4.000 posjetitelja uživalo je na 13. Festivalu poljičkog soparnika u Dugom Ratu

U sklopu 16. Dugoratskog ljeta, a u organizaciji Općine Dugi Rat i Društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko, u dugoratskoj lučici u subotu je održan 13. po redu Festival poljičkog soparnika. U uvodnim riječima nazočnima su se obratili Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat i Petar Rodić, veliki poljički knez ispred društva poljičana, koji su okupljenim mještanima i gostima poželjeli dobrodošlicu na Festival soparnika. Potrebno je kazati kako je radi vaterpolo finala u kojem su naši vaterpolisti postali prvaci svjeta, fešta soparnika u Dugom Ratu počela nešto ranije nego što je bilo predviđeno. Oko 4000 posjetitelja načičkanih uokolo lučice i na rivi u Dugom Ratu ubrzo su razgrabili više od 500 soparnika, koliko su ih za prodaju pripremili i ispekli marljivi OPG-ovci s područja Poljica. No cijelu večer na poljičkim kominima u Dugom Ratu pekli su se novi soparnici koji su se nudili na prodaju, a koji su takoreći za tren pronalazili kupce. Stručno-ocjenjivačko povjerenstvo imalo je vrlo delikatan posao, da od 23 komada soparnika prijavljenih na natjecanje, po ukusu, izgledu i vanjštini odrede one  najbolje soparnike, iz svih krajeva Poljica, čiji će meštri dobiti zaslužena priznanja.. 

DUGORATSKO LJETO

Osvrt na 13. Festival poljičkog soparnika

Piše: Davor Grgat
Foto: Stipe Tomić


Tako je sa 134 boda, prvo mjesto na natjecanju u spremanju i pečenju soparnika osvojio Nedjeljko Tomić, druga je po ocjenama žirija bila Marica Grgat, sa 122 boda, koliko je imao i Ante Šarić. Priznanja za treća mjesta su dobili Anita Tomić (120 bodova), te Mira Kuvačić (119 bodova), koliko je imala i Ivana Alfirević. Laureatima su zaslužena priznanja uručili načelnik Općine Jerko Roglić, veliki knez Petar Rodić i naš župan i dugoratski zet Blaženko Boban.

13. Festival poljičkog soparnika

To je bila prilika da župana Bobana upitamo da li je ovom prilikom prvi put u Dugom Ratu?, pa je iznenažen ljubazno rekao: "Ne, nisam u Dugom Ratu prvi put, puno puta sam i ranije kao solinski gradonačelnik i kao dugoratski zet ovdje dolazio“

- "A kako Vam se sviđa ova dugoratska fešta soparnika?" - Upitali smo uglednog  gosta.

- “Posebno mi se dojmilo što vidim ovoliku puno ljudi, a i sama vaterpolo utakmica u kojoj smo postali svjetski prvaci pojačalo je i ostavilo poseban dojam na ovu večer. Hvala svim Dugoraćanima i načelniku Rogliću, hvala svim  Poljičanima, koji organiziraju ovakve manifestacije i priređuju ono što je u istinu njihovo - autohtono, što je svijet prepoznao i uvrstio u UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Mogu podsjetiti kako je soparnik nekada bio obično, pomalo zaboravljeno, jelo stanovnika nekadašnje Poljičke Republike, a danas je priznati i nadaleko poznati specijalitet. To vam govori koliko je značajan poljički soparnik u svakodnevnom životu Poljičana, što se reflektira i u turizmu, što i jeste naš zadatak i cilj...“ kazao nam je župan Blaženko Boban.

13. Festival poljičkog soparnika

I Dugoratski načelnik Jerko Roglić se sav radostan i veseo osvrnuo na veliku dugoratsku feštu:

- "Pogledajte ovu sliku, zar ona ne govori kao tisuću riječi, zar se  s ovakvim uspjehom ne bi mogli podičiti ni trostruko veća mjesta nego što je naš Dugi Rat, zar to ne govori o veličini ove manifestacije, koja je iz godine u godinu sve  bolja i posjećenija, pa je za očekivati da ćemo i dogodine postići još veći  uspjeh, što je i cilj ove manifestacije, i cijelog Dugoratskog kulturnog ljeta..“ - kazao nam je naš načelnik.   

U zabavnom programu do ranih jutarnjih sati zabavljao nas je Aurora bend.

13. Festival poljičkog soparnika

Povezani članci

Who's Online

We have 170 guests and no members online