Folklor: Ladarice u Spaladium Areni

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema novi folklorni spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Predstavnici najljepše hrvatske glazbene i plesne folklorne tradicije, koncert pod sloganom "Čuvajmo naše blago" održat će 1. prosinca u 19 sati, a splitska publika po prvi puta uživat će u ovogodišnjem cjelovečernjem programu "Ispod duba stoljetnoga". Program donosi neke od koreografija koje su nagrađivane kako na domaćim, tako i na inozemnim natjecateljskim festivalima, kao i koreografije koje na repertoar Ansambla donose pjesme i plesove Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu. Ulaznice za nastup mogu se kupiti online na Eventim.hr te na svim Eventim prodajnim mjestima. U razdoblju do 5. listopada ulaznice se mogu kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni od 70, 100, 120, 160 kn. Djeca, učenici, studenti, umirovljenici i članovi KUD-ova uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na stalan popust na cijenu ulaznice koja iznosi 60 kn.
 

Još jedna priča o šjor Branku

U danu Velikih urbi et orbi fejsbuk objava i tsunamija komentara koje su potopili sve društvene mreže lokalnih nevježa, skrećem Vam pažnju s mladih bludiša na našeg hvala Bogu još uvijek dobrodržećeg šjor Branka, etnokoreologa, koreografa, pedagoga, sportaša, poliglota, plesača, svojedobno i perspektivnog nogometnog vratara, rukometaša i stolnog tenisača..., da spomenmo samo neke aktivnosti vitalnog splićanina Branka Šegovića. Gabrijela Radanović, novinarka Slobodne Dalmacije ima novu priču u njemu, a kako je krenulo bit će ih još jer je dugogodišnji suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat nedavno napunio tek 95 ljeta..
 
Mladi orkestar KUD "Dalmacija" otišao je na gostovanje u Makedoniju gdje će sudjelovati na međunardonom festivalu folklora. Umjetnički voditelj Milovoj Raljević na nastup pred makedonskim ljubiteljima folklora odveo je mladu folklornu trupu KUD-a Dalmacija. Poželimo im sretan put, a da će svojim folklornim točkama opet oduševiti Makedonce.. to uopće nije upitno!
 
U srijedu 16.08.2017. u restoranu Radmanove mlinice gdje Cetina osim osvježenjem miluje prolaznike i bogatstvom adrenalinskih te gastronomskih specijaliteta s početkom u 20:30 h moći će te uživati i u lijepoj večeri punoj tradicije, kulture i narodnih običaja. Folklorni ansambl KUD "DALMACIJA" Dugi Rat pokazati će u ovom ljepom ambijentu dio hrvatske tradicije i folklornog nasljeđa te zasigurno biti užitak za oko i srce! Ako vas slijedovi narodnih plesova i pjesama sljubljeni uz izvrsnu gastronomsku ponudu mame u ugodnu svježinu kanjona Cetine znajte i da je ulaz slobodan.
 
Naša folklorna družina, KUD Dalmacija iz Dugog Rata, u petak nastupa na omiškom Summer Treat festivalu na Večeri folklora. Evo prilike da ih još jednom ovog ljeta vidimo na djelu te da uživamo u bogatstvu hrvatskih narodnih plesova, koloritu narodnih nošnji i tradicionalnim pjesmama.. za koje fali samo klapa ("Dalmacija"!) koje bi ih opet zapjevala na klapskom izvoru..
 

Donji Dolac: Večer uz glazbu i soparnik

Iz Udruge za očuvanje i uređenje sela Donji Dolac “Zov kamena” pozivaju svoje mještane, susjede i sve druge posjetitelje u subotu 22. srpnja na kulturno-zabavnu večer “Dana Donjeg Doca” koja će se održati kod spomenika “26. ožujak 1944.” u 20 sati. Moći će se tako u ovom mosorskom selu pogledati stara borilačka nadmetanja i vještine, poslušati ganga, rera... pripremat će se i tradicionalni sopranik i druga jela koja će posjetitelji moći besplatno kušati. Vrijedne žene, njih više od 15, dat će svoj doprinos u spremanju jela. Večer će zaokružiti i glazba u živo.
 

Solinsko ljeto: Ojkalica na Gradini

U sklopu “Solinskog kulturnog ljeta” i ove godine će se prirediti “Večer Zagore”, koja će se održati na Gradini u Solinu u subotu 22. srpnja u 21 sat. U programu sudjeluju, među ostalima: KUD “Srce Zagore”, potom Kulturno-umjetnička udruga “Andrija Matijaš Pauk”, KUD “Naši korijeni”-Kljaci, KUD “Labišnica” Svi sudionici će prije folklorne manifestacije proći središtem grada Zvonimirovom ulicom u svečanom mimohodu do Gradine. Tijekom večeri čut će se tradicionalni napjevi Dalmatinske zagore od ojkalica, treskavica, rera, do gange, a mladi će moći vidjeti stare običaje, kočije, nošnje..
 

Osvrt na 15. Dane Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić doživjela je svoje 15. izdanje. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u tri dana Poljičke manifestacije, domaći svit i svi oni koje je put nanio u Kostanje mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom programu. U prvoj večeri, večeri otvorenja Dana Mile Gojsalić, program je započeo izvođenjem himne RH u izvedbi klapa Pasika i Konistra te Poljičke kolende – neslužbene poljičke himne u izvedbi dječjeg zbora Kostanje i klape Konistra. Nazočnima su se zatim obratili uvaženi gosti; župan SD Blaženko Boban i izaslanik gradonačelnika grada Omiša. Najbolja učenica osnovne škole u Kostanju - Iva Tičinović – podigla je zastavu manifestacije i proglasila Dane Mile Gojsalić otvorenima. Kao glazbena podloga dizanju zastave izvedena je arija "Oda zemlji" iz opere "Mila Gojsalić". Izvela ju je sopranistica Marija Buzdovančić uz klavirsku pratnju Ivane Franceschi. U nastavku programa, gosti su na večeri otvaranja mogli uživati u koncertu KUD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata koji je tek tjedan prije obilježio prvih 50 godina više nego uspješnog rada..
 
Za one koji traže razlog više za dolazak u Kostanje na klapsku 'Pripovid o Dalmaciji' treće i završne večeri jubilarnih 15. Dana Mile Gojsalić u 20.30 na trgu pred crkvom sv. Mihovila u Kostanju, kažimo i to da je koncert u kojem sudjeluje čak 11 klapa tematski posvećen legendarnoj poljičkoj junakinji Mili Gojsalić, pa eto prilike da upotpunite svoje znanje o ovoj hrabroj ženi. A za one koji traže dodatni razlog više za dolazak na ovo klapsko slavlje, najavljujemo premijernu izvedbu još jedne pjesme koja slavi poljički zavičaj – Poljička (Di ko nika, tu i obika!) autorskog dvojca Ante Mekinić – Dinko Fio u izvedbi domaće klape Pasika. Dobro došli u Milin zavičaj..
 
Kostanje, pitoreskno selo u Poljicima, u zaleđu Omiša, ovog ljeta upriličit će jubilarne 15. Dane Mile Gojsalić. Kulturna je to manifestacija koja će se održati od 13. do 15. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kojom se čuvaju i reafirmiraju kulturno-povijesne i tradicijske vrijednosti nekad slavne Poljičke kneževine. Posebnu pozornost organizatori skreću na večer Svečanog otvorenja koja je na programu u četvrtak 13. srpnja u 20.30 sati. Na otvaranju će, uz brojne dužnosnike, nazočiti i mnogi dosadašnji laureati Dana Mile Gojsalić među kojima su Jakša Fiamengo, Branka Šeparović, Ivo Pervan, Joško Belamarić, Boris Ljubičić, Tonko Maroević, Stipe Božić, Ante Nazor, Ante Gotovina i Ivan Perišić. Prvog dana manifestacije nastupit će sopranistica Marija Buzdovačić uz pratnju Ivana Franceschia na klaviru, a nakon njih tradicionalne poljičke plesove će otplesati KUD "DALMACIJA" iz Dugog Rata koji je u nedjelju svečano proslavio prvih pola stoljeća uspješnog rada.