Prognoze: Turistička žetva na razini dobrih lanjskih rezultata

turisticeU Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno se odmara oko 55.000 gostiju, što je u skladu s očekivanjima tamošnjih turističkih djelatnika koji najavljuju još jednu mukotrpnu sezonu, ali i procjenjuju da će ukupna turistička žetva ipak biti na razini dobrih prošlogodišnjih rezultata. Sada je ponovo počela bitka za svakoga gosta, pri čemu se pojačanom promidžbom pokušavaju privući i domaći turisti te gosti iz Hrvatskoj susjednih zemalja, u čemu posebno prednjače Slovenci koji, osim blizine dalmatinskih turističkih odredišta, hvale i našu gostoljubivost, kvalitetan smještaj te široku lepezu izbora. Dalmacija, koja svoj gospodarski uspon gradi na turističkom sektoru, sada ima i autocestu, što znači da se nalazi u krugu od oko 800 kilometara koje turisti iz, primjerice, Njemačke mogu prevaliti u jedan dan. Kad se tome pridoda i atraktivnost samoga odredišta te oko 120.000 kreveta u privatnom smještaju za kojima je već sada velika potražnja, dalmatinski turistički djelatnici, unatoč neizvjesnosti kao pratećoj pojavi svakog potresa na svjetskom tržištu, vjeruju da ovogodišnja sezona neće podbaciti ...


TURIZAM

Turistička žetva na razini dobrih lanjskih rezultata

Dalmatinski turistički djelatnici vjeruju da ovogodišnja sezona neće podbaciti. Ako svi odradimo svoj dio posla i ako nas lijepo vrijeme ne iznevjeri, Splitsko-dalmatinska županija nema razloga za brigu, ističe Mili Razović

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno se odmara oko 55.000 gostiju, što je u skladu s očekivanjima tamošnjih turističkih djelatnika koji najavljuju još jednu mukotrpnu sezonu, ali i procjenjuju da će ukupna turistička žetva ipak biti na razini dobrih prošlogodišnjih rezultata.

"Uvjeren sam da ćemo poboljšati prošlogodišnji rezultat ili u najmanju ruku ostati na istoj turističkoj statistici kao i lani. A znamo u kakvom je ozračju protekla prošlogodišnja turistička sezona i kakve je negativne učinke imala recesija koja je pogodila Hrvatskoj sklona turistička tržišta.

Osim toga, imali smo peh jer nas je kišovito i prohladno vrijeme pratilo tijekom prošlogodišnjeg lipnja i srpnja, što se pokazalo kao ključna psihološka činjenica koja je utjecala na pad broja turističkih dolazaka i noćenja. Da smo imali ljepše vrijeme, rezultati bi sigurno bili bolji za dva do tri posto.

Ipak, ulaskom u špicu sezone nadoknadili smo zaostatke i anulirali minuse, tako da smo prošlu godinu zaključili s 1,7 milijuna dolazaka i 9, 2 milijuna noćenja", rekao je Vjesniku direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Mili Razović.

Prošlu godinu, koja je bila i najteža u povijesti hrvatskoga turizma, Splitsko-dalmatinska županija zaključila je s približno istim brojem dolazaka kao i rekordne 2008.

Pad, koji se kreće unutar tri posto, zabilježen je u broju noćenja, no taj se rezultat ne smatra podbačajem s obzirom na tadašnje procjene koje su govorile da bi Dalmacija mogla "pasti i za 20 do 30 posto".

Sada je ponovo počela bitka za svakoga gosta, pri čemu se pojačanom promidžbom pokušavaju privući i domaći turisti te gosti iz Hrvatskoj susjednih zemalja, u čemu posebno prednjače Slovenci koji, osim blizine dalmatinskih turističkih odredišta, hvale i našu gostoljubivost, kvalitetan smještaj te široku lepezu izbora.

Dalmacija, koja svoj gospodarski uspon gradi na turističkom sektoru, sada ima i autocestu, što znači da se nalazi u krugu od oko 800 kilometara koje turisti iz, primjerice, Njemačke mogu prevaliti u jedan dan.

Kad se tome pridoda i atraktivnost samoga odredišta te oko 120.000 kreveta u privatnom smještaju za kojima je već sada velika potražnja, dalmatinski turistički djelatnici, unatoč neizvjesnosti kao pratećoj pojavi svakog potresa na svjetskom tržištu, vjeruju da ovogodišnja sezona neće podbaciti.

"Ne bi trebalo biti neugodnih iznenađenja. Ako svi odradimo svoj dio posla i ako nas lijepo vrijeme ne iznevjeri, Splitsko-dalmatinska županija nema razloga za brigu. Nećemo pretjerano rasti, to je sigurno, ali nećemo ni pasti, što je još važnije.

S obzirom na to da smo u neposrednoj blizini Dalmaciji naklonjenih turističkih tržišta, vjerujem da će upravo ta činjenica, uz pojačanu promidžbu i zalaganje svih karika u turističkom lancu te podizanje kvalitete i široku lepezu usluga, biti dobitna karta za turizam Splitsko-dalmatinske županije", ustvrdio je Razović.


Bajs: I ovogodišnja sezona nosi isti izazov kao i lanjska

Prema riječima ministra turizma Damira Bajsa, i ovogodišnja sezona nosi isti izazov kao i lanjska, pa će se ponovo primijeniti prokušani model pravodobnih, ciljanih i, kako se pokazalo, učinkovitih mjera, koje opet uključuju snažnu suradnju privatnog i javnog sektora kao jamstvo međunarodne konkurentnosti hrvatskog turizma.

Međutim, sve te mjere i pojačana financijska sredstva, koje je Vlada osigurala unatoč objektivnim proračunskim poteškoćama, ne bi donijele takav uspjeh da svaki instrument u turističkom orkestru nije bio u suglasju s onim do sebe.

Svi koji sudjeluju u turističkom lancu, od spremačica, kuhara i konobara do operativaca, menadžmenta i lokalne zajednice te države, mjerodavnog ministarstva i sustava turističkih zajednica, zaslužni su za to što je Hrvatska izvukla sezonu u najtežoj turističkoj godini u povijesti.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online