DalmacijaNews: Izložbom fotografija obilježili 100 godina tvornice u Dugom Ratu

Tvornica

U spomen na 100 godina početka rada tvornice karbida i cijanida "Dalmacija" u Dugom Ratu udruga "Tvornica" organizirala je izložbu fotografija u kinu dvorani. Priča o nekadašnjem divu, dobitniku brojnih gospodarskih priznanja, pa i međunarodnih, počinje 1908. godine gradnjom hidroelektrane "Kraljevac" s osnovnom namjenom opskrbom električnom energijom tvornice karbida i cijanida u Dugom Ratu. Tvornica je građena 1912. i 1913. godine, a 14. ožujka 1914. službeno je započela s radom. U Drugom svjetskom ratu je uništena, ali već 1946. je obnovljena. Tvornice već neko vrijeme nema, ali zato njena sudbina ili bolje rečeno sudbina stanovnika Dugog Rata puni novinske stupce ...

DUGI RAT

Izložbom fotografija obilježili 100 godina tvornice u Dugom Ratu

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Danas se na prostoru nekadašnje tvornice izgrađene na samoj morskoj obali kako bi se morskim putem moglo dovoziti potrebne sirovine i otpremati proizvode u svijet, nalazi šljaka.

100 godina dugoratske tvornice

Podsjetimo i na noviju povijest sudbine tvornice koja je  vrhunac svojeg rada imala koncem 80-ih godina prošlog stoljeća. Već  90-ih godina počinje pad tvornice, a prije osam godina propala tvornica ferolegura prodana je fondu "Landmark Property Management" za 10,5 milijuna eura.

Trebao je niknuti elitni turistički kompleks, u kojeg će, prema obećanju vlasnika, uložiti 350 milijuna eura, nakon što saniraju teren. Država je prije tri godine zabranila radove na sanaciji uz obrazloženje kako je riječ o eksploataciji pomorskoga dobra.

Pregovori su vođeni, navodno je dogovor postignut, ali šljaka stoji i tri godine na istom mjestu od početka radova...

tvornica

Povezani članci

Who's Online

We have 116 guests and no members online