Općina Dugi Rat ne pristaje na ucjenu, 'Prometovi' busevi i dalje voze kroz općinu, ali više ne staju

Iz JP Promet Split, prenijeli su to svi lokalni mediji, obavještavaju putnike na linijama broj 60 Split - Omiš - Ravnički most i 68 Split - Omiš - Blato -Šesta novac, koja polazi u 15.15 sati, da se na području općine Dugi Rat od sutra, četvrtak, 8.8.2019. više ne koriste autobusna stajališta za ukrcaj i iskrcaj putnika u oba pravca. To znači da se više ne mogu kupiti ni karte za područje te općine, iako aktualni ugovor između Općine i ‘Prometa’, težak 350.000 kuna, ističe 30.11.2019.
Podsjetimo zaboravne, ova obavijest posljedica je odluke Skupštine javnog prijevoznika JP Promet Split iz lipnja o više nego trostrukom povećanju iznosa ugovora o pružanju komunalne usluge prijevoza putnika te nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu, kojeg vijećnici općine Dugi Rat nisu prihvatili. A tko bi normalan i financijski odgovoran prema svojoj zajednici i prihvatio tri (3!) puta veću cijenu za istu uslugu? 1,25 milijuna kuna godišnje umjesto dosadašnjih 0,35 milijuna kuna za istu uslugu? Za iste stare karampane? Moramo pohvaliti naše općinare koji su odbacili ovu ucjenu i ustrajali da ne popuste splitskom monopolistu, unatoč pristisku mještana. Naglasimo da je Općina Dugi Rat bila spremna prihvatiti razumno povećanje cijene od 20, 30 %, no svi apeli prema upravi JP Promet da usklade svoju megalomansku cijenu s uslugom koju pružaju nisu pali na plodno tlo.
Epilog? JP Promet je obustavio prijevoz putnika na području općine Dugi Rat, odnosno, prometovati će oni "našom" cestom, ali neće stajati na autobusnim stajalištima u našoj općini. I to mjesecima prije kraja aktualnog ugovora između Općine i ‘Prometa’, koji težak 350.000 kuna ističe tek 30.11.2019.
Naravno da će ovo nerazumno i ucjenijvačko ponašanje "vječnog gubitaša" JP Promet dovesti do velikih problema za mještane naše općine koji putuju do svojih radnih mjesta ili škola, fakulteta u Splitu.
Općina Dugi Rat će nekim kategorijama mještana, učenicima i studentima, umirovljenicima i nezaposlenima, pokušati olakšati situaciju sufinanciranjem karata za prvu zonu, najavio je Lovre Bilić, donačelnik općine Dugi Rat.
Srećom, nismo više u socijalizmu, iako se neki još uvijek tako ponašaju, pa imamo alternativu. To je tvrtka "Dalmatinac" iz Sumpetra, privatna tvrtka iz naše općine koja već godinama uspješno (i u financijskom plusu) vozi liniju Omiš - Dugi Rat - Podstrana - Splitu, a koja istina nema toliko razgranatu prijevozničku mrežu po Splitu, pa će se Dugoraćani po Splitu morati voziti i ‘Prometom’, no agilni privatni poduzetnik spreman je u svoje moderne i uredne autobuse preuzeti i sve dosadašnje korisnike usluga JP Promet, a već ovog ljeta pojačao je i noćne linije.
Što poručiti ucjenjivačima i "tvrdoglavim talibanima" iz uprave JP Promet i njihovom Radničkom vijeću doli - Ucjene Vam u Dugom Ratu neće proći. Živjela konkurencija! Živjela bolja usluga za istu ili nižu cijenu! Dugpraćani neće plaćati vaš nerad, neznanje i vaše gubitke!

Piše: Mladen Banović

Who's Online

We have 228 guests and no members online