Puni kreveti iznad praznog grada

Čovjek i prostorGolf na Srđu poviše Dubrovnika isto kao i svi projekti golfa koji će se u okviru Zakona o golfu provesti u Hrvatskoj, u sociološkom smislu predstavljaju oblik brutalne gentrifikacije tj. nasilnog oplemenjivanja teritorija koji počiva na translokalnim razvojnim interesima. Golf na Srđu je samo izlika za apartmanizaciju i društvenu segregaciju na lokaciji s visokom rentom, gdje naša vlast radi protiv interesa mlade generacije. Imajući na umu ispražnjenu gradsku jezgru Dubrovnika i apartmane na vrhu Srđa možemo zaboraviti i "Mediteran kakav je nekad bio." Umjesto toga hrvatski jug će uskoro biti sličniji karipskim uzorima. Ne znam jesu li ljudi u Dubrovniku i drugdje u Dalmaciji svjesni da klizanje prema karipskom razvojnom modelu turizma na lokalnoj razini proizvodi transvaluiranje političke nacije u domorodačku populaciju ...


KARIPSKI RAZVOJNI MODEL TURIZMA

Puni kreveti iznad praznog grada

Klizanje prema karipskom razvojnom modelu na lokalnoj razini proizvodi transvaluiranje političke nacije u domorodačku populaciju

Piše: Dr. Saša Poljanec - Borić / novine "Srđ je naš"
Izvor: novine "Srđ je naš"


Kada je tijekom 2010. godine Vlada gđe Jadranke Kosor, nakon kozmetičke revizije  Sanaderovog Zakona o golfu potvrdila njegov normativni kontinuitet u hrvatskom pravnom poretku, socioekonomski zaostatak prerastao je u strukturni politički problem.

Do tad sam već, prateći teme Brijuni Rivijera, Cvjetni trg  Varšavska, golf u Motovunu, golf u Velikoj Buni i Šiljakovini kod Zagreba, golf na Srđu te Zakon o turističkom zemljištu, pročitala neke radove svjetski poznate sociologinje Saskie Sassen.

Iz njih sam, kao i iz radova američkog ekonomista nobelovca Josepha Stiglitza koji je u posveti svojoj poznatoj Ekonomiji javnog sektora napisao rečenicu: "because I care" (jer mi je stalo - op. a.), saznala da neprosvijećeno upravljanje globalizacijom i liberalizacijom, koja je u nju ugrađena, proizvodi manjak demokracije.

Istovremeno, vlastita su mi istraživanja učvrstila zaključak da odlaganje integracijskih procesa u suvremenoj Europi proizvodi velike zaostatke u usvajanju instrumenata dobrog upravljanja.

Čovjek i prostor - Dubrovnik

Znajući kako je gotovo nemoguće upravljati globalizacijom u naciji bez integracijske iskaznice, te kako je integracijsku iskaznicu često nemoguće dobiti bez usvajanja globalizacijskih pravila, bilo mi je jasno da smo miljama daleko od prakse "dobrog upravljanja."

Po mome subjektivnome kronometru naš je socioekonomski zaostatak za susjednom Slovenijom tada iznosio 20 godina.
Gledajući lica studenata, budućih arhitekata, bilo mi je jasno da oni taj problem osjećaju kao nepravdu i besperspektivnost.

Danas nema nikakve sumnje da golf na Srđu isto kao i svi projekti golfa koji će se u okviru Zakona o golfu provesti u Hrvatskoj, kao i projekt HOTO grupe izveden na lokaciji Cvjetni trg - Varšavska, u sociološkom smislu predstavljaju oblik brutalne gentrifikacije tj. nasilnog oplemenjivanja teritorija koji počiva na translokalnim razvojnim interesima.

Radi se o projektima koje implementiraju nacionalni akteri poznavajući tranzicijske, dakle krnje, okolnosti zaštite lokalnih građanskih prava i koruptivne okolnosti u kojima javne vlasti odlučuju o javnom interesu.

Taj se proces odvija pod pritiskom globalizacijskih čimbenika uz punu suradnju državnih i lokalnih političkih elita ...

PROČITAJTE VIŠE...

Čovjek i prostor

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online