U prodaji karte za novi Oliverov koncert

Nakon rasprodanog koncerta u Spaladium areni, dan poslije, u subotu 16.12.2017., Oliver Dragojević, Zagrebačka filharmonija, Dupini, zbor Izvor i ostali gosti održati će još jedan koncert na istom mjestu. Karte za drugi koncert u prodaji su od četvrtka, 23.11. na svim prodajnim mjestima Eventima. Evo nove prilike za proslaviti Oliverov rođendan uz večer ispunjenu pjesmom i emocijom. Što reći o Oliveru Dragojeviću? Iza njega stoje 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama, i ono najvažnije, stotine nezaboravnih pjesama.
 

Gitara je život..

Omiški gitaristički kvartet je osvojio 1. Nagradu u 1. krugu državnog natjecanja kategorije kvarteta za osnovne škole i kvalificirao se za veliko finale državnog natjecanja u Zagrebu koje će se održati idućeg mjeseca. Čestitamo članovima mladog kvarteta kojeg čine Bruno Bijuković, Lucija Žulj, Natali Pešić i Petar Mekinić, te njihovom učitelju gitare Neni Munitiću, koji će se valjda predomisliti i odustati od najavljenog gašenja Omiškog gitarističkog festivala. Polako ulazimo u blagdansko vrijeme kad se i čuda događaju..
 

Klape u Lisinskom

U Zagrebu, u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u petak 10. studenog održan je Tradicionalni koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)". Veliki broj posjetitelja prisjetio nas je na godine kada bi koncert najboljih hrvatskih klapa ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta. Na koncertu je sudjelovalo jedanaest najboljih klapa nagrađenih na 51. FDK održanom ovog ljeta u Omišu: muške klape Korda – Lumbarda, Bunari – Vodice, Vinčace – Novi Vinodolski, Bošket – Zagreb, Praska – Podstrana, Stine – Zagreb, ženske klape Orca – Split, Ankora – Podstrana, Teranke – Pula, te mješovite klape Basca – Baška Voda i Đirata – Zagreb. Prigodnim riječima organizatori su se prisjetili nedavno preminulog skladatelja i dirigenta Pere Gotovca koji je zadužio omiški Festival i hrvatsku glazbu posebno ističući njegove riječi upućene "Omišu": „Cijenite vlastite rezultate, posebno temeljne estetske i umjetničke oblike višeglasnog a cappella klapskog pjeva. On je čvrsta osnova i jedini putokaz davno ucrtanog puta. Čuvajte Omiš ozbiljno i odgovorno nastavljajući dalje uspješno gajiti pjesmu Dalmacije i kako kažu "još šire"!"..
 

Stručni skup u Omišu za klapaše i voditelje klapa

Što je klapa danas, muzikološki, poetički, sociološki? Kako pristupiti problemu vulgariziranja i komercijalizacije fenomena klapske pjesme? Kako je pretvoriti u suvremeni kulturni “brend” po mjeri njenog stvarnog, izvornog sadržaja? Kako voditi i raditi s klapom? Kako pristupiti obradi tradicijskog napjeva? Kako skladati nove klapske skladbe u duhu klapske tradicije? Ovih i još nekih pitanja dotaknuti će se Stručni skup za voditelje klapa, koji će se od 27. – 29.10.održati u Omišu u hotelu “Plaža“. Festival dalmatinskih klapa Omiš i ove godine organizira stručni skup poradi unaprijeđenja i suradnje, u interesu  klapa koje se žele potvrditi ili afirmirati kroz programe Festivala, te poziva klapske voditelje i klapaše da sudjeluju na skupu. Program se može pronaći ovdje, a prijave i sve dodatne informacije na adresi Festivala: direkcija @ fdk.hr ili telefonom 021 861 015.
 
Veliki humanitarni koncert pod nazivom “Orkestar Hrvatske ratne mornarice & prijatelji za Udrugu MoSt” održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u utorak, 24. listopada, s početkom u 20 sati. Orkestrom HRM ravna maestro Tonći Ćićerić, a nastupaju Đani Stipaničev, Barbara Suhodolčan, Adalbert Turner-Juci & klapa Sveti Juraj HRM. Na programu će biti zabavna, pop-rock i big-band glazba (ulomci iz rock-opere Gubec-beg, pjesme Tereze Kesovije, Gabi Novak, Vice Vukova, Sarah Brightman, Franka Sinatre, Toma Jonesa…). Ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK Split, a prihod od ulaznica namijenjen je socijalnim programima Udruge MoSt iz Splita. Prikupljenim sredstvima želimo poboljšati status mladih beskućnika i mladih u riziku od beskućništva podizanjem njihovog obrazovnog statusa, ulaganjem u njihovo osposobljavanje, doškolovanje, prekvalifikacije, tečajeve kako bismo im olakšali pristup tržištu rada, poručuju iz Udruge MoSt.
 

Četiri godišnja doba za tri klavira u HNK

Trio renomiranih pijanista Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, kojima će se pridružiti gost, američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer u splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu 18. listopada s početkom u 20 sati nastupiti na koncertu Četiri godišnja doba za tri klavira na kojem će izvesti četiri najpopularnija koncerta Antonija Vivaldija. U aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića za tri klavira prožeta su balkanskim, romskim i jazz ritmovima, a partitura dopušta i pokoju improvizaciju u kojoj svaki od pijanista ima svoj veliki pijanistički i autorski solo. Na početku koncerta, prije izvedbe Vivaldijeva četiri koncerta Matthew Mayer izvest će svoja djela Beyond, Dreams i Stars on 123 za solo klavir. Nakon koncerta, u atriju HNK Split moći će se nabaviti CD 4 Seasons for 3 Pianos u distribuciji Aquarius Recods.
 

Čola u Splitu

Povodom proslave rođendana trgovačkog centra City Cener Split u subotu s početkom u 20 sati na rubu Splita  ispred City Centra One održati će se besplatan koncert Zdravka Čolića. Eto, nema Severina, ali neka nama 'našeg' Čole.
 

Koncert FDK u Lisinskom

Tradicionalni Svečani koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod nazivom "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)" održat će se u petak 10. studenog 2017. u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog”. Festival dalmatinskih klapa Omiš već 33. put gostuje u Zagrebu s koncertom na kojem će nastupiti najuspješnije klape ovogodišnjeg 51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Koncert od 1995. godine zajednički organiziraju Gradska skupština Grada Zagreba - Grad Zagreb i Festival dalmatinskih klapa Omiš, odnosno Grad Omiš. Na koncertu će sudjelovati muške klape KORDA – Lumbarda, BUNARI – Vodice, VINČACE – Novi Vinodolski, BOŠKET – Zagreb, PRASKA – Podstrana i STINE – Zagreb, zatim ženske klape ORCA – Split, ANKORA – Podstrana i TERANKE – Pula, te mješovite klape BASCA – Baška Voda i ĐIRATA – Zagreb. Festival dalmatinskih klapa gostoprimstvo uzvraća u srpnju kad Grad Zagreb gostuje u Omišu na tradicionalnom koncertu Grad Zagreb Gradu Omišu.
 

Baština: Knjiga o splitskoj glazbenoj sceni devedesetih

Promocija knjige Nikole Čelana “Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a” održat će se u ponedjeljak, 2. listopada, u splitskom Wine & cheese baru Paradox. Tu će od 19 sati autor djela Nikola Čelan, inače jedan od osnivača The Beat Fleeta, klape Iskon i pokretač i frontmen grupe Libar, okupiti splitsku glazbenu scenu devedesetih godina, kada se sviralo u atomskim skloništima, Rock FM-u, Brodosplitu, Menzi, Kadi.. “Baština” osim detalja o osnivanju TBF-a, po mnogima najznačajnije dalmatinske grupe zadnjih nekoliko desetljeća, govori o devedesetim godinama u kojima su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja. Rekli bismo da će mlađima ovo djelo omogućiti da TBF-ove stihove stave u kontekst, a suvremenike tog vremena vratiti u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama, piše DalmacijaDanas.hr.
 
Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" poziva Poljičane u metropoli i sve zainteresirane  na predstavljanje multimedijalnog izdanja PODSTRANA - GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI (monografija, 2 CD-a, 2 DVD-a) koje će se održati u utorak, 26. rujna 2017. u 18 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb. Na predstavljanju će nastupiti pučki crkveni pjevači i klapa Praska iz Podstrane. Voditelj programa su dr. sc. Dragan Nimac, predsjednik HKU Pjevana baština i urednik multimedija Podstrana.