Od nedjelje, 29. travnja s početkom u 15.40 sati, na svom 1. programu, Hrvatska radio televizija konačno započinje prikazivanje glazbeno-dokumentarne serije "Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine" promovirane još prošle godine na 51. FDK Omiš 2017. Dokumentarna serija nastala je prema zamisli ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mije Stanića nakon što je u suradnji s umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcem predložio Hrvatskoj radioteleviziji da napravi dokumentarnu emisiju o 50. obljetnici Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Zvonimir Varošanec preuzeo je na sebe ulogu autora i scenarista te predložio da se najprije pregleda arhivski materijal i provjeri može li se krenuti u snimanje serije od više nastavaka. Nakon pregleda više od 1 300 arhivskih vrpca i snimanja brojnih intervjua na terenu došlo se do obilja materijala te napokon do sedam dokumentarnih nastavaka u trajanju od 55 minuta koji donose intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednome malom i skromnom festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a gradić Omiš, kako se ističe u filmu, učinio središtem klapskoga kruga..
 

Program događanja 52. FDK Omiš 2018.

Festival dalmatinskih klapa Omiš ove 2018. godine, po pedesedrugi put, održava se tradicionalno u Omišu i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima – na Korčuli (Blato) i Braču (Bol). Evo i kalendara događanja na 52. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2018...
 
Što nas, osim splitske Ultre (6-8.srpnja), čeka ove koncertne godine u Lijepoj našoj i obližnjem svemiru? Pa puno lipih koncerata ako Vam se da điravat Dalmatinom do zagrebačke Arene, pa i pinkicu dalje..
Popularni Jinxi sviraju 4. svibnja u zagrebačkom Domu sportova. Suosnivač Pink Floyda Roger Waters 6. svibnja opet dolazi u Lijepu Našu u sklopu turneje "Us + Them" na kojoj izvodi pjesme s albuma "The Dark Side of The Moon", "The Wall", "Animals" i "Wish You Were Here". Slušali smo ga u Splitu i Zagrebu, a valjalo bi se opet zaletjeti u u zagrebačku Arenu. Ljetni festival, čak 13. INmusic, za koji je prava šteta što se ne izmjesti s zagrebačkog Jaruna negdje u Dalmaciju, od 25. do 27. lipnja okupiti će izvrsne glazbenike: Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Skunk Anansie, The Kills i Frank Carter & The Rattlesnakes.. U Zagrebu će, u Areni, 24. srpnja nastupiti i legendarni britanski heavy metal bend Iron Maiden koji će imati koncert i na Piazza Unita u Trstu 17. srpnja. Valjalo bi opet vižitati i predati se čarima Željezne djevice.. Slavna islandska glazbenica Björk nastupit će na otvaranju 7. izdanja Dimensions festivala u pulskoj Areni 29. kolovoza. U Areni će se otvoriti i Outlook festival s nastupom koncertne atrakcije Bonobo. Slavni irci U2 imaju novi album "eXPERIENCE+iNNOCENCE" i u svibnju kreće na svjetsku turneju. Zasad nisu objavili da opet dolaze u Zagreb, pa će Stjepku ostati nešto para "za potrošit" i na prijatelje..
 

Bravo Bruno

Čestitamo mladom gitaristu Brunu Bijukoviću i njegovom mentoru Petru Čuliću! Naš mladi Orijanin s gitarom, Bruno Bijuković, na nedavno održanom IV. Zagreb Guitar Festivalu osvojio je najprestižniju nagradu u svojoj prvoj kategoriji. Bravo, Bruno! Lijepe gitarističke vijesti stižu nam iz metropole, no teško da je to dovoljno za zalječiti "rane" koje nam je izazvao ovogodišnji izostanak Omiš guitar festa.

Naime, Omiš guitar fest se ugasio. Njegov osnivač i voditelj, omiški profesor gitare Neno Munitić, izgleda se umorio od uzaludne bitke sa lokalnom i hrvatskom birokracijom i "podrškom" grada Omiša u "zatvaranju financijske konstrukcije" festivala.. Faliti će nam to lijepo proljetno gitarističko druženje u propupalom Omišu. Jedan od nadolazećih simbola grada Omiša tako se, izgleda, ugasio..

Ugasio se, prije Omiškog, i Splitski gitaristički festival kojeg je svojedobno pokrenuo naš dugoraćanin Petar Čulić. A koje su to gitarističke fešte bile! Los Angeles Guitar Quartet, te čuvene profesore gitare ovjenčane i nagradom Grammy, i brojne druge gitarističke legende doveo je u Split naš dugoraćanin. Trajalo je to tri lijepe gitarističke godine, a onda se festival zbog sličnih (možda još i većih) problema ugasio. Munitić je izdržao punih sedam godina. U kakvom društvu živimo i to je pravo čudo! Tako je to kod "novih" nas, sve je osuđeno na polagano umiranje, a samo Hajduk (i ljudska glupost) živi viječno!
 
Udruga leukemije i limfomi - Split sa splitskim KBC-om u nedjelju, 8. travnja u HNK Split organizira humanitarni koncert na kojem će nastupiti Severina, TBF i Sara & Jappa. Radi se o akciji 'Tako mala, tako snažna', koja ima za cilj pokretanje programa transplantacije matičnih stanica u KBC-u Split. U dosadašnjem radu udruga je uspješno pomogla realizirati veliki broj programa, a između ostalog pomogla je opremiti pojedine dijelove KBC-Split suvremenom opremom i uređajima za dijagnostiku zloćudnih bolesti.
 
U sklopu svoje turneje Jadranom, u nedjelju 08. travnja s početkom u 12 sati, u atriju Galerije Meštrović, publici će se predstaviti I Giovani Solisti, komorni orkestar iz Sjedinjenih Američkih Država, pod ravnanjem mo. Emmetta Drakea. Uz njih, kao gosti koncerta, nastupit će mladi i talentirani učenici Glazbene škole Josipa Hatzea Split, gitarist Filip Mišković te sopranistica Ivona Bosančić Lasić. Na programu koncerta djela su E. Griega, A. Footea, F. Mendelssohna, D. Shostakovicha, J. Williamsa, F. Núñeza i dr. Ulaz u Galeriju i na koncert je besplatan.
 

Koncert Simple Minds za feštu Svetoga Duje

Početkom svibnja, najvjerojatnije dva dana uoči Dana grada Splita i blagdana svetog Dujma, na djelomično uređenoj splitskoj plaži Žnjan održat će se besplatni koncert škotskog benda Simple Minds, koji je 2015. gostovao u Splitu u Spaladium Areni. Eto s novim gradonačelnikom opet se izgleda vraćamo spektakularnim koncertima za feštu svetog Duje. Split, a bome i Dalmacija, itekako pamti legendarne koncerte Cesarie Evore, Stereo MC'a,... Izgleda da će ih biti još!
Plažu Žnjan, s koje je koncem prošle godine uklonjeno tridesetak bespravnih kafića i klubova, splitske komunalne službe počet će uređivati krajem ovog tjedna. Radi se o privremenom rješenju za ovo i iduće ljeto, dok će ono trajno biti izvedeno ‘u hodu’ i bit će dovršeno do 2020. godine, javlja tportal.
 

Porin u Splitu

I ove godine Porin se održava u Splitu. Četvrt stoljeća proslavit će tako sa splitskom publikom. Jubilarna dodjela održat će se 23. ožujka u Spaladium Areni. Ovo je četvrti put zaredom da se Porin organizira u Splitu i treći put u splitskoj Areni. - Split se, kao i prethodnih godina, pokazao kao izvrstan grad domaćin, a pune dvorane dokaz su da tamošnja publika zna uživati u domaćoj glazbi - navodi organizator. Ove godine pristiglo je 1645 prijava, povećanje prijava zabilježeno je u broju nakladnika, albuma, snimki.. Sve nominirane za nagradu Porin pronađite ovdje.
 

Koncert: Željko Bebek u ožujku na Gripama

Jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pjevača na ovim prostorima s više od 40 godina uspješne glazbene karijere iza sebe, te velikom vojskom obožavatelja svih generacija, na koncertnu je turneji pod imenom "Ono nešto naše". Koncert u Splitu održati će se u subotu, 24. ožujka 2018. u dvorani na Gripama. Željko Bebek će s proširenim bendom i gudačkom sekcijom pred Dalmatincima predstaviti pjesme s aktualnog albuma "Ono nešto naše" ali i velike hitove iz svog dugogodišnjeg glazbenog opusa.
 

Ciklus koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić

Novi ciklus koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, zamišljen je kao platforma putem koje se mladi glazbenici mogu predstaviti pred splitskom koncertnom publikom,  počinje u ožujku u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Svečano otvorenje VII Ciklusa održati će u utorak 6. ožujka u 19.30 sati. Nastupaju: Annija Endija Kolerta – violina (Latvija) i Trio Maseiv – klarinet, fagot i klavir (Hrvatska). Uslijed nepostojanja koncertne direkcije i cjelovito strukturirane koncertne aktivnosti u našem gradu, ovaj ciklus prerastao je u novu koncertnu sezonu koju u sedmom izdanju građanima Splita i njihovim gostima daruju partneri projekta Glazbena mladež Split i Muzej grada Splita.  Vrijedne i nadarene mlade glazbenike se želi potaknuti na daljnji rad i usavršavanje pa je ciklusu dodijeljen i natjecateljski karakter. Najuspješniji mladi glazbenik sezone bit će nagrađen statuom mo. Vinko Lesić koja je rad akademskog kipara Kažimira Hraste, simboličnom novčanom nagradom i organizacijom dodatnih koncerata. Od pristiglih prijava na javni natječaj za koncertnu sezonu 2018., stručni žiri (sastavljen od poznatih splitskih umjetnika i glazbenih pedagoga) odabrao je ukupno 15 natjecatelja. Koncerti će se održavati u razdoblju do kraja lipnja 2018. g. u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Ulaz je besplatan.