InnovaMare: Centar izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici osniva se u Šibeniku

U Zadru se održala konferencija o inovativnim rješenjima za održivost Jadranskog mora u sklopu projekt InnovaMare, koji je dio Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, financijskog instrumenta EU koji podržava suradnju između dvije države članica koje povezuje Jadransko more.
Projekt InnovaMare - Zaronite u dubinu mogućnosti - mogao bi podići  prekograničnu suradnje između znanosti i privatnog sektora na višu razinu i olakšavanje uključivanja malih i srednjih poduzeća u međunarodne mreže za istraživanje. U sklopu projekta planira se zajednički razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora te poticati tehnološke inovacije, posebno projekte i programe koji su vezani za zaštitu okoliša, mora i pomorskog sektora.
Projekt InnovaMare u prvoj je fazi, a njegova provedba traje 30 mjeseci, od 01.07.2020. do 31.12.2022. s ukupnim proračunom od 5,6 milijuna eura. Na konferenciji je potpisano i pismo namjere o uspostavljanju Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici u Šibeniku, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba i Instituta Ruđer Bošković. Centar u Šibeniku će biti središnje mjesto za suradnju i umrežavanje dionika iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora, s ciljem razvoja inovativnih rješenja u robotici i senzorici u svrhu praćenja i prevencije onečišćenja mora i drugih rješenja za sektore plave ekonomije.
Na konferenciji je održana i panel rasprava o načinima na koje predstavnici vlasti mogu podržati razvoj inovativnih rješenja.

InnovaMare: Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora

Onečišćenje i prekomjerni ribolov prijetnje Jadranu i gospodarstvu

Izvori: HGK, Dalmtinski portal

Projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Hrvatska gospodarska komora ispred strateškog projekta InnovaMare zajedno s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom i Sveučilištem u Bologni ispred projekta Sushi-Drop organizirali su konferenciju 'Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora' za kreatore politike i dionike u plavom gospodarstvu i plavim tehnologijama.

Damir Brčić iz Splitsko-dalmatinske županije je naglasio kako su se okrenuli od ulaganja u infrastrukturu prema kreiranju i realizaciji konkretnih projekata te izgradnji poduzetničkog mindseta kod mladih.

- Kroz naša sveučilišta i potporne institucije ulažemo milijune kuna da se malim i srednjim poduzećima olakša tržišni uspjeh s novim proizvodima. Osluškujemo bilo tržišta i potičemo inovacije koje imaju konkretne primjene. Pokrenuli smo i platformu Digitalna Dalmacija u sklopu koje radimo startup edukaciju, odnosno dajemo novim tvrtkama prostor i pružamo im mogućnost da lakše komercijaliziraju svoje ideje. Naglasak je uvijek na direktnom radu i krčenju njihovog puta prema tržištu - izjavio je Brčić.

Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima prekomjernog ribolova i onečišćenja plastičnim predmetima i naftom. Posebno zabrinjava podatak da je količina smeća u Jadranskom moru veća od dva do pet puta u odnosu na druga mora, a to je, uz izravno ispuštanje otpadnih voda, ključni negativni čimbenik za degradaciju obalnih i morskih ekosustava. Stoga su projekti poput InnovaMarea iznimno važni za očuvanje bioraznolikosti i gospodarskog potencijala Jadrana.

Drugi dan konferencije posvećen projektu Sushi Drop najavio je ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo Nedo Vrgoč, koji je predstavio glavni cilj projekta, izradu drona za procjenu ribljih stokova i općenito praćenja stanja bioraznolikosti morskih sustava. Radit će na maksimalnoj dubini od 300 metara, uz autonomnu navigaciju i trajanje zarona od šest sati.

Vrgoč je istaknuo primjer Jabučke kotline kao zaštićenoga područja Mediterana i poduzetih mjera koje se uzimaju kao primjer na razini EU te su jedne od rijetkih koje su dale rezultat.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online