Gradite u Dugom Ratu: Do apartmana bez komunalne naknade

Dugi RatŽelite graditi apartmane? Živjeti od turizma? Općina Dugi Rat bi mogla biti vaš El Dorado! Najnovijom odlukom općinskih vijećnika fizičke osobe koje na svom zemljištu namjeravaju zidati apartmane, aparthotele, hostele i pansione volumena većeg od 1.200 kubičnih metara u potpunosti su, naime, oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa. U prijevodu, riječ je o desecima tisuća ušteđenih kuna. Vijest je to koja je iznenadila mnoge Dugoraćane, pa i oporbu koja je šokirana i zlovoljna napustila posljednju sjednicu Općinskoga vijeća ...

ZIĐAJ, ZIĐAJ..

GRADITE U DUGOM RATU

Do apartmana bez komunalne naknade

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

građenje- Odluka je nerazumna, neobrazložena te sumnjiva. Onako kako je sastavljena može se iščitati jedino na način da se njome nekome pogoduje - kaže nam Branko Vojnović, negdašnji općinski načelnik i HNS-ov saborski zastupnik.

Vojnovićev nasljednik u fotelji prvoga čovjeka Dugoga Rata, HDZ-ovac Jerko Roglić, uzvraća pak kako je nerazuman tek postupak opozicije.

- Ovo je naš poticaj razvijanju obiteljskih gospodarstava, a optužbe o pogodavanju pojedincima su zločeste i neutemeljene - tvrdi Roglić.

Općina se, nastavlja Roglić, zaštitila od zlouporabe ovog akta člankom prema kojemu se pravo na oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ostvaruje tek ukoliko građevina ne bude prodana deset godina od izdavanja uporabne dozvole. U suprotnom, plaćanje će uslijediti s kamatama.

- Uvjereni smo kako ćemo ovom odlukom postati poželjna destinacija ulagačima, ali i da ćemo našim mještanima olakšati investiranje u turizam. Isto tako, otvorit će se nova radna mjesta što nam je i bio prvi cilj pri njezinu donošenju - ističe Roglić.

Oporbenjaci, međutim, u porast zapošljavanja ne vjeruju te smatraju kako je Rogliću najvažnije da, godinu i pol prije lokalnih izbora, pripremi teren za ostanak na vlasti.

Oči im stoga bode i stavak prema kojemu načelnik može predložiti da se komunalnog doprinosa oslobode i drugi objekti za koje on procijeni da su od posebnog općinskog interesa.

- Umjesto da se u ovim teškim vremenima ususret iziđe građanima slabijeg imovinskog stanja, mi pogodujemo bogatijima. Zašto sirotinja ne bi bila oslobođena plaćanja dadžbina? - pita (se) Branko Vojnović.

građenje- Zato što sirotinja i nema novca za graditi apartmane - odgovara Roglić dodajući kako on ipak i za takve ima sluha.

- Bez obzira na nekima spornu odluku koja jamči razvoj naše općine, i ostalima smo za čak 70 posto smanjili komunalni doprinos. To valjda dovoljno govori da nismo bešćutni - zaključuje Roglić.

I, zaista, 'popust' je golem, ali samo u odnosu na prethodnu, godinu i pol dana staru, odluku kojom je plaćanje komunalnog doprinosa bilo znatno uvećano kako bi se što više novca "izvuklo" od Hrvatskih cesta zbog tada još uvijek aktualne gradnje brze ceste Split - Omiš.

Najnovija tarifa trebala je biti vraćanje na staro stanje, no ona to nije te realno predstavlja čak i poskupljenje!

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online