Znanstveni kafić: Opća teorija relativnosti (kroz Hollywoodske filmove)

Alumni udruga bivših studenata FESB-a u utorak, 1.prosinca s početkom u 18:30 sati u splitskoj kavani Lvxor na Peristilu organizira znanstveni kafić na temu Opća teorija relativnosti (..kroz Hollywoodske filmove..). Prof. Ilja Dorsner će u svom predavanju probati kroz anegdotalne crtice pojasniti zašto misli da je teško razumjeti opću teoriju relativnosti, zašto je teško mjeriti njena predviđanja i dokle je došla naša spoznaja teorije čije je temelje udario Albert Einstein u period od 1907. do 1915. godine. U studenom slavimo stotinu godina od kada je Einsteinova opća teorija relativnosti, fizikalna teorija koja pokušava objasniti gravitaciju, ugledala svjetlo dana. To slavlje upotpunjuje činjenica da su u veljači ove godine dva filma kroz koja se provlačile pitanja vezana za opću teoriju relativnosti — The Theory of Everything i Interstellar — nagrađena s po jednim Oscarom...

Izvor: Alumni FESB-a

Iako je gravitacija sila koju svi osjetimo i koju svakodnevno koristimo, to je još uvijek najmanje poznata od četiri elementarne sile koje smo do sada otkrili Prof. Ilja Dorsner će u svom predavanju probati kroz anegdotalne crtice pojasniti zašto misli da je teško razumjeti opću teoriju relativnosti, zašto je teško mjeriti njena predviđanja i dokle je došla naša spoznaja teorije čije je temelje udario Albert Einstein u periodu od 1907. do 1915. godine.


CRTICA O PREDAVAČU

Opća teorija relativnosti (kroz Hollywoodske filmove)Ilja Doršner je završio dodiplomski studij iz teorijske fizike na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 1997. godine. Doktorski studij je završio u Sjedinjenim Američkim Državama 2003. godine na University of Delaware i Bartol Research Institute. Nakon završenih doktorskih studija provodi šest godina kao istraživač na tri centra — The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics, Institute Jožef Stefan i Pennsylvania State University — baveći se pitanjima iz fizike elementarnih čestica.

Predavao je teorijsku fiziku na Univerzitetu u Sarajevu od 2009. godine do 2014. godine kada prelazi na Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, gdje studentima predaje fiziku u zvanju izvanrednog profesora.

Dobitnik je prestižne stipendije — Marie Curie Fellowship — koju dodjeljuje Evropska Unija. (Ko)autor je više od četrdeset naučnih radova iz oblasti fizike visokih energija. Bavi se pitanjima stabilnosti materije, fizikom neutrina i fenomenologijom velikih unificirajućih teorija.

Ilja Doršner je recenzent za časopise Nuclear Physics B, Physical Review D, Physics Letters B, European Physical Journal C i Frontiers in High-Energy and Astroparticle Physics. (Ko)organizator je više škola fizike uključujući i četiri izdanja Sarajevo School of High Energy Physics. Održao je brojna predavanja po pozivu na konferencijama, radionicama, institutima i univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Srbiji i Švicarskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 430 guests and no members online