Arena u raljama čelične zvijeri

Koncert za pamćenje? Spektakl hollywoodskih razmjera? Teškometalni megadernek? Teško bi i od moje malenkosti puno spretnija izvjestiteljska pera pronašla riječi dostojne za opisati onaj hard 'n' heavy raspašoj u režiji Iron Maidena što je poput Thorova čekića prošle srijede zgromio zagrebačku Arenu oduševivši pri tom nekoliko desetaka tisuća prisutnih duša, uključujući i našu malu dugoratsko – dućko- omišku glazbenu ekspediciju. A kako i ne bi, kad su nam stari kosijaneri isporučili upravo ono po što smo i došli – žestoku svirku, gomilu pirotehnike, cca 456 robotiziranih verzija najpoznatije rock maskote Eddiea, te, last but not least, gomilu onih starih hitova što su do dana današnjeg doslovce odgojile milijune pravovjernih heavy metalaca. No, krenimo redom ...

ARENA U RALJAMA ČELIČNE ZVIJERI

Piše: Ante Čikotić Čiko

No, krenimo redom i vratimo se nekih kvarat stoljeća u rikverc. Godina je 1988. i Iron Maiden su u zenitu popularnosti. Posljednja ploča 'Seventh Son Of A Seventh Son' im je debitirala direktno na prvom mjestu britanske top ljestvice albuma, pokorili su SAD i Europa sa megalomanskom '7th Tour Of A 7th Tour' turnejom, a u Donington parku je band odradio gažu pred rekordnim brojem od 107.000 posjetitelja.

Iron maiden

Steve Harris, basista i spiritus movens banda, odlučuje se iskoristiti trenutak i na VHS-u izbacuje jednu od omiljenih relikvija nebrojenih Maidenovih fanova, danas već kultnu snimku koncerata iz birmingeškog NEC-a naslovljenu 'Maiden England'.

Bilo je to finale spektakularne turneje koja je imala samo jednu falinku - u sklopu nje, Steve Harris i njegova čupava horda glasnih pivopija nisu posjetili Hrvatsku. Bila je to greška koju neće ponoviti.

Premotajmo malo naprijed i evo nas ponovno u 2013. Iron Maiden je još uvijek globalna heavy metal atrakcija i upravo su na DVD i dvostrukom CD-u ponovno izdali remasteriranu i nadopunjenu verziju 'Maiden Englanda'. A to je, priznate će te, i više nego dobar razlog da još jednom ponove veličanstveni '7th Tour Of A 7th Tour' turneju.

Doduše, ovaj će je put prigodno nazvati 'Maiden England World Tour', ali set lista, scenografija, pa čak i dobar dio rute turneje će se iz promotivnih razloga obilato naslanjati na onu iz 1988. Sa jednom bitnom razlikom. Ovaj će put posjetiti Hrvatsku!

I tako dolazimo do te sparne večeri 31.07.2013. Mjesto radnje je Arena u Zagrebu, a glavni su likovi Iron Maiden, Eddie i tisuće ispirsanih, tetoviranih, u crno obučenih headbangera. Iz zvučnika se razlama 'Doctor Doctor' UFO-a na što dvoranom odjekne gromki huk publike. Razlog? Pa, pjesma je to koja već desetljećima signalizira skori izlaska banda na stage. A kad se i to napokon dogodilo - krš i lom!

Prvi su taktovi 'Moonchilda' poput molotovljeva koktela grunuli u publici zapalivši je do ludila. Slijedio je 'Can I Play With Madness' sa istog, 'Seventh Son Of A Seventh Son' albuma, zatim 'The Prisoner' sa publici jako dobro poznatim uvodom iz istoimene britanske TV serije, te '2 Minutes to Midnight' kao zagrijavanje za antiratni manifest 'Afraid To Shoot Strangers' što je uslijedio nakon nje.

Potonja je pjesma, uz 'Fear of the Dark' kojeg će otprašiti pred sam kraj koncerta, praktički jedina na set listi ove turneje koja je nastala nakon 'Maiden Englanda', ali to publici ni najmanje nije smetalo da je gotovo u cijelosti otpjeva sa bandom, te skandirajući isprati onaj njen poznati instrumentalni dio.

iron maiden

Nakon 'Afraid To Shoot Strangers' uslijedili su klasici 'The Trooper', 'The Number Of The Beast', 'Phantom Of The Opera', te 'Run to the Hills' tijekom koje je golemi, mehanizirani Eddie, na radost i aklamacije publike, progegao stageom prigodno obučen u odoru crvenog mundira. Sljedeće u nizu bile su 'Wasted Years' sa spektakularnim light showom i epska 'Seventh Son Of A Seventh Son' sa još spektakularnijom proročkom ikarnacijom Eddiea već viđenom na omotu istoimenog LP-a, a ovdje pak nadvijenom nad nabrijanim bandom.

A kad smo već kod Eddijevih metamorfoza, dotični gospodin nije bio jedina osoba na stageu što je tijekom koncerta promijenila nebrojeno montura. Naime, do tog se trenutka i pjevač Bruce Dickinson presvukao već više puta nego što bi to Lady Gaga, Rihanna ili Madonna na cijeloj turneji učinile. Bio je britanski vojnik, stjegonoša, prorok u kaputu i tko zna što sve ne, samo kako bi pojačao dojam svake od pojedinih pjesama koje je pjevao.

No, zaboravimo mi modu i vratimo se glazbi. Slijedila je impresivna 'The Clairvoyant', zatim već spomenuti 'Fear of the Dark' koji je, zahvaljujući publici, zvučao kao ona famozna snimka sa 'A Real Live One' albuma, te eponimni 'Iron Maiden' kojom je band zaključio oficijelni dio koncerta.

A zatim tama.
Pa huk.
Pa zvižduci.
Pa skandiranje 'We want more!'
I onda – Churcillov govor!!! J*bote, 'Aces High'!!

iron maiden

Publika je ponovno doslovce podivljala. Izgledalo je da će bis biti još luđi od ostatka koncerta. No, nažalost, kratko je trajao. Još samo iznimna 'The Evil That Men Do', te klasik 'Running Free' i koncert je bio završen.

Unatoč dva sata headbanganja, skandiranja i petavanja vražjih rogova, žeđ publike nije bila ugašena. Morat ćemo se strpjeti do sljedećeg susreta sa čeličnom zvijeri. A on bi se, sudeći po onom što je Dickinson rekao, mogao dogoditi i puno prije nego što mi to mislimo.

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and one member online

  • admin