Mladi bježe van po nadu, pa makar konobarili s diplomom

Dok se posljednjih godina u Hrvatskoj u ovo doba godine govorilo o nedostatku radnih mjesta, naročito za mlade, sada više nitko ne može sakriti da su se mladi u potrazi za poslom iselili pa je na tržištu u Hrvatskoj veći nedostatak radne snage nego ikad. Hrvatska ekonomska emigracija 21. stoljeća inspirirana je i dojmom da je tuđa trava uvijek zelenija, ali ponajviše činjenicom da mlade generacije ne žele više živjeti u zemlji bez mogućnosti, kakvom doživljavaju Hrvatsku. Radije će raditi u Irskoj, Njemačkoj ili Kanadi kao konobari ili sobarice i živjeti daleko ispod standarda u kojem su živjeli u Hrvatskoj bez posla nego ostati doma i čekati prigodno zaposlenje u struci ili pak raditi za prosječnu plaću. To na prvu izgleda kao apsurd, ali je daleko od njega jer ekonomija nikada nije bila čista matematika, već je u njoj puno i psihologije. Društva i ekonomije poput Irske i Njemačke, a naročito Sjeverne Amerike i dalje prodaju "američki san", odnosno nadu da, ako si vrijedan, uporan i kvalitetan, možeš uspjeti, možeš postići visoki standard pa se čak i obogatiti. Zato mladi rado prihvaćaju rizik da ostanu konobari s diplomom cijelog života, ako im se nudi barem 10 posto šanse da realiziraju svoje snove. Hrvatska je tu nadu u mladim generacijama ubila servirajući im birokratske nonsense poput ovog da nam nedostaje dvije tisuće liječnika, a mi ih 82 držimo na Zavodu na zapošljavanje zbog sporog raspisivanja natječaja za staž, ili priča o zapošljavanju ‘preko veze’ ili preko stranke..

MLADI BJEŽE VAN PO NADU, PA MAKAR KONOBARILI S DIPLOMOM    

Piše: Marina Šunjerga / Večernji List
Izvor: Večernji List

To su nove generacije koje svijet vide bez granica, mobilnost im nije prepreka, ne žele se ograničavati na jedno radno mjesto, pa čak ni jednu struku cijelog života i vide poslovni život kao polugu za istraživanje vlastitih mogućnosti. Ambicije te generacije ne mogu se ukrotiti ni zatomiti.

Prije nego što tržište rada u Hrvatskoj ostane bez zaposlenika, nužno se osvrnuti oko sebe i vidjeti da smo otok starog sustava razmišljanja, s kojeg se bježi u svijet koji se stubokom promijenio.

Korupcija

Povezani članci

Who's Online

We have 308 guests and no members online