Potop opozicije na stranačkim izborima u HDZ-u, Plenki će sad baš biti faraon

HDZ je na stranačkim izborima poslao dvije snažne poruke, piše Boris Rašeta u svojoj kolumni na portalu 24sata.hr. Jedna je očekivana: to je vojska, ustrojena autoritarno, kao isusovački red, s generalom na čelu. A generalu se poslušnost ne otkazuje. Andrej Plenković dobio je utakmicu života, bio je izrazit favorit, ali ne ovakav. Sad će u HDZ-u doista biti - faraon.
Druga je poruka pomalo iznenađujuća i vrlo ohrabrujuća - HDZ želi biti poštena stranka, stranka bez kompromitiranih ljudi, stranka političkog centra u kojoj ne može svaki galamdžija koji se busa u domoljubna prsa pa konjunkturistički proračunato nariče nad "ugroženim suverenitetom" i "našim načinom života" pomesti na izborima sve protivnike najjeftinijom demagogijom.
Ta su vremena prošla, ta je priča prokazana. Svima je jasno da je zemlja u nevolji u koju su je doveli lopovi, klijentelisti, kleptokrati i da je može izvući samo poštenje, kompeticija, pravna država. Ovo je bio i uvjerljiv plebiscit za Plenkovićevu svjetonazorsku liniju, za blago konzervativnu, umjereno liberalnu, europsku Hrvatsku, protiv Orbana, Višegradske skupine, karamarkovštine, i sličnih retro-smjerova. Pobjeda je čista kao suza - pet nula, nogometnim rječnikom rečeno. Plenkoviću je ovo veliki vjetar u leđa. Na jesen ga čeka teže iskušenje - parlamentarni izbori.

Izvor: 24sata.hr