Lipanj - presudan mjesec predsezone

dućeTuristička (pred)sezona počinje Uskrsom. I dok hrvatski turistički radnici očekuju dobar početak predsezone, temeljivši taj optimizam na dobrim prodajnim rezultatima Istre i Kvarnera, gdje ukupno dolazi 70 posto uskrsnih gostiju, u Dalmaciji turističke neimare u ovom trenutku zabrinjava potpuno neizvjesni lipanj, velika sezonska rupa. O uspješnosti lipnja ovisit će i uspjeh odnosno neuspjeh kompletne predsezone, rečeno je, među ostalim, tijekom sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice. Isto tako, najjača promidžbena kampanja ove će godine ići kasnije nego prijašnjih godina, od druge polovice travnja, jer se najveći buking očekuje u 'last minuteu', pred sam početak glavnih turističkih mjeseci ...


POČINJE PREDSEZONA


Lipanj - presudan mjesec predsezone


Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


damir bajsDamir Bajs, ministar turizma, očekuje turistilčki dobar Uskrs, utemeljivši to na dobrim prodajnim rezultatima Istre i Kvarnera, gdje ukupno dolazi 70 posto uskrsnih gostiju.

Solidno se prodaju i zadarska i šibenska regija, no veći se minusi, za to razdoblje, mogu očekivati na splitskom i dubrovačkom području. Ministar, nadalje, očekuje i dobar svibanj, čak i bolji od lanjskog, dok je lipanj ocijenio kriznim mjesecom.

"U lipnju ćemo imati tradicionalnu sezonsku rupu i šesti će mjesec pokazati kako smo se pripremili za sezonu. S kasnijim mjesecima, srpnjem i kolovozom, neće bit problema, a vjerujem i u dobru posezonu. Sada nas najviše zanima što će se događati u lipnju", rekao je Damir Bajs.

turisticaPonovio je da će ovo biti godina 'last minute' uplata, sezona kada će ponovo najbolje raditi kampovi, marine i privatni smještaj, ali i ljeto nakon kojeg će se, prema njegovu mišljenju, polako početi oporavljati i hotelijerstvo.

Kao jednu od glavnih opasnosti predstojeće sezone prepoznao je rast broja nezaposlenih u našim glavnim emitivnim tržištima.

Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, kaže da će glavne promidžbene aktivnosti krenuti od sredine travnja, dakle gotovo dva mjeseca kasnije nego dosadašnjih godina, a da će se najveća koncentracija promidžbenih spotova hrvatskog turizma odraditi u svibnju.

Uz postojeće, pripremaju se tri nova modela reklamiranja, a doznajemo da su dvije nove promidžbene poruke nazvane »Recepti« i »Brojevi«.


dalmacijaDobra prodaja u top pet zemalja

Hrvatska se turistička odredišta dobro prodaju na austrijskom tržištu - i to uglavnom na lanjskoj razini - s tim da Austrijanci pokazuju veći interes za grupne aranžmane.

Italiji se predviđa naš rast do dva posto, njemački turoperatori zadovoljni su dosadašnjom prodajom aranžmana za Hrvatsku, a mnogi bilježe bolji buking od lanjskoga.

Također, postoji mogućnost rasta broja noćenja slovenskih gostiju i do pet posto, a Hrvatska dobro stoji i u Češkoj, gdje je prodaje također na razini 2009.

Povezani članci

Who's Online

We have 404 guests and no members online