Osvrt na Znanstveni kafić 'Električna vozila - sadašnjost i budućnost'

U četvrtak, 13.11.2014 u kavani Lvxor na Peristilu održan je vrlo zanimljivi Znanstveni kafić na temu 'Električna vozila - sadašnjost i budućnost', Mag.ing. Nikša Čatipović s splitskog FESB-a približio je zainteresiranima, koji su svratili na popularno druženje u organizaciji udruge bivših studenata FESB-a, "vruću" temu današnjice - električne automobile. Isplati li se već danas kupiti električni automobil? Hmm.. za osobu koja prosječno prijeđe oko 50-ak kilometara ili manje, a ima "viška" barem 200.000 kn, odgovor je - da! Cijena električne energije vožnju na 100 km iznosi oko 14 kn (dnevna tarifa HEP-a), odnosno oko 7 kn (noćna, jeftinija tarifa). Usporedite to sa cijenom prosječnih 8L preskupog benzina ili dizela na 100 km i njegovim posljedničnim učinkom na okoliš. Održavanje električnog vozila trebalo bi biti puno jednostavnije s obzirom na konstrukciju pogonskog agregata. Motor je učinkovit, okretni moment također odličan, registracija je značajno jeftinija, a moguće ga je kupiti i uz sufinaciranje dijela cijene od strane Min.zaštite okoliša. Najveći problem električnih automobila su baterije. Teške su i skupe te kapaciteta koji ne dozvoljava veliki domet s jednim punjenjem. Javne punionice tek treba izgraditi uz prometnice i po gradovima, tako da nam danas za punjenje ostaje tek punjenje "kod kuće" ili eventualno na poslu, u za to opremljenom garažnom mjestu ...

ZNANSTVENI KAFIĆ O ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA

Piše: Mladen Banović

Marijana Puljak

Hrvatska koja ne proizvodi niti jedan klasičan automobil, ima čak dva u svijetu već poznata proizvođača električnih automobila koja se pripremaju ili pokušavaju pokrenuti serijsku proizvodnju automobila. Svi ste čuli za Rimac automobile i Dok-ing, američke Tesla automobile koji svoje patente dijele s svim zainteresiranima.

Na predavanju smo čuli i o njemačkim iskustvima u proizvodnji električnih automobila. No ni naši susjedi Talijani ne spavaju. Između ostalog, pokrenuli su i OSVehicle projekt kojim na principu "open sourcea" već nude svima svoj prvi koncept nazvan TABBY.. no zasigurno i neki naš auto-meštar Tomo upravo sada dok ovo čitate u svojoj garaži s ekipom priprema elektromobil s kojim planira osvojiti svijet!

Ivan Krnić
Ivan Krnić iz HEP-a

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online