Zanimljivosti..

Kuharska reprezentacija Dalmacije na olimpijadi

Prva kuharska reprezentacija Dalmacije braniti će boje regije Dalmacije na svjetskoj kuharskoj olimpijadi, a koja se održava od 19. do 22. listopada u njemačkom gradu Erfurtu. Za kuharska odličja u konkurenciji gotovo 200 nacionalnih i regionalnih ekipa iz 54 zemalje sa svih kontinenata borit će se: Zlatko Marinović (kapetan) šef kuhinje i vlasnik restorana "Noštromo" iz Splita, Slaven Stegić, kuhar i vlasnik restorana "Carmen" iz Tisna, Dean Todorović, šef kuhinje hotela "Zora" iz Primoštena, Zlatko Mornar, slatičar u poduzeću "Bobis" iz Splita i Renato Kraljev, šef kuhinje restorana "Kornat" u Zadru ...

OLYMPIADE DER KOCHE

Piše: S. Ferić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Trener i savjetnik reprezentacije je Zdravko Kalabrić, šef šibenske Kuharske akademije, jedini hrvatski kuhar osvajač zlatne kuharske olimpijske medalje i sudionik čak šest kuharskih olimpijada od 1974. do 1994. godine.

Pokrovitelj regionalne reprezentacije Dalmacije je Kuharski savez Hrvatske.

Prvi treninig dalmatinska olimpijska reprezentacija imala je u restoranu "Carmen",generalnu probu svog gastro-projekta pokazala je na Adriatic boat show u Šibeniku.


Najveća kuharska priredba na svijetu

Kuharska olimpijada (IKA-Olympiade der Koche) koju organizira  Savez kuhara Njemačke najveća je i najmasovnija kuharska, kulinarska i enološka priredba na svijetu.

Na njoj nastupaju najbolji kuhari sa svih kontinenata, a svoje najjače ekipe šalju kuharske velesile Francuske, Kanada, Mađarska i Italija te Švicarska čiji kuhari osvajaju najviše medalje.