Splitska županija sufinancira osiguranja u agraru

sd županijaSplitsko-dalmatinska županija i ove će godine, unatoč gospodarskoj krizi i ekonomskim problemima, sufinancirati premije osiguranja u poljoprivredi. Na natječaj koje je Splitska županija upravo raspisala mogu se javljati poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a koji su već zaključili policu osiguranja od štete u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada ove godine. Pravo na sufinanciranje ostvaruju svi oni kojima je prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije i oni čija je poljoprivredna proizvodnja u njoj. Nadalje, Županija će sufinancirati plaćene premije osiguranja za konvencionalnu i ekološku biljnu i stočarsku poljoprivrednu proizvodnju, zatim uzgoj riba i drugih vodenih organizama, pa usjeva, sadnog materijala, višegodišnjih nasada, staklenika, plastenika, rasplodne i tovne stoke, ali i proizvodnih objekata i opreme ...

Splitska županija sufinancira osiguranja u agraru

Piše: Ivana Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Sufinanciranje premije osiguranja odobrit će se onima koji imaju zaključenu policu osiguranja za tekuću godinu od rizika mraza, tuče, požara i udara groma, gubitka kvalitete voća i povrća te bolesti životinja, a platili su premiju osiguranja prema zaključenoj polici.
 
Prema natječaju sufinanciranje se odobrava u visini od 25 posto iznosa uplaćene premije osiguranja. Maksimalni iznos po uplaćenoj premiji za osiguranje proizvodnje tijekom jedne godine iznosi trideset tisuća kuna. Sve zahtjeve koji pristignu na županijski natječaj obradit će posebno izabrano povjerenstvo.
 
Program sufinanciranja premije osiguranja u poljoprivredi u srpnju 2006. godine donijela je skupština Splitsko-dalmatinske županije. Cilj županijskih vlasti je poticanje poljoprivrednih proizvođača na osiguranje svoje proizvodnje od mogućih šteta zbog nevremena, ali i požara i drugih nedaća.
 
Sufinanciranjem premije osiguranja na natječaje kroz 2006. i 2007. godinu prijavljeno je 120 zahtjeva, a povjerenstvo je odobrilo 71 zahtjev u ukupnom iznosu od 296.074 kune.
 
Prošle je godine pristiglo 78 zahtjeva, a lani je natječajno povjerenstvo utvrdilo da 51 zahtjev u 2008. godini ispunjava uvjete sufinanciranja, a odobreno im je 239.791 kuna.
 
Pristiglim policama osigurano je poljoprivrednih površina zasađenim vinovom lozom od 64 hektara, zatim maslinama na sedam hektara, voćnjacima oko 23 hektara), povrtlarskim kulturama na 28 hektara u staklenicima i plastenicima tek jedan hektar i na otvorenom u ukupnom iznosu premije od 1,080.904 kuna.

Natječaj je otvoren 30 dana od dana raspisivanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online