MZOPI: Splitsko-dalmatinska županija pokušava izigrati proceduru

DalmacijaSplitsko-dalmatinska županija izmjene i dopune svoga Prostornog plana čeka već više od 6 godina! I dok županija lopticu sada prebacuje na Ministarstvo, jer je županijska skupština nedavno ipak usvojila izmjene konsenzusom, ministar Vrdoljak se pita "odakle im obraz", te dodaje kako Ministarstvo neće podržavati investicije koje su van prostornih planova, ali je i obećao kako će se u roku od mjesec dana riješiti sva potrebna usklađivanja. Ministarstvo zaštite okoliša oglasilo se danas o navodnom sukobu ministara Ivana Vrdoljaka i Mihaela Zmajlovića oko projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pročitajte ...

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA

Splitsko-dalmatinska županija pokušava izigrati proceduru

Izvori: Index, MZOPI, tportal

"Misija ministra Zmajlovića je aktivirati u  svom resoru sve alate koji su mu na raspolaganju kako bi se pokrenule, ubrzale, pojednostavile i potaknule investicije u skladu sa standardima zaštite prirode i okoliša.

U samom vrhu te liste prioriteta je poticanje investicija u obnovljive izvore energije. Isti cilj ima i ministar gospodarstva a isti cilj ima i cijela Vlada.

U svom resoru ministar Zmajlović čini sve da se poboljša investicijska klima, da se ukinu nepotrebne administracijske procedure, pojednostave, ubrzaju i pojeftine procesi ishođenja dozvola ili odobrenja iz segmenta zaštite okoliša i prirode vodeći se pri tom jedino i isključivo postulatima održivog razvoja.

Ekonomija i ekologija moraju i mogu ići zajedno, to ćemo dokazati i kroz nove Zakone poput Zakona o zaštiti prirode koji prekosutra dolazi na Vladu. A u uređenoj državi, budućoj članici EU, zakoni se moraju poštivati.

Pokušaj županije Splitsko Dalmatinske da zaobiđe ili ignorira zakonsku proceduru je samo pokazatelj koliko je regionalna i lokalna vlast spremna prihvatiti pravila igre uređenih država.

Prilikom dostave prijedloga izmjena prostornog plana, Županiji je od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdano mišljenje da je projekt vjetroelektrana moguć bez provedbe procjene utjecaja na ekološku mrežu ukoliko se u istim kapacitetima izmjesti na alternativnu lokaciju izvan područja ekološke mreže.

Ukoliko se ostaje u predloženim kapacitetima na ranije utvrđenoj lokaciji unutar ekološke mreže potrebno je izraditi procjenu utjecaj na ekološku mrežu.

Par mjeseci kasnije, u završnom nacrtu plana, Županija je dostavila izmjene u kojem su povećani kapaciteti u odnosu na prvotno planirane i koji su ponovno vraćeni na područje ekološke mreže što Ministarstvo ne može prihvatiti bez odgovarajuće, zakonski propisane  procjena utjecaja na ekološko mrežu.

Namjera je jasna – izigrati proceduru. Prebacivanje krivice na ministarstvo ili izmišljanje nepostojećih sukoba neprihvatljiva je razina komuniciranja u predizborno ili bilo koje drugo doba", priopćili su iz MZOPI-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online