Mosor Grebbening: Najveći sivonja je - Golub

U organizaciji planinarsko-ekološke udruge “Gata”, u subotu, 9.5.2015. je održan deveti “Mosor grebbening”, jedna od najstarijih i najtežih trekking utrka u Dalmaciji. Simbol ovogodišnjega “grebbeninga” bio je tovar, životinja koja je stoljećima krotila oštri poljički krš i koja, baš kao i trekeri, po vrućini, kiši i mrazu uvijek stiže do cilja. A upravo je vrućina bila najveći izazov za više od 350 natjecatelja koji su se ove godine natjecali u tri kategorije. Najbrži "sivonja" ove godine nije bio tovar, nego Golub, čuveni omiški treker Ante Pešić, koji je šestu godinu zaredom ostao nedodirljiv na mosorskim grebenima. Dugu i tešku stazu Golub je prevalio za nevjerojatnih šest sati i trideset minuta. U kategoriji “tovar” prvo mjesto osvojio je Ante Stipanović (2:50:31), drugi je bio Boško Novaković (3:00:21). a treći Marko Pletikosa (3:04:55) ...

9. MOSOR GREBBENING

Najveći sivonja je - Golub

Piše: Marin Katušić
Foto: Slobodna Dalmacija


Rekreativci i joggeri natjecali su se u kategoriji “pule” (8,5 kilometara), oni nešto spremniji u kategoriji “tovar” (19 kilometara), a profesionalci na kraljevskoj, 41 kilometar dugoj dionici prigodno nazvanoj - “sivonja”.

mosor grebbening

Start najteže dionice ove godine bio je na Kliškoj tvrđavi, odakle se mosorskim grebenom po vrlo teškim uvjetima trčalo preko poljičkog sela Zvečanje, sve do Omiša pa natrag u Gata, sjedište drevne Poljičke republike.

A najbrži “sivonja" ove godine nije bio tovar, nego Golub, čuveni omiški treker Ante Pešić, koji je šestu godinu zaredom ostao nedodirljiv na mosorskim grebenima. Dugu i tešku stazu Golub je prevalio za nevjerojatnih šest sati i trideset minuta, a o kakvom je pothvatu riječ, svjedoči i podatak da u trenutku zaključenja ovog teksta (sat vremena otkad je Golub utrčao u cilj) još uvijek nismo dočekali drugoplasiranog i trećeplasiranog.

Mosor Grebbening: Najveći sivonja je - Golub

Spomenimo i kako su u kategoriji “pule” prvo mjesto podijelili Ante Bubić i Tomislav Jukić (1:14:14), dok je kod žena najbrža bila Paola Janković (1:21:53)

U kategoriji “tovar” prvo mjesto osvojio je Ante Stipanović (2:50:31), drugi je bio Boško Novaković (3:00:21). a treći Marko Pletikosa (3:04:55). U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ivona Žitković (3:54:37), ispred Marine Maslek (4:02:49) i Katarine Kokan (4:03:15).

Mosor grebbening

Odlično organiziranim “Mosor grebbeningom" završen je i drugi Proljetni treking kup Dalmacije, natjecanje od ukupno četiri utrke - Prominatrek, Imbertrek, Jesenice trekking, Mosor grebbening - koje će u idućim godinama, nema nikakve sumnje, izrasti u jednu od najljepših sportskih priča u Hrvatskoj.

Mosor Grebbening: Najveći sivonja je - Golub

Povezani članci

Who's Online

We have 104 guests and no members online