u glazbenom dijelu nastupile su Lucija Mrkonjić na kontrabasu i Olivija Vjekoslava Tomasović na oboi. Na početku programa don Franinu duhovu oporuku pročitala je naša sumještanka Ana Kadić ...

GATA

Don Frane se nije bojao iznositi istinu

Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija

Svoja sjećanja o vjeroučitelju koji je obilježio njegovo djetinjstvo i mladost nadahnuto jo iznio Ivo Perišić, navodeći kako ga je don Frane naučio da su Poljica jedina seljačka kneževina na kugli zemaljskoj.

O Mihanovićevu publicističkom radu govorio je novinar i urednik Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin spominjući osobito vrijednu knjigu "Da se ne zaboravi", u spomen svima koji su se u dugoj povijesti borili za poljičko "časno ime”.

Svjedoci vremena

Zabilježio je don Frane sve važnije događaje u svome djelokrugu, tu je i podsjećanje na tragediju koju su 1807. godine počinili Francuzi, dokinuvši slavnu Poljičku knežiju, a posebno mjesto zauzimaju tekstovi o stradanjima srednjopoljičkih sela Gata i Čišla, 1942., te mjesta Donji Dolac 1944. godine, u kojima su četnici izvršili pokolj nevinih mještana.

Manirom vrsnog kroničara pomno je razgovarao sa svjedocima vremena i sve objavio, unatoč prijetnji cenzurom, u godišnjaku “Poljica" u dva navrata 1979. i 1980.

- U to vrijeme komunističkog jednoumlja iznositi srbočetnička zločinstva na svjetlo dana za neke je bilo isto što i rušiti Jugoslaviju i time se suočiti s nepredvidivim posljedicama. Uređujući “Poljica" don Frane Mihanović je to znao, ali nije ustuknuo. Na sreću, našlo se je i onih. koji nisu mogli zatvarati oči pred istinom i stvarnim činjenicama, pa je za don Franu sve dobro prošlo, nije završio u zatvoru  - zaključio je Ugrin.

Sintezu životnog djela don Frane Mihanovića na kraju je dao Nedjeijko Milianović ističući za njega kako je bio svećenik meditacije i akcije.

Povezani članci

Who's Online

We have 159 guests and no members online