'Znanstveno kino' u Dugom Ratu: Što nam se događa s plažama?

'Znanstveno kino' u Dugom Ratu: Što nam se događa s plažama?

Udruga "Tvornica" Dugi Rat organizira i poziva Vas na popularno-znanstveno predavanje na temu: "Što nam se događa s plažama? Obale, obalni procesi i problematika plaža", koje će Dr.sc. Kristina Pikelj s Geološkog odsjeka PMF-a Zagreb održati u petak, 26. listopada 2012 u 19 sati u prostorima nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu ...

"ZNANSTVENO KINO" U DUGOM RATU

PREDAVANJE

Što nam se događa s plažama?

Obale, obalni procesi i problematika plaža

Izvor: Udruga "Tvornica"

profil plažePlaže su kao i cijeli obalni prostor pod sve snažnijim utjecajem čovjeka i njegovih aktivnosti. Mnoge od njih mogu značajno i nepovratno promijeniti izgled plaža. Jedna od negativnijih promjena jest gubitak materijala – odnosno nestajanje (tzv. erozija) plaže.
Erozija materijala na plažama je kao i akumulacija prirodan proces, koji je oduvijek postojao i postojat će dok je mora i kopna. Kao i nastajanje (akumulacija), tako i nestajanje, odnosno erozija plaža, pridonosi stalnoj promjeni obalnih prostora.
Dva su glavna razloga uslijed kojih dolazi do erozije plaža. Prvi je smanjen donos sedimenta na plažu, prirodan ili zbog utjecaja čovjeka, a drugi je povećana energija valova.
Očito je da eroziju izazvanu ljudskim djelovanjem i eroziju koja nas ugrožava treba sprječiti. A ako je ne možemo spriječiti, možemo je bar probati ublažiti.A kako se boriti protiv erozije?


plaža u dugom ratuDođite u Dugi Rat ovaj petak i saznajte:

 Zbog čega je bitno proučavati plaže?
Što se događa s plažama u svijetu?
Kakva je istočna obala Jadranskog mora i kakve su hrvatske plaže?
Po čemu je zanimljiva obalna zona Kaštela - Ploče?
Što se događa s plažama u Dugom Ratu?
Kako se boriti protiv erozije?


Ukratko o predavačici:

kristina pikeljDr.sc. Kristina Pikelj zaposlena je na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Suradnik je na projektu koji se bavi istraživanjem sedimenta podmorja Jadrana i jadranske obale. Uže područje istraživanja su joj sastav i porijeklo površinskog sedimenta Jadrana te geomorfologija i problematika obale (interakcija prirodnih procesa i antropogenih utjecaja). Drži nastavu iz kolegija koji se bave geologijom mora i geologijom zaštite okoliša. Objavila je više znanstvenih i stručnih članaka kao rezultat svojih istraživanja, a održala je više predavanja na domaćim i inozemnim kongresima i skupovima.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online