Od četvrtka, 19. do nedjelje 22. srpnja dalmatinski poklonici folklora moći će uživati u međunarodnoj folklornoj plesnoj, vokalnoj i glazbenoj tradiciji koju njeguju gostujuće folklorne skupine iz Rusije, Makedonije, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, okupljene u okviru Međunarodnih folklornih susreta koje godinama u našoj županiji zajedničkim naporima organiziraju članice i članovi KUD-ova: "Dalmacija" iz Dugog Rata, "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca, "Branimir 888 Muć" iz Muća i "Pleter" iz Dugopolja. Inicijativa za ove Međunarodne folklorne susrete dogodila se sada već davne 2007. godine, kada su se ovim susretima po prvi puta objedinila dotadašnja pojedinačna nastojanja u organizacijama međunarodnih kulturnih razmjena KUD-ova iz K.Kambelovca, Muća i Dugopolja, kojima su se kasnije priključili i Dugoraćani. U našem zaobalju i priobalju gostovati će slijedeće inozemne folklorne skupine: – Gudi Gorazdo iz Rusije (Moskva) – Folklorna skupina Ayfas iz Češke (Brno) – Folklorni ansambl Goce Delčev i Centar za edukacija i neguvanje na tradicijata i folklorot Etno-ilinden iz Makedonije (Bitole) – Folklorni subor Sabinovcan iz Slovačke (Sabinov) i – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Donja Rama” iz Bosne i Hercegovine (Gračac). Program svake folklorne večeri upotpunit će domaćini te njihovi gostujući ansambli iz Hrvatske, a evo i kalendara:
četvrtak, 19.7. s početkom u 21:00 u Kaštel Kambelovcu (uz crkvu sv. Mihovila) na 16. međunarodnim folklornim susretima "Za jubav tance igraše“
petak, 20.7. s početkom u 21:00 u Dugopolju (na Trgu Domovinske zahvalnosti) na 15. međunarodnim folklornim susretima "Ljepota u kamenu – kamenitom“
subota, 21.7. s početkom u 21:00 u Muću Donjem (na izletištu Radača u Muću Donjem) na 17. međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena“ i
nedjelja, 22.7. s početkom u 20:30 u Dugom Ratu (na Poljičkom trgu) na 4. međunarodnom festivalu folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata".
 

Romantika u Saloni

Uz glumce u ulogama cara Dioklecijana i carice Prisku romantičnu subotu, 21. srpnja 2018. u u Saloni upotpuniti će borba gladijatora udruge "Spectacula Gladiatoria" iz Pule, show s vatrom Elsie Angeles-Novaković te monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvodbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i u režiji Petra Buljevića iz Centra za kulturu Omiš. "Klytaimestra" će se odigrati u amfiteatru antičke Salone s početkom u 21 sati. Također u okviru romantične večeri u Saloni od 20:30 moguće je razgledati i Sajam antičkih zanata (antička trlja, luk i strijela, antička hrana, radionica antičkih mozaika i artefakata...). Marljivi solinski organizatori u okviru večeri za Vas su osigurali besplatan obilazak Salone s polaskom s Manastirina u 19:30 h kao i besplatan prijevoz autobusom sa Rive u Splitu (kraj F caffee) u 18:45 h. Povratak u Split je ispred crkve sv.Anastazija u 22:45 h. Ulaz na manifestaciju u Saloni je besplatan. Dođite..
 

Kostanje: 16. Dani Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić, održava se već 16 godina zaredom u Kostanjama. U prvoj programskoj večeri u petak, 13.07.2018. održati će se 14. Večer soparnika - u kojoj će se mali (učenici poljičkih škola) i veliki meštri od komina i soparnika natjecati za "Poljičanku sa soparnikom" uz prigodni program u kojem će sudjelovati djeca i mladi iz kostanjskih škola i udruga, kao i kvartet "Strune", te omiška Gradska glazba. Ulaz je u ovoj večeri slobodan.
U drugoj programskoj večeri u subotu, 14.07. održati će se 16. smotra dalmatinskih klapa "Pripovid o Dalmaciji" na kojoj će sudjelovati 11 klapa. U ovoj večeri biti će i dodjela nagrade "Mila Gojsalić" za očuvanje baštine i opstojnost identiteta Poljica. Nagrada ide u ruke prof.dr.sc. Ede Pivčevića. Cijena ulaznice u ovoj večeri je 30 kn. Ne treba ni napominjati da ćete u obje večeri moći uživati u prigodnoj ponudi poljičkih i inih specijaliteta. Dobrodošli na 16. Dane Mile Gojsalić!
 

Povijesna postrojba Poljičana na Oltaru domovine

Pripadnici Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske položili su vijence povodom Dana državnosti na Oltaru domovine na Medvedgradu. Molitvu je predvodio naš poljičanin, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Po prvi put pred Oltarom domovine bila je i povijesna postrojba Poljičana, članova društva poljičana Sveti Jure - Priko predvođena velikim knezom Petrom Rodićem. Postrojba poljičana je bila prisutna na jutarnjoj svetoj misi koju je predvodio Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Poslije svete mise Poljičani su se podružili s dragim biskupom iz Poljica.
 

KUD Dalmacija na fešti u Muću

Dva desetljeća uspješnog rada večeras će pjesmom i plesom proslaviti članovi Kulturno-umjetničkog društva “Branimir 888 Muć”. - U Domu kulture u Muću Donjem, s početkom u 20 sati, održat će slavljenički koncert. Nakon nastupa članova domaćina te gostiju, uručiti će se zahvalnice i diplome zaslužnima za čuvanje baštinu naših predaka, eto, punih 20 godina - najavljuje Ante Vlajčević, “friški” predsjednik ovog društva, uz dopredsjednicu Ivanu Orlović. Što se “rođendanskog” koncerta tiče, publika će uživati u nastupu domaćeg društva, te dragih gostiju iz Dugog Rata, KUD-a "Dalmacija", kao i u nastupu Ženskog vokalnog sastava “Rusula” iz Splita.
 

KUD Dalmacija se vratio iz Turske

Naši razigrani folkloraši, članovi KUD "Dalmacija" Dugi Rat, vratili su se iz carskog Istanbula, gdje su sudjelovali na međunarodnom festivalu folklora. Pravo cestovno putešestvije je to bilo, road show Split - Zagreb - Brod - Beograd - Sofija - Istanbul. I nazad. Već nakon sedam dana festivala. Kako je bilo? Kako se plesalo? Je li se što osvojilo? Kakva nagradica? Barenko priznanje? Buduća Istanbulska nevjesta? Ili, možda, dugoratski zet? Više o svemu tome u idućim informativnim emisijama iz kulture.. u izboru Dr. Lesandrića. Ili šjor Raljevića. Objaviti ćemo što prije stigne..
 
Vijest bi bila da Petar Rodić, nekim nemogućim spletom okolnosti, nije opet izbran za Velikog kneza, odnosno na čelo Društva Poljičana 'Sveti Jure' - Priko, no opet baš nitko, osim Rodića, nije bio ni prijavljen za ovu časnu dužnost, pa čemu onda dramiti kad su svi kamenčići Poljičkih izaslanika na subotnjoj redovnoj godišnjoj skupštini Društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko, održanoj u dvorani Poljičkog glagoljaškog sjemeništa u Priku, pred stotinjak članova, gostiju i prijatelja Društva, "pali" opet  ničice pred "svetog" Petra. Čestitamo novom-starom-vječnom predsjedniku Društva odnosno Velikom knezu i u novom mandatu! Veliki knez je potom svečano priseguo, zahvalio na ukazanom povjerenju, izrazio nadu u nastavak uspješnog rada Društva, te pozvao sve nazočne na prigodni domjenak i zajedničko druženje.
 

KUU Mosor Gata nastupa u spektaklu 'Lijepom našom'

Javno snimanje emisije HRT-a "Lijepom našom" održati će se u srijedu 18. travnja, s početkom u 19.30 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Makarskoj. Uz nastup brojnih KUD-ova, ansambla, klapa, kulturnih udruga, te pjevača s ovog našeg dalmatinskog područja, valja spomenuti da će u "Lijepoj našoj" s Gatskim nijemim kolom sudjelovati i naši Gaćani iz KUU "Mosor". Osim mosoraša u Makarskoj nastupaju i Poljičke dive, eko etno udruga Gornja Poljica, klapa Rišpet, Zorica Kondža, Mladen Grdović,.. a svoj doprinos dat će druge lokalne klape i zborovi. Ulaznice se mogu kupiti od 12. travnja po cijeni od 40 kuna u Turist birou na makarskoj rivi i/ili na recepciji Gradske sportske dvorane u Makarskoj.
 

14. Dani kršćanske kulture

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka, a obilježiti će je velik broj kulturno javnih događaja, s gotovo 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. U sklopu bogatog i raznovrsnog programa ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmski dio programa bit će otvoren filmom "Dugo putovanje – Ignacije Lojolski" u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 27. ožujka svakoga dana s početkom u 18 sati izmjenjivati 15 raznovrsnih filmova, a još dva filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku. Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info. 

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije održat će se u utorak, 27. ožujka 2018.., u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupiji, na adresi Poljana kneza Trpimira 7. U svečanosti će sudjelovati: ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina", dr. sc. Sanja Nikčević, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, te predstavnici organizatora i pokrovitelja. Nagradu će uručiti književnik Miro Gavran, a u glazbenom dijelu programa nastupit će mješoviti vokalni ansambl "Schola cantorum Split" pod ravnanjem Sare Dodig Baučić.
 
Dan općine Dugi Rat oduvijek je izvrsna prilika da istaknemo značajne pojedince i skupine među nama, one koje se svojim društvenim radom i promocijom općine već godinama, pa i desetljećima, pozitivno ističu među nama. Slavljenik o kojem je riječ u ovome malom osvrtu itakako je prepoznatljiv u našoj sredini već pola stoljeća(!), a skoro toliko i izvan granica Lijepe naše gdje ponosno pronosi lijepu priču o bogatstvu kulturne baštine i tradicije, poglavito folklora i narodnih običaja. Usudio bih se reći da je najvažniji dio rada tog dugoratskog društva prenošenje ove naše tradicije na nova pokoljenja, a tu je naša KUD "Dalmacija" među perjanicama u ovom podneblju. Svoj 50-i rođendan KUD "Dalmacija" Dugi Rat je svečano proslavila velikim svečanim rođendanskim koncertom na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u sklopu Dugoratskog ljeta 2017., te Međunarodnim festivalom folklora kojeg su pokrenuli i već nekoliko godina priređuju u Dugom Ratu. Čestitam ekipi iz KUD-a na ovom velikom priznanju, Grupnoj nagradi općine Dugi Rat za 2017. koja im je dodjeljena jučer na proslavi Dana općine Dugi Rat!
Šteta što povjerenstvo za dodjelu priznanja nije imalo malo sluha i odlučnosti za uručiti im još jedno priznanje. Njihov dugogodišnji umjetnički voditelj Milivoj Raljević bio je među kandidiranima za Nagradu općine za životno djelo za svoj dugogodišnji pedagoški rad s članovima folklornih ansambla društva i za svoj 50-godišnji "staž" u KUD-u "Dalmacija" (plesač, koreograf, voditelj ansambla,..), no eto, ni ove godine šjor Milivoj nije "prošao" na strogom kvalifikacijskom filtru članova povjerenstva. Pravilnik je savršeno jasan, svake godine može se dodijeliti najviše jedna Nagrada za životno djelo. Dakle, više sreće dogodine..