Od 7. travnja skuplja voda?

VodaOd travnja cijene usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja voda mogle bi porasti u većini općina i gradova. Tvrde to u Hrvatskoj grupaciji vodovoda i kanalizacije koja okuplja komunalne vodoopskrbne tvrtke, napominjući da poskupljenje ovisi i o jedinicama lokalne samouprave i nadležnom ministarstvu. Naime, 7. travnja istječe šestomjesečni rok u kojem se cijene vodoopskrbe i odvodnje moraju uskladiti s Uredbom o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova što ih cijena vodnih usluga pokriva. Ta uredba propisuje da cijena vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja ima fiksni i varijabilni dio, a fiksni uključuje i visoke troškove održavanja sustava bez obzira na potrošnju po pojedinom vodomjeru. Nagađa se da bi cijena vode mogla porasti 20 do 100%. Kako smo u predizbornoj godini, pitanje je koja će se lokalna vlast odlučiti na taj nepopularni potez ...

VODA JOŠ SKUPLJA

Od 7. travnja skuplja voda?

Nagađa se da bi cijena vode mogla porasti 20 do 100 posto. Kako smo u predizbornoj godini, pitanje je koja će se lokalna vlast odlučiti na taj nepopularni potez
 
Piše: Željko Bukša / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
»Uredbom su, sukladno Zakonu o vodama i Strategiji upravljanja vodama, potvrđena načela punog povrata troškova od vodnih usluga te da cijena mora pokrivati troškove funkcionalne sposobnosti komunalnih vodnih građevina i njihova održivog razvitka, uz stalno povećavanje kakvoće usluga«, ističu u toj grupaciji.
 
Prema njihovim riječima, utvrđivanjem fiksnog dijela cijene usluge, bez obzira na količinu potrošene vode, omogućeno je održivo upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom, kao što to imaju sustavi elektrodistribucije i telekomunikacija.
 
vodaVoda je, napominju, visoko kvarljiva namirnica koja zahtijeva visoke troškove održavanja sustava (ispiranje cjevovoda, održavanje priključaka i vodomjera) i kad se potrošač ne koristi uslugama, pa je dosad taj trošak pokrivao vlasnik sustava tj. oni potrošači koji su se koristili uslugom u korist onih koji se koriste samo povremeno ili rijetko kao vikendaši.
 
Osim uvođenja fiksne naknade i potrebe da cijena vode u skladu sa smjernicama EU-a pokrije troškove, dodatni argument za njezino očekivano poskupljenje leži u najavi izdvajanja drugih, uglavnom profitabilnih djelatnosti iz vodnokomunalnih tvrtki, čime će one izgubiti dosadašnje dobre prihode kojima su kompenzirani gubici vodne djelatnosti.
 
Najčešće su to, prema riječima stručnjaka, bile građevinske djelatnosti koje su lokalnim komunalnim tvrtkama uglavnom donosile dobru zaradu, čime se subvencionirala i cijena vode koja je u Hrvatskoj već desetljećima socijalna kategorija.
 
Koliko će potrošači nakon tog usklađivanja plaćati opskrbu vodom, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda (tamo gdje postoji), ovisit će o jedinicama lokalne samouprave koje moraju dati suglasnost na predložene cijene komunalnim tvrtkama, te Vijeću za vodne usluge koje imenuje Sabor. To vijeće naknadno provjerava jesu li njihove cijene u skladu sa zakonom, objašnjava predsjednica tog tijela Elizabeta Kos.
 
Kako smo u predizbornoj godini, pitanje je koje će jedinice lokalne samouprave odobriti poskupljenje vode i koliko, jer će gradske i općinske vlasti biti svjesne da time mogu ozbiljno narušiti svoju popularnost među biračima jer vodu trebaju svi.
 
Gradske vlasti u Osijeku već su najavile da ne namjeravaju poskupljivati cijene komunalnih usluga, a u Zagrebu tvrde da će, ako i bude poskupljenja, ono biti minimalno.
 
Računi za vodu mogli bi najviše porasti u gradovima i općinama u kojima su razne djelatnosti koje se moraju izdvojiti iz komunalnih tvrtki donosile znatan dio prihoda, kojih više neće biti, te onima poput vlasnika vikendica, u velikom dijelu godine ne troše vodu, a sad će kroz novu fiksnu naknadu morati plaćati održavanje sustava.
 
Na nagađanja da bi voda mogla poskupjeti od 20 pa do čak 100 posto, u Vijeću za vodne usluge kažu da je to pitanje za koje su nadležne jedinice lokalne samouprave.
 
Pritom napominju kako je činjenica da je odredbama Zakona o vodama utvrđeno da se cijena vodnih usluga određuje prema načelima punog povrata troškova usluga, socijalne prihvatljivosti cijene vode i zaštite od monopola.

voda
 
Cijena vodnih usluga ne može pokrivati troškove neekonomičnog poslovanja isporučitelja vodnih usluga. Svaku nezakonitu odluku, ili onu koja nije u skladu s propisima Vijeće će sukladno svojim zakonskim ovlastima suspendirati, kaže Elizabeta Kos.

Who's Online

We have 334 guests and no members online