Kad se maloračke ruke slože, sve se može, sve se može..

Nakon godina "krpanja" rupa na skliskoj cesti izgrađenoj davne 1974. godine, mještani Malog Rata, u povodu 1. svibnja, praznika rada, konačno su se okupili u zajedničkoj akciji uređenja (betoniranja) lokalne ceste kroz Mali Rat. Inicijativu je pokrenula članica Nadzornog odbora Turističkog vijeća Općine Dugi Rat Marija Lunić koja je prije nekoliko mjeseci podnijela molbu općinskim vlastima da se u svrhu sanacije ceste mještanima donira 40 kubika betona i odgovarajuću količinu armaturne mreže. Načelnik Jerko Roglić odobrio je molbu te je realizacija mogla početi. Odaziv mještana je bio dobar. U jutro 30. travnja, kada je zakazano betoniranje, imali smo što i vidjeti: svi su izašli na cestu da vlastitim snagama i alatom betoniraju svoju cestu. Nisu posustali ni kada je ponestalo doniranog općinskog betona – spremno su skupili donacije za još 11 kubika, pa su ukupno toga dana izbetonirali oko 700 m2 puta. Ova akcija je pokazala još jednom da uspjeh i napredak na najmanjoj razini ovisi upravo o složnosti i suradnji mještana i susjeda. Nadamo se da će ova akcija biti početak brojnih drugih projekata koji bi se mogli realizirati na sličan način. Među njima, kako nam govori Marija Lunić, trenutno je u planu akcija uređenja plaže uz odgovarajuće nasipanje šetnice..

MALI RAT

Kad se maloračke ruke slože, sve se može, sve se može..

Tekst i foto: Davor Grgat

To nam je potvrdio i načelnik Roglić. U planu je akcija uređenja plaže na Malom Ratu uz odgovarajuće nasipanje šetnice i same plaže, a kako bi sve bilo (privremeno) uređeno i spremno za ovu turističku sezonu. Konačno završetak projekta uređenja plaže planiran je do turističke sezone 2017. godine.

Kad se maloračke ruke slože, sve se može, sve se može..

Lunić i mještani Malog Rata vjeruju da će razumijevanje koje je načelnik pokazao prema njima i njihovim zahtjevima također biti pokazano i u budućnosti, u kojoj se očekuje konačno asfaltiranje ceste (obećano da će biti realizirano od strane općinskih vlasti do kraja 2017. godine) i uvođenje sustava kanalizacije koji bi zamijenio postojeće crne jame (a čije je uvođenje zakazano najkasnije za 2018. godinu). I što još reći osim hvala našim mještanima te načelniku i Tonćiju Žiliću, predsjedniku  Mjesnog odbora Orij i Mali Rat.

Nadamo se da će ova akcija biti poticaj daljnjoj suradnji naših mještana, ali i inspiracija svim drugim mjesnim i seoskim odborima.  Jer kad se male ruke slože, sve se može, sve se može..

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online