Fete de la Musique!

Svjetski dan glazbe (fran. Fete de la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima te besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta. Na koncertima se susreće amaterska s profesionalnom glazbenom scenom u mnogim različitim glazbenim stilovima. U Omišu će danas s početkom u 10 sati profesori omiške glazbene škole Lovro pl. Matačić svirati za svoje sugrađane i brojne turiste koje će susresti u šetnji ulicom Knezova Kačića i na Mirabeli. Svjetski je dan glazbe, ako niste u Omišu barem stavite na gramofon (ili u mp3 sviralicu) omiljenu ploču i uživajte, a ako ste u dvoje... zaplešite u novo ljeto!
 

FDK Omiš: Večeri mješovitih klapa u Blatu

Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018. nastavlja svoj programa izvan Omiša, i to s Večeri mješovitih klapa koja će se održati u Blatu na Korčuli u subotu, 23. lipnja 2018. u Velikoj dvorani Doma kulture Blato sa početkom u 21 sat. Večer Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Blatu na Korčuli održava se u suradnji s Općinom Blato već četrnaestu godinu za redom. U natjecateljskoj Večeri mješovitih klapa nastupit će 10 klapa, i to redoslijedom: Volat-Pučišća, Žrnovnica-Žrnovnica, Maraška-Zadar, Falkuša-Zagreb, Kurenat-Mljet, Basca-Baška Voda, Komiža-Komiža, Kampaneli-Donja Kaštela, Slavić-Zagreb i Sveti Nikola-Metković. Stručni ocjenjivački sud dodjeljuje prvu, drugu i treću nagradu  – Lipin cvit – najboljim klapama, dok jednu nagradu  – Zlatni lipin cvit – klapi dodjeljuje publika po svom izboru. Stručni ocjenjivački sud radit će u sastavu: mo. Janes Vlašić, prof. Dalija Gavranić i Branko Terze.
 

San sustipanske noći 2018.

Mnogima omiljena splitska glazbena manifestacija, na pozornicu na nekadašnjem groblju, među stoljetnim borovima, 12. srpnja dovodi Nenu Belana uz pratnju Mediteran Orchestra, a 13. srpnja stiže Maksim Mrvica uz kompletan bend koji ga prati na svjetskoj turneji. Ulaznice za ove glazbene senzacije na Sustipanu do 1. srpnja mogu se kupiti po povoljnijoj cijeni u restoranu Corto Maltese freestyle food. Organizatori su otkrili i kako će uoči nastupa Nene Belana publiku zagrijati splitski duo Sara i Jappa koji na svoj način izvode jazz standarde, a drugi dan će VoiSa festival za DJ pultom predstaviti Kid Va. Nastup u Splitu na otvorenom glazbena je poslastica koja će se zasigurno dugo pamtiti..

12.07. Neno Belan – 110 kuna do 01.07. (nakon toga 130 kuna)
13.07. Maksim Mrvica – 190 kuna do 01.07. (nakon toga 220 kuna)
 
Ne pristajem na gašenje "Omiš Guitar Festa", naš festival ide dalje kaže Neno Munitić koji se predano bavi pedagoškim radom, a utemeljio je i gitarističko natjecanje “Male žice Dalmacije” za mlade. – Veselim se što je gradsko Poglavarstvo nakon godine pauze konačno odlučilo podržati nastavak rada Festivala i što mogu najaviti novi termin njegova odražavanja, od 19. do 25. lipnja 2019. – ekskluzivno je za Večernji list rekao Munitić, te dodao, pun dječačkog entuzijazma - Uvjeren sam da će iduće godine Omiš Guitar Fest biti najveći do sada, i kvalitativno i kvantitativno. Cilj mi je da na koncertu na Plaži bude desetak tisuća ljudi, da spojimo sve naše prednosti, prirodnu ljepotu, sunce, more, gastronomiju i gitaru, da bude najveći festival u jugoistočnoj Europi! Kako je, uz Festival dalmatinskih klapa, Omiško ljeto, Almissa Open Air festival suvremene umjetnosti, Omiš Guitar Fest jedan od kulturnih brendova Omiša, uvjereni smo da će Munitić uz potporu starih i novih suradnika i kulturnih djelatnika taj cilj ostvariti.
 
Nastavljaa se niz uspjeha mladih omiških gitarista iz OGŠ Lovro pl. Matačić. Željana Jerić apsolutna je pobjednica međunarodnog gitarističkog natjecanja u mjestu Zruč nad Sazavou u Češkoj. U konkurenciji 90 gitarista sa osvojenih maksimalnih 25 bodova od svih osam članova ocjenjivačkog suda, mlada omišanka ostavila je konkurenciju iza sebe to je osim laskavog naslova kući ponijela kao nagradu i gitaru češkog graditelja Petra Matoušeka. Čestitamo Željani i njenom učitelju Neni Munitiću.
 
Što nas, osim splitske Ultre (6-8.srpnja), čeka ove koncertne godine u Lijepoj našoj i obližnjem svemiru? Pa puno lipih koncerata ako Vam se da điravat Dalmatinom do zagrebačke Arene, pa i pinkicu dalje..
Ljetni festival, čak 13. INmusic, za koji je prava šteta što se ne izmjesti s zagrebačkog Jaruna negdje u Dalmaciju, od 25. do 27. lipnja okupiti će izvrsne glazbenike: Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Skunk Anansie, The Kills i Frank Carter & The Rattlesnakes.. U Zagrebu će, u Areni, 24. srpnja nastupiti i legendarni britanski heavy metal bend Iron Maiden koji će imati koncert i na Piazza Unita u Trstu 17. srpnja. Valjalo bi opet vižitati i predati se čarima Željezne djevice.. Slavna islandska glazbenica Björk nastupit će na otvaranju 7. izdanja Dimensions festivala u pulskoj Areni 29. kolovoza. U Areni će se otvoriti i Outlook festival s nastupom koncertne atrakcije Bonobo. Slavni irci U2 imaju novi album "eXPERIENCE+iNNOCENCE" i u svibnju kreće na svjetsku turneju. Zasad nisu objavili da opet dolaze u Zagreb, pa će Stjepku ostati nešto para "za potrošit" i na prijatelje..
 
U Bolu na Braču u petak 8. lipnja, tradicionalno po osamnaesti put održana je večer klapa debitanata 52. po redu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2018. Na prvoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za nagrade stručnog povjerenstva i publike, a time i prolaz na izborne večeri festivala, borilo se 11 klapa debitanata (4 muške i 7 ženskih). Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastava mag.art.  Marijo Krnić,  prof. Ivana Šutić i Branko Terze najbolje ocjene dodijelili su ženskoj klapi Luše iz Splita, dok je publika svoje glasove poklonila ženskoj klapi Sorelo iz Zagreba. Tijekom jutra u subotu 9. lipnja u Domu kulture Bol održana je promocija Monografije Festival dalmatinskih klapa 1967-2016 autorice Herci Ganza. Osim autorice monografiju su predstavili prof. Ivana Bošković Ivičić ravnateljica Centra za kulturu općine Bol, umjetnički ravnatelj festivala mo. Dušan Šarac i ravnatelj festivala, ujedno i glavni urednik izdanja prof. Mijo Stanić.
 

52. FDK Omiš 2018. - Program događanja

Festival dalmatinskih klapa Omiš ove 2018. godine,  po pedesedrugi put, održava se tradicionalno u Omišu i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima –  na Korčuli (Blato) i Braču (Bol). Nakon niza održanih audicija tijekom ožujka i travnja u gradovima Splitu, Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Delnicama, Rijeci, Čapljini i Omišu Direkcija FDK Omiš donijela je odluku o klapama sudionicama 52. FDK Omiš 2018. godine. Nije bilo lako donijeti odluku jer su zbog velikog broja prijavljenih klapa neke morale otpasti. U programu 52. FDK Omiš 2018. na ukupno 12 natjecateljskih i revijalnih večeri u šest različitih kategorija nastupiti će ukupno 73 muške, ženske i mješovite klape. Program događanja na 52. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2018. i popis klapa potražite u nastavku..
 

Splitski festival 2018.

Poznate su melodije koje će se izvesti na Prokurativama na Festivalu zabavne glazbe Split 2018. koji će se održati u nešto ranijem terminu, od 28. do 30. lipnja 2018. Stručni žiri u sastavu Tomislav Štengl, v.d. glavnoga urednika HTV 2, Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radio Splita, Katarina Perišić, voditeljica glazbene redakcije Radio Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, zatim glazbenik Teo Brajčić i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš izabrao je skladbe koje će biti izvedene na jednoj od najljepših dalmatinskih pozornica. Popis izvođača i skladbi potražite u nastavku..
 

Canta Dalmatia: Prva regionalna smotra zborova

Svi ljubitelji zborske glazbe ove će subote, 9 lipnja, u 19.30 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, imati priliku biti dio nastupa zborova iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Prvu večer 1. regionalne smotre zborova Canta Dalmatia, u subotu, pred publikom i stručnim sudom, uz domaćine, HPD "Bijaćka vila", nastupit će zbor "Lira" iz Vodica, pjevačko društvo "Mirta" iz Splita, gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša,  mješoviti vokalni ansambl "Schola Cantorum", iz Splita te HPD "Zoranić" iz Zadra. U nedjelju, 10. lipnja, u dvorcu Vitturi, s početkom u 10 sati, u sklopu smotre održat će se besplatan seminar za dirigente i voditelje zborova. Predavači na seminaru su red. prof. Vlado Sunko s temom "Ciljana primjena vokalne tehnike pri različitim stilskim i interpretativnim zadatostima odabranog repertoara", Sara Dodig Baučić, asist., koja će govoriti o temi "Važnost upjevavanja u amaterskom zboru" te prof. Tomislav Veršić s temom "Rad s pjevačima srednjoškolskog uzrasta". Organizatori ovog događanja pozivaju sve ljubitelje zborske glazbe da dođu u subotu u dvorac Vitturi te uživaju u raznolikom repertoaru izvođača.