Ekshumacija 'Vrimena'

novineIstuklo pedere. Pa se sada svi nešto iščuđavaju. I traže razloge. Uzroke. Ulaze u dubinu i širinu. Pozivaju se na cvit Mediterana kakav je nekad bio. Marka Marulića i don Franu Bulića. Pavičića i Dežulovića. A Željko Kerum gušta. Tek je sad postao siguran da će dobiti još jedne izbore. Samo ako to poželi. A poželjet će jer mu i predobro ide da bi odustao. Narod je uz njega i ne bi bio red izdati ga. Barem kad je onih 60 posto u pitanju. Onih 60 posto koji su mu dali glas na izborima. Onih 60 posto koji ne žele Srbina za zeta. Onih 60 posto kojima ne smeta ustaška kapa na glavi Hajdukova predsjednika. Onih 60 posto koji su se i na posljednjem popisu stanovništva izjasnili katolicima. Onih 60 posto kojima je riječ urban sinonim za najgoru uvedu. Onih 60 posto koji Kerumu drže kesu. Pazeći da pokupe sve što iz nje ispadne ...


DNEVNIK NEIZLJEČIVOG HAJDUKOVCA

vinko vukovićPiše: Vinko Vuković
Izvor:
vinkovukovic.bloger.hr

Jedan od njih je, na žalost, i moj kolega. Iskusni držač kese. Čovjek koji već pola stoljeća liže svaki oltar na kojega naiđe. U želji da se domogne sakristije spreman je na sve. Pa i na igru s ljudskim sudbinama. Magnetska privlačnost škrinjice s lemozinom pretvara ga u Tolkienova Golluma. Svorenja koje se ničega ne boji. Osim zrcala. I susreta s vlastitim odrazom.

Kolega o kojemu je riječ ovih dana javno likuje. Stoji nad lešinom odašiljući poruku o svojoj neuništivosti. A lešini je ime tjednik 'Vrime'. Novina koju kolega mladićevski iskreno oplakuje. Pa iz konteksta izvlači citat koji bi, kao, imao dokazati da taj list uz takvo pisanje i nije mogao opstati. A zapravo samo potvrđuje kako 'Vrime' u srazu s onih 60 posto nije imalo nikakve šanse.

tjednik VrimeČlanak, publiciran u tjedniku 'Vrime', koji argumentirano govori o sukobu interesa jednog novinara nisam napisao. Ali sam kao izvršni urednik tog magazina nadgledao njegovo objavljivanje te i danas, 16 mjeseci nakon njegova nastanka, potpisujem svaku otisnutu riječ. I baš zato se osjećam p(r)ozvan odgovoriti kolegi koji je u subotnjem prilogu Slobodne Dalmacije bez rukavica obavio ekshumaciju kako bi umirio vlastiti želudac i snove. Baš kao što je i Smeagol jednom bio neiskvaren i baš kao što mu zrnce neiskvarenosti nikad nije prestalo grebati utrobu, tako i moj kolega vrlo dobro zna da se svako slovo u 'spornom' članku nalazilo na svome mjestu. A to ga, eto, toliko muči da ni danas, osam mjeseci od upokojenja 'Vrimena', ne prestaje šetati po groblju i tražiti duhove iskupljenja.

hajduk Nakon što se tekst o poznatom novinaru koji se, pišući o Hajduku, nalazi u permanentnom sukobu interesa, pojavio na kioscima, mnogi su osjetili potrebu s uredništvom 'Vrimena' podijeliti svoj stav o napisanom. Jedni su autoru 'u po glasa' čestitali, a drugi su zapjenjeno prigovarali. Kad je struka u pitanju, čestitara, uz rijetke iznimke, gotovo da nije ni bilo, a najčešći kontraargument bio je 'kako ste mogli, pa to uopće nije kolegijalno'.

Kako smo mogli što?! Napisati da postoji naš kolega koji piše o Hajduku, dok istovremeno s tim istim Hajdukom posluje?! Da postoji čovjek koji predsjedniku Hajduka, u duhu najpatetičnije preporodne lirike, sklanja budnice i davorije, dok mu ovaj istovremeno plaća račune?! Da postoji čovjek koji već godinama, izvrćući ruglu čitavu našu profesiju, medijski prostor koristi za trgovanje igračima i došaptavanje s njihovim menadžerima?! Da postoji čovjek koji usprkos svim iznesenim istinama neće biti sankcioniran, nego će gnjev sustići one koji su ga se usudili spomenuti?!

Da, zaista, kako smo mogli izdati onih 60 posto... 

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online