Don Marinko Marčić: Ja sam vječno vaš župnik i vi ste moji

Nakon 26 godina župnikovanja, naš dugoraćanin don Marinko Marčić mora napustiti vrgorački kraj, što su njegovi župljani iz župe Stilje vrlo teško primili. Ne mogu se pomiriti s time da njihov voljeni župnik, s kojim su više od četvrtine stoljeća dijelili dobro i zlo, odlukom nadbiskupa Barišića mora otići u drugu župu, župu u Muću Donjem. Vjernici iz vrgoračkoga kraja svjesni su da u Crkvi postoji stroga hijerarhija i da će nadbiskup teško povući dekret. Don Marinka Marčića su u Stiljama ispratili sa suzama, ogorčeni na nadbiskupa koji ih nije želio ni primiti..
- A prima sve i svakoga. Za nas vjernike nije mogao izdvojiti petnaest minuta, a prima rotarijance. Skupit ćemo i mi petnaest tisuća eura pa valjda će nas tada htjeti primiti - kazao je Miro Vegar za Slobodnu Dalmaciju.
- Ovdje sam proveo pola svoga života slažući se s vama u vjeri, radu i ljubavi. Ali valjda ovdje više nemam što raditi, sve sam završio pa me šalju dalje. Hvala vam na ljubavi i gostoprimstvu jer nije mala stvar da su mi vrata svake kuće bila otvorena. Ja sam vječno vaš župnik i vi ste moji - rekao je don Marinko Marčić u svojoj zadnjoj propovijedi kao župnik župe Stilja.

Izvor: Slobodna Dalmacija