Sve za nju

Maloraćanka Sonja Grgat kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz, piše Vinko Paić na stranicama Slobodne Dalmacije. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju, 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika... i prošlog vikenda sudjelovala na splitskom izdanju humanitarne utrke "Race for the Cure", kojom se želi pružiti potpora ženama oboljelima od raka dojke, ali i prikupiti sredstva kako bi u što više mjesta u Dalmaciji osigurali pokretnu mamografiju. No to nije sve. Večer prije utrke, pisali smo i o tome, Sonja i ostale članice iz njezine udruge "Caspera" (koju je osnovala iz čiste potrebe da se osjeća korisno i da pomogne ženama da ne moraju prolaziti ono što je ona prolazila sama, samo s svojom obitelji) postale su "manekenke na jedan dan", na Peristilu su nosile modnu reviju novinara i modnog dizajnera Šime Kovačevića, na kojima se slavio život. Jer, kako kaže naša aktivna maloraćanka, važno je slaviti život i uživati u svakom njegovu trenutku jer čovjek nikad ne zna koliko će on trajati...
 

Plan za srce

Uoči Svjetskog dana srca te Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije, na okupljanju u organizaciji Portala Zdravlje, vodeći domaći zdravstveni stručnjaci istaknuli su potrebnu za sveobuhvatnom strategijom koja bi doprinijela smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Riječ je o i dalje vodećem uzroku smrtnosti i pobola u Hrvatskoj, od koje je, prema preliminarnim podacima, tijekom 2022. svakoga dana preminula 61 osoba, odnosno 39 posto ukupno preminulih osoba. Ministar zdravstva Vili Beroš sa stručnog skupa 'Plan za srce' poručio je kako će investicija u primarnu prevenciju smanjiti potrebu za skupim liječenjima u kasnijim fazama, osiguravajući bolju kvalitetu života pojedinca i dugoročnu stabilnost zdravstvenog sustava. Jačanjem zdravstvene pismenosti i preventivnih mjera već u 10 godina možemo preokrenuti crne statistike, piše Dalmatinski portal.
- 'Bolesti srca i krvnih žila prvi su uzrok smrti u svijetu a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresni način života. Svatko od nas trebao bi početi s malim promjenama u životnim navikama koje dovode do poboljšanja zdravlja srca' - rekao jedobro nam poznati lječnik Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Od svih građana koji su lani posjetili liječnika primarne zdravstvene zaštite, njih čak 40 posto imalo je evidentirano dijagnozu neke kardiovaskularne bolesti...
 

Zdravstvo mora biti usmjereno na potrebe pojedinca

Na okruglom stolu "Kako do bolje zdravstvene skrbi za sve?“ koji se održao 20. rujna u Hrvatskom domu Split istaknuto je niz primjera nedovoljne, a prijeko potrebne suradnje između zdravstvenog sustava i socijalne skrbi, problema (ne)dostupnosti skrbi za stanovništvo na otocima, potrebu za proširenjem specijalističkih zdravstvenih usluga u mjestima izvan Splita kao i uspostavu mobilnih timova koji bi obilazili pacijente i oboljele na terenu, piše Kaštelanski portal.
Primarijus Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, adresirao je specifične izazove dostupnosti zdravstvene skrbi u županiji, naglašavajući da je SDŽ “Hrvatska u malom” zbog svoje razvedene obale, brojnih otoka, specifičnosti zaleđa i ruralnih dijelova. Istaknuo je veliki problem dostupnosti zdravstvenih usluga na otocima, gdje je primjerice Dom zdravlja na Visu prije nekoliko godina pripao Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije zbog čega je lokalno stanovništvo često primorano putovati do Splita za uslugu vađenja krvi. “Otoci su naša bolna točka i trudimo se da osiguramo veći broj medicinskog osoblja i zdravstvenih usluga” – rekao je Rađa.
Ravnatelj Rađa istaknuo je i problem nedovoljne suradnje između zdravstva i socijalne skrbi, na što se nadovezala i Helena Bandalović, zamjenica pročelnice Županijskog ureda za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja se složila da je suradnja zdravstva i socijalne skrbi na niskoj razini te istaknula napore županije da osiguraju ambulante za osobe koje borave u Domovima za starije i nemoćne. Bradalović je pohvalila Dom zdravlja SDŽ i ravnatelja Rađu koji aktivno rade na razvoju mogućnosti širenja specijalističkih zdravstvenih usluga izvan grada Splita...
 
Gradsko društvo Crvenog križa Omiš pozivaju na akciju darivanja krvi koja će se održati u četvrtak, 21.09.2023. u hotelu Plaža Omiš od 8,00 do 12,00 sati. Pozivaju se sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji.
Hrvatski Crveni križ već 70 godina organizira akcije darivanja krvi. Mnogim bolesnicima izlječenje pa i sam život ovisan je o transfuzijskom liječenju. Slogan ovogodišnje kampanje prigodom Svjetskog dana darivatelja krvi je "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito". Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.
 

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Gradska društva Crvenog križa Split i Omiš obilježit će Svjetski dan prve pomoći u petak, 08.09.2023. g., od 9 do 11 sati ispred Gradske knjižnice u Omišu. Cilj ovog događaja je popularizacija prve pomoći i ukazivanje na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći.
Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.
Kako bi istakli značaj ovih vještina i znanja široj javnosti biti će prezentirani osnovni postupci pružanja prve pomoći. Zaposlenici i volonteri ponudit će mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Pozivamo Vas da nam se pridružite.
 

Čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Omiš i Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Dugi Rat čestitaju svim darivateljima krvi Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja. Njihova humanost i nesebičnost spašavaju ljudske živote. Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito". Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme. Darujte krv. Obratite se svom lokalnom društvu dobrovoljnih darivatelja krvi ili Crvenom križu. Hvala!
 

Zašto smo najdeblji narod u Europi?

Porazne statistike pokazuju da su Hrvati najdeblji narod u Europskoj uniji. Čak 65 posto odraslih i 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a ranije analize pokazale su da su po konzumaciji voća i povrća hrvatska djeca pri dnu europskih ljestvica. Činjenica je da su se životne navike ljudi znatno promijenile unazad nekoliko godina, no kako to da su baš Hrvati najdeblja nacija? Stručnjaci objašnjavaju da na to utječe dugi niz čimbenika, a nameću se nekvalitetan način življenja te sklonost konzumiranju brze i nezdrave hrane, konkretno pekarskih proizvoda i slatkiša, piše Index.
Jedemo s nogu ili napreskokce i često posežemo za nezdravim načinom pripreme hrane - prženjem u dubokom ulju, masnim i slatkim. Vježbamo slabo ili nikako. Spavamo kratko, loše i uglavnom idemo leći poslije ponoći. U svemu tome smo pod stresom koji kumuje disbalansu hormona i cirkadijalnog ritma. I kilograme ne treba posebno zvati, dolaze sami od sebe..
 
Udruga "Sve za nju" tradicionalno, već dvanaestu godinu zaredom, dodjeljuje godišnju Nagradu Vesna Andrijević Matovac – VAM osobi koja je u prethodnoj godini snažno pridonijela prevenciji raka, skrbi za onkološke bolesnike i podizanju kvalitete života oboljelih. Na subotnjoj svečanosti Udruga je obilježila 15 godina kontinuiranoga rada. Vrijedna udruga Caspera u Lisinskom je itekako imala razlog za zadovoljstvo, piše DalmacijaDanas.
Njihova članica, aktivistica, naša maloračanka Sonja Grgat dobila je godišnju nagradu VAM!
Na temelju prijava kolega i kolegica, upravo su našu sumještanku Sonju Grgat prepoznali za svu angažiranost i za svaki korak kako bi pomogla svakoj oboljeloj ženi od karcinoma, te je na svečanosti dodjele nagrada u Lisinskom nagradili i gromoglasnim pljeskom i ovacijama.
Pridružujemo se čestitkama našoj sumještanki Sonji.
 

O preventivnim pregledima za starije od 40 godina

Prema planu ministra zdravstva Vilija Beroša, svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled. Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika. Svi ostali pregledi obavljati će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.
Pilot-projekti počinju u travnju u pet županija, a među njima je i naša, Splitsko-dalmatinska županija, i plan je pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavati njihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada 2023. bi preventivni pregledi trebali zaživjeti u cijeloj zemlji.
- "Ako nečeg nema, onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti nekamo drugamo, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić i u prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, alli postupno će biti" - poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.
Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina izjavila je da je trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta. Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati izvan radnog vremena, za što će biti dodatno plaćeni.
 

EU digitalna zdravstvena putovnica

Europska komisija u svibnju prošle godine predstavila je zakonodavni prijedlog EU digitalne zdravstvene putovnice. Po tom bi prijedlogu svaki građanin mogao samostalno pristupati svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku, podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj zemlji, ali i u drugim državama članicama. Također će moći dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup zdravstvenih djelatnika svojim podacima, ali i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste.
- "Pandemija nam je pokazala da je digitalizacija ključna za budućnost zdravstva i zdravstvenih sustava EU. EU digitalna zdravstvena putovnica je ekvivalent 'roamingu za zdravlje' - na isti način na koji je roaming srušio prepreke u telekomunikacijama, ovaj će prijedlog učiniti isto za zdravlje', ustvrdio je u potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na konferenciji koju je u Bruxellesu organizirao hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, zadužen za formiranje stajališta Europskog parlamenta o tom prijedlogu.
- "Mnogi se građani suočavaju s poteškoćama u pristupu svojim zdravstvenim podacima u digitalnom obliku te je u tom kontekstu dosadašnji napredak u državama članicama neujednačen. Zdravstveni podaci su dostupni, no potrebno ih je koristiti u većoj mjeri da bi se iskoristio njihov potencijal. Donošenjem EU digitalne zdravstvene putovnice, po prvi put ćemo imati zajednički podatkovni prostor na EU razini koji povezuje sve države članice, za dobrobit svih građana Unije', rekla je Stella Kyriakides, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane.
 

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u subotu na Dućama

Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima hotela "Plaža" na Dućama u subotu, 18.02.2023. u vremenu od 8 do 12 sati u već tradicionalnoj organizaciji Društva prijatelja Hajduka Dugi Rat - Duće i GDCK Omiš. Pozivaju se dakle sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se u velikom broju odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta.
U subotu su na Dućama prikupljene 33 doze krvi, od sveukupno 45+ prisutnih . Hvala svima koji su se odazvali!  
 

OECD: Hrvatska druga po smrtnosti od raka u EU

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Zemlja je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25% više od prosjeka EU-a. Lošija je samo susjedna Mađarska. Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujući dužnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (12()4) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).
Hmm.. moram na dijetu.
 

Dopunsko na teret države za još 70 tisuća ljudi

Sabor je izglasao izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojim se na prijedlog Silvana Hrelje (HSU) podiže prihodovni cenzus za pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Prihodovni cenzus, na osnovi kojega će osiguranik ostvarivati pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog iz državnog proračuna, povećava se s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura mjesečno. Procjenjuje se da će tim izmjenama biti obuhvaćeno oko 70.000 ljudi.
 

Dan crvenih haljina

Javnozdravstvena akcija 'Dan crvenih haljina' u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozorenja na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebi promjena načina života. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen, a ova je kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Cilj je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.
Crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja - simbol je koji su na modnoj reviju u organizaciji SDP-a u Splitu nosile političarke svih političkih opcija pa su modnom pistom prodefilirale i Sabina Glasovac, Kristina Vidan, Maja Čović, Mirela Ahmetović, Katarina Prnjak, Ivana Relata, Jelena Burazin, Ivana Ljulj, Ana Dorotić Čaljkušić, Maja Čović, Vesna Alač, Suzana Piacun i Lidija Bekavac.
 

U Dalmaciji fali liječnika, evo gdje je najgore

U našoj splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno radi 260 liječnika obiteljske medicine. Najveći broj, njih 105, radi u Splitu, no u mnogim malim mjestima, poput Zadvarja, Zmijavaca, Brela, Tučepi, Nerežišća i Milne, ambulante su prazne, a situacija je najlošija u Zagori i na otocima. Osim nedovoljnog broja liječnika, problem je i što je njih 97, odnosno 40 posto, starije od 60 godina, po čemu je naša županija viša od hrvatskog prosjeka od 35 posto obiteljskih liječnika sa 60 i više godina, piše Hina.
Problem nedostatka liječnika nastao je zbog neraspisivanja specijalizacija za obiteljske liječnike.
U županiji su trenutno na specijalizaciji iz obiteljske medicine 44 liječnika, što nije dovoljno, a oni su već pribrojeni trenutnom ukupnom broju od 260 obiteljskih liječnika. Kad je riječ o ginekolozima, situacija je bolja od prosjeka u državi jer ih ima 28. Njih 14 radi u Splitu, dok ih je 15 na specijalizaciji. Najveći nedostatak osjeća se na otocima i u Zagori. Situacija s pedijatrima je vrlo loša u cijeloj Hrvatskoj, u županiji ih trenutno radi 26, a treba ih biti 32. Pritom ih je 12 starije od 60 godina te su pred mirovinom, dok je na specijalizaciji njih 9. Obiteljski liječnik u županiji skrbi prosječno o 1.500 pacijenata, no u gradovima se broj penje i na 2.000 do 2.200 pacijenata, dok u manjim sredinama timovi imaju manje od prosječnog broja.
Jedno od kratkoročnih rješenja za nedostatak liječnika obiteljske medicine može se naći u zakonskoj promjeni da se radni vijek liječnika produži do 68 godina jer bi to pomoglo da se u međuvremenu dođe do većeg broja specijalizacija i onih koji će se htjeti baviti obiteljskom medicinom.