Subota, 22. srpnja dan je velike završnice pedesetogprvog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Na trgu Sv. Mihovila sa početkom u 21 sat, pred kamerama HRT u izravnom TV prijenosu za odličja natjecat će se 10 muških klapa koje su svoje mjesto izborile u izbornim večerima, i to redoslijedom: BOŠKET (m)-Zagreb, PORAT (m)-Lumbarda, KRUNIK (m)-Kučine, FILIP DEVIĆ (m)-Split, STINE (m)-Zagreb, KORDA (m)-Lumbarda, MUNITA (m)-Zadar, PRASKA (m)-Podstrana, BUNARI (m)-Vodice i VINČACE (m)-Novi Vinodolski. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u sastavu: Mirko Barišić,  mo. Mojmir Čačija,  Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević,  dr. Marko Rogošić,  dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić. Svi ljubitelji klapske pjesme koji nisu u mogućnosti uživati u ambijentu na Trgu sv. Mihovila, moći će izravno pratiti obje završne večeri na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije, kao i u programu Radio Splita. O interesu za finalne večeri dalmatinskih klapa govori i činjenica da se uvijek traži karta više, pa je grad Omiš, za sve koji nažalost nisu uspjeli doći do karata, organizirao live prijenos na video zidu u Parku hrvatskih branitelja ("Borići") gdje će, uz nastup klape Kupmpanji iz Blata na Korčuli, u sklopu festivala Omiš Summer Treat – dvotjedne kulturne i gastro manifestacije koja bi trebala zamjeniti nekadašnje Gusarske večeri koje su već otišle u legendu..
 

Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima

Što nam donosi ovogodišnji VDP? Ukratko, koncert Četiri tenora (22.07.) i večer klapskog pop-a, Kaštelanski đir (23.07.). Tako je i ove godine događaj u Kambelovcu na poljani kraj Svetog Mihovila podijeljen u dvije večeri: prvu koncertnu i drugu natjecateljsku. U okviru ovogodišnje prve večeri održati će se veliki koncert Četiri tenora. Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vladimir Garić i Marko Pecotić nastupiti će uz klavirsku pratnju maestra Jurice Karuze. Njihov repertoar i visoka razina pjevačkog umjeća obećava odličnu glazbenu večer. Biti će tu talijanskih kancona, domaćih standarda u bel canto maniri, ali i popularnih opernih arija. Druga večer je kao i proteklih godina posvećena klapama koje pjevaju pop. Klape će pjevati uz festivalski orkestar a među njima će biti: Cambi, Šufit, Sveti Florijan, Štorija, Sebenico, Munita, Bunari, Kaše, Raguza, Subrenum, Trogirski kanti i mnogi drugi. Ulaznice se već sada mogu kupiti online putem Croatia Ticketsa, na recepciji hotela Baletna Škola (Kaštel Kambelovac) i u caffe baru Gajo (Kaštel Stari).
 
Omiški mladi rock fosili vraćaju se na urbanu gradsku scenu! Nakon niza godina provedenih po podrumima, pirevima i gažama, zaboravljeni se vraćaju punom parom retro rokenrol i metal glazbi i velikoj, open-air sceni u gradiću na ušću Cetine. Navratite, očekuje vas mnoštvo glazbenih iznenađenja, naročito ako ste mlađi od 18 godina. Dođite i uvjerite se da omiške rock fosile godine nisu dotakle, i dalje sviraju i izgledaju jednako loše! Neke ćete više teško i prepoznati. Vidimo se u nedjelju kad padne noć iza glazbene škole..
 
Ponukan herojstvom vatrogasaca i ostalih gasitelja paklenog požara u Poljicima i Splitu, popularni pjevač Dražen Zečić odlučio je sinoć besplatno zabaviti sve posjetitelje svojega, prvotno najavljivanog komercijalnog koncerta u Malom Ratu na plaži ispred popularnog kafića "Coco bar". Izvorna ideja je da vatrogasci koji su obranili Poljica imaju besplatni upad na koncert, no kasnije je Zečić odlučio za sve posjetitelje pjevati - besplatno! - Ma najvažnije je da nitko nije stradao. Ako žele doći i ako im to išta znači, da se malo opuste nakon svega što su proživjeti, bit će mi stvarno drago. To je najmanje što mogu napraviti, sve su to ljudi iz mojih krajeva - rekao je popularni pjevač, čest posjetitelj Dugog Rata i miljenik ovdašnje publike ali i dobrotvor za čije brojne donacije javnost i ne zna. - Hvala dragom Bogu, meni je najlakše napraviti besplatan koncert. I noćas, dok sam u tri ujutro razgovarao s vlasnikom "Coco bara", vraćao sam se jednog humanitarnog koncerta u Hercegovini - rekao je Dražen Zečić, piše Slobodna Dalmacija.
 
U petak, 21. srpnja 2017. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, pod okriljem tvrđave Mirabela, u svečanoj završnici ženskih klapa u programu Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma najboljih deset ženskih klapa Hrvatske. Omiški Trg bio je popunjen do zadnjeg mjesta, a za one koji nisu  imali sreće da pribave ulaznice za najtraženije večeri Festivala, prijenos na video zidu bio je organiziran na nasipu Toreta, u Parku hrvatskih branitelja, u sklopu Omiš Summer Treat Festivala. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo niti malo lak posao, no ipak su nakon dugog žiriranja odlučili da su pobjednice klapa Orca iz Splita, koja je ujedno osvojila i drugu nagradu publike. Publika je najviše glasova dala klapi Ankora iz Podstrane, dok je treće mjesto po ocjeni publike zaslužila Oršulice iz Vodica..
 

Večeras na Malom Ratu... pokidat ću lancee sveeee..

Nakon popularnog Jole popularno mjesto s konobaricama i šankovima poviše maloratske plaže poziva Vas na još jednu noćnu ljetnu veselicu, na koncert jednog i jedinog, popularnijeg, pa čak i više  - Dražena Zečića! Ma pokidat ću lancee sveeee, što mee vežu za tebeeee... u petak, 21.7. u Coco Baru na Malom Ratu.
 

Ajmo u Imotski slušat ploče

Na livadama uz rijeku Vrljiku, na predjelu Perinuša, će se od 28.-30.srpnja održati drugi zaredom festival gramofonskih ploča pod nazivom “Magic Time Vinyl Festival”. Na festivalu će biti izložena bogata kolekcija gramofonskih ploča, gramofona, starih radija i ostalih glazbenih antikviteta uz umjetničke radove imotskih likovnjaka. Organizatori za ovu godinu najavljuju kako će stare pjesme s gramofonskih ploča puštati poznati “gramofonđije” – Mr. Wex, Vedran Vrčić, Tomo Matković, Jure Lozo, Željko Pavlov Žele, Damir Duplančić Duple, Vedran Mlikota, Ivica Kulušić Šef, Ivan Juričić Čuka, a pridružiti će im se i posebni gosti, Dado Topić i Zorica Kondža. Kako bi doživljaj bio cjelokupan postavit će se i izložba starih gramofona i radio prijemnika, te likovnu izložbu. U sklopu festivala održati će se također sajam gramofonskih ploča, gdje ćete moći kupovati, prodavati ili mijenjati svoje ploče. Ulaz na festival je slobodan, a za sve vas koji želite u potpunosti uživati u festivalu osiguran je i dio za kampiranje.
 

Ultra Beach na Hvaru

Ultra Europe festival je u ponedjeljak rano ujutro, nakon tri uspješna festivalska dana u Splitu, nastavio feštu. Nakon jedrenja na Braču, zabava se preselila na Hvar, i to već tradicionalno, u bazene ispred hotela Amfora Grand Beach Resort u gradu Hvaru, s lipim pogledom na Paklene otoke i partijanere/ice u kupaćim kostimima. Na pozornicu ispred hotela stigle su zvijezde svjetske elektroničke scene predvođene nizozemskom atrakcijom Dash Berlin i napravile odličnu atmosferu. Festivalska fešta se uskoro nastavlja na Visu.
 

Ciotog: Koncert tradicionalne irske glazbe

U srijedu, 19.07., na platou iza Narodne knjižnice u Omišu s početkom u 21:30 sati, Omišanima i svim zainteresiranima predstavit će se splitska grupa Ciotog, čiji će članovi izvoditi tradicionalnu irsku glazbu na drvenim flautama, frulicama, a oglasit će se i na bubnju-bothranu, violini, gitari, bouzouki kao i na raznim udaraljkama. Na programu ove lijepe večeri Omiškog ljeta je niz instrumentalnih melodija te pjesama na engleskom i gaelic jeziku. Grupa Ciotog aktivno djeluje u Splitu od 2005. Samo značenje keltske riječi ciotog (čitaj: kitog) je častan čovjek. Cijena ulaznice simboličnih je 20 kn.
 

Omiški hommage Arsenu Dediću: Matija svira Arsena

Nastupajući na književnoj manifestaciji "Jurini jablani 2014." Arsen Dedić je oduševljen omiškom publikom, Kaštelanovim Zakučcem i pjesništvom rekao: "Vratit ću se opet, ali u društvu svog sina Matije - jednog od najboljih jazz europskih pijanista". I eto, Arsen se ponovo vraća u Omiš u okviru 28.omiškog kulturnog ljeta 2017. osmišljenog u Centru za kulturu Omiš. Okosnicu koncerta čine Matijini aranžmani očevog umjetničkog stvaralaštva sabrani u Porinom nagrađenom albumu godine "Matija svira Arsena", a ovom intimnom te istovremenom grandioznom obilježavanju Arsenovog umjetničkog lika i djela pridružit će se vrsni umjetnici Zoran Predin i Lea Dekleva.