Jesenice treking - Druga strana medalje

Jesenice trekingHoćemo li na Jesenice trekking? Ajmo! Računica jednog sudionika Jesenice trekinga je jednostavna, uplatiš 70 kn u agenciji Cyntus ili preko interneta, u subotu ujutro u starom selu Jesenice u papirnatoj vrećici s imenom dobiješ lipu majicu, mapu, upute za utrku i natjecateljski karton, potom se malo rekreiraš ili natječeš, družiš s prijateljima, za ručak imaš izbor gulaš, grah i kiseli kupus, jedeš koliko možeš, cijeli dan se peku pečeni odojci za sudionike, fešta, popodne dolazi DJ i osiguran je prostor za cijelonoćnu zabavu. Jeste li se ikad upitali kako sve to izgleda iz drugog kuta? Iz kuta organizatora? Damir Ivanišević (29), magistar farmacije iz Suhog Potoka, istaknuti član Udruge Jesenice, idejni začetnik i voditelj organizacije Jesenice trekinga nam otkriva kako izgleda organizacija jedne treking utrke, tko su mu najbliži suradnici i kako je sve skupa to izgledalo prošli mjesec u Jesenicama ...

JESENICE TREKING – DRUGA STRANA MEDALJE

Piše: Damir Ivanišević
Izvor: Udruga "Jesenice"

U ovom članku vam želim prikazati drugu stranu medalje Jesenice trekinga, stranu koja uključuje puno ljubavi i volje u organizaciji i na stotine sati volonterskog rada pojedinaca udruženih u Udruzi Jesenice.

Jesenice treking

Sama lista stvari koje se trebaju napraviti da bi treking utrka bila uspješna je duga i uključuje:

-    od objave utrke u službenom kalendaru utrka na Adventure Sport Portal,
-    preko marketinga koji uključuje plakate i letke koji su raspoređeni lokalno i ciljano na ostalim treking utrkama,
-    natpis preko ceste,
-    facebook komunikaciju,
-    najavu u Slobodnoj Dalmaciji,
-    komunikaciju s ostalim medijima uključujući HRT, Radio Split, Radio Brač,
-    komunikaciju s internet portalima,
-    osiguranje utrke od strane HGSSa koji su imali 8 članova na terenu,
-    prijavu policiji,
-    grafički dizajn svih marketinških rekvizita,
-    izrada svega što je u sadržaju vrečice za natjecatelje od majice, mape, natjecateljskog kartona i uputa za utrku,
-    organizaciju hrane od nabave i pripreme do posluge,
-    agencijski posao prijave natjecatelja, vođenja popisa i evidencije,
-    slaganje vrečica s imenima natjecatelja,
-    komunikacija sa sponzorima koji su nam neophodni za zavidan nivo organizacije,
-    sudac i evidencija pristiglih natjecatelja,
-    izrada plaketa za pobjednika,
-    organizacija razglasa i DJ,
-    raspoređivanje kontrolnih štipalica po terenu po kontrolnim točkama,
-    prikupljanje kontrolnih štipalica sa terena nakon utrke,
-    pisanje izvještaja za razne portale,
-    organizacija snimanja utrke sa više kamera,
-    organizacija prostora za ručak i noćnu zabavu,
-    veliki broj održanih sastanaka,
-    stotine emailova,
-    tisuće telefonskih poziva,
-    predavanje o trekingu za Izviđače Dugi Rat,
-    i velik broj manjih aktivnosti koje smo odrađivali po ad hoc principu.

Jesenice treking

Koordinacija i realizacija ovolikog broja aktivnosti za 200 sudionika koji moraju proći stazu i dobro se zabaviti je u najmanju ruku zahtjevan posao.

Jesenice treking

PRIJAVE NATJECATELJA:

Prijave su se vršile u agenciji Cyntus i od srca bi se htio zahvaliti bračnom paru Mariji i Jošku Pavić koji su s puno volje, ljubavi, entuzijazma i strpljenja, primali prijave i komunicirali sa svim znatiželjnicima te ih informirali o svim detaljima vezanim za Jesenice treking.

Jesenice treking

ORGANIZACIJA HRANE:

Za organizaciju svega po pitanje prehrane je bio zadužen Domagoj Klarić. Glavni u kuhinji su bili Bože Reljić i Mile Šolaja, a na roštilju Filip Tomaš – Pile. Šef posluge je bio Tomislav Zemunik - Tome Karlov.

Jesenice treking

TERENSKI RAD:

Časlav Reljić i Duško Ivanišević istakli su se u postavljanju i prikupljanju kontrolnih štipalica. Davor Reljić – seoski Lugar čuvao je stražu kod vrha Pišćenice, izvještavao o stanju na terenu i informirao sudionike o pravcima kretanja na stazi.

Jesenice treking

SNIMANJE:

Za snimanje i montažu filma o drugom Jesenice trekingu je bio zadužen Daniel Krstulović – Dane. Danine snimke su iskorištene za izradu TV priloga koji su prikazani na HRT1 u emisiji Dubro jutro Hrvatska i na HRT2 u Županijskoj panorami. Kompletan film i TV prilozi će uskoro biti dostupni na youtube.

Jesenice treking

GRAFIČKI DIZAJN:

Grafički dizajner Jesenice trekinga je Ivana Rajević – Raja. Ivana smo zahvalni za vizualni identitet Jesenice trekinga, logo, izradu majice (gdje je pomogao i Joško Čizmić), plakata, letaka, oznake starta i cilja, natpisa sa ceste koje je s ljubavlju izradila i prošle i ove godine.

Jesenice treking

MEDIJI:

Jesenice treking je ove godine bio poprilično prisutan i u medijima, od navedenih emisija na HRT1 i HRT2, imali smo najavu na Radio Splitu i Radio Braču, za Radio Split smo se javili uživo s terena za vrijeme utrke. Podrška Slobodne Dalmacije je bila značajna od najave trekinga na zadnjoj stranici do izvještaja sa utrke preko cijele zadnje stranice.

Jesenice treking

SPONZORI:

U komunikaciji sa sponzorima su se najviše pokazali Jurica Ivanišević, predsjednik Udruge Jesenice i Domagoj Klarić. Ciljanim i složnim djelovanjem uspjeli smo prikupiti sredstva za održavanje trekinga jer uplate natjecatelja pokrivaju samo dio troškova. Od sponzora valja istaknuti Općinu Dugi Rat, TZ Dugi Rat, Udrugu malih brodara Krilo, Općinu Podstrana, Zajednicu športskih udruga Podstrana i privatne tvrtke.

Jesenice treking

VREMENSKE PRILIKE:

Već sedam dana prije utrke kada smo sve stvari imali pod kontrolom znali smo da jedna jedina stvar na koju ne možemu utjecati nam nije po volji. Što se treking bližio to je napetost među prijavljenim sudionicima bila veća. Na Radio Splitu su mi rekli da su zbog najave kiše otkazane i manifestacije koje su se trebale održati i pod šatorom.

Jesenice treking

Odgoda utrke je bila nemoguća radi velikog broja sudionika koji dolaze iz Zagreba, Zadra, Dubrovnika itd. i uplatili su i rezervirali smještaj. Inače do sada koliko je meni bilo poznato niti jedna treking utrka (a sudjelovao sam na njih preko 20) nije bila odgođena radi vremenskih uvjeta.

Jesenice treking

Mi smo u glavi imali dvije stvari, prvu da će sudionici u Natjecateljskoj kategoriji (oko 50) sigurno izaći na teren i natjecati se bez obzira na vremenske prilike i drugu da se start Rekreativne kategorije (sa 200 sudionika) može odgoditi za par sati i čekati da stane kiša.

Jesenice treking

U tri sata ujutro, samo šest sati prije starta utrke, premoren od svih aktivnosti sam u krevetu slušao kako kiša pljušti i pitao se 'Zašto baš danas?'. Ipak nebo nas je podarilo i kiša je stala u 7 ujutro i nije padala sve do 2 popodne kada je i posljednji rekreativac ušao u cilj.

Jesenice treking

Šteta, zbog najave kiše na startu se neki nisu pojavili.

NATJECATELJI:

Na drugi Jesenice treking se službeno prijavilo i uplatilo kotizaciju 197 osoba. Osnovnoškolske djece u pratnji roditelja koji ne plaćaju startninu je bilo evidentirano oko 30. Posebni gosti Jesenice trekinga su bili Izviđači Dugi Rat koji također nisu plaćali startninu. To je bio naš doprinos u edukaciji mladih glede upoznavanja kraja u kojem žive. Oko 20 Izviđača je pristupilo trekingu.

Jesenice treking

STAZA:

Većina natjecatelja je bila ugodno iznenađena stazom i ocjenili su je jednom od najlijepših i najzanimljivijih treking staza. I rekreativna i natjecateljaska staza su imale start i cilj u Jesenicama
Rekreativna staza je išla kroz Podstranu, pa preko crkvice sv Jure na Pišćenicu i natrag u Jesenice.
Natjecateljska staza je bila duga 25 km i išla je pretežno grebenom Poljičke planine bez staze.

Jesenice treking

POBJEDNICI:

Pobjednik kod muškaraca je Duje Lekšić, kojem je ovo prva pobjeda u trekerskoj karijeri. Duje je pokazao vanserijsku fizičku spremu, urođeni talent za kretanje po zahtjevnom terenu i neopisivu želju za pobjedom. Zasjenio je konkurenciju u kojoj nije manjkalo iskusnih trekera.

Jesenice treking

Kod žena prvo mjesto je osvojila Marija Tomaš, multitalentirana sportašica iz Jesenica. Mariji je ovo drugi treking i prva treking pobjeda u karijeri.

Jesenice treking

Najbrži rekreativci nam također dolaze iz Jesenica, Duško Ivanišević i Ante Vuković u muškoj i Nela Ercegović u ženskoj kategoriji.

Jesenice treking


BUDUĆNOST I TRADICIJA:

Veselimo se idućem trećem Jesenice trekingu, i vrlo rado ćemo ponovo uložiti svoju ljubav, vrijeme i veliki broj volonterski odrađenih sati za organizaciju trekinga i promociju Jesenica!

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Jesenice treking

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and no members online