Grci rekli 'ne' mjerama štednje - povijesna pobjeda Syrize

Grci su poslali neopozivu poruku svojoj vladi dajući glas Syrizi, stranci radikalne ljevice Aleksisa Ciprasa koji bi danas mogao postati prvi čelnik koji će odbaciti mjere štednje što ih je nametnula Europa s početkom krize. Čini se da je ovo povijesna pobjeda i poruka koja se ne tiče samo Grka, nego odjekuje diljem Europe. Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija. Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi ...

Grci rekli 'ne' mjerama štednje

Izvor: HRT

Središte Syrizina programa je 'ukidanje mjera štednje' i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a. Čelnik ljevičarske koalicije Syirize Alexis Tsipras obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije.

Njegova obećanja pala su na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova, a u većini pristaju i na izlazak iz eurozone.

Nije rekao tko će to i kako (osim uvođenje poreza bogatima) sve platiti..


Pobjeda Syrize - odlične vijesti za hrvatski turizam

Hrvatski poduzetnik i autor vrlo čitanog bloga o ekonomiji "Eclectica" Nenad Bakić u svom komentaru na rezultat izbora u Grčkoj piše sljedeće:

"Lažni ljevičar i uhljeb, populist Tsipras, će imati velikih problema ekvilibrirati između suludih obećanja koja je dao i onoga što mora isporučiti. Retorika mu još neko vrijeme ‘zbog mira u kući’ mora biti oštra. Što će naravno dovesti do eskalacije populizma i mržnje – jedine prave valute populista. Zamislite kakav će entuzijazam Nijemci i drugi narodi sjevera Europe pokazati za ljetovanje u Grčkoj?! Srećom, upravo je u jeku sezona bookinga!".

Nenad Bakić predviđa da će pobjeda Syrize biti dobra za -  hrvatski turizam. 

 

Mislim da je Bakić u pravu, ne samo za Syrizu

Piše: Oleg Maštruko

Mislim da je Bakić u pravu, ne samo za Syrizu nego općenito.. Nema više pravih ideoloških bitaka u EU politici, nema idealizma i zanosa, ni s lijeva ni zdesna. Svima je samo cilj, kako vrlo precizno piše, "uhljebiti se na višoj razini, nema tu ideja ili ideologije, ona je samo sredstvo".

aleksis ciprasI zato su mi smiješna ta strašenja nekakvim fašistima ili staljinistima, kad i najradikalniji političari, jednom kad ih se izabere na vlast, postanu mirne uhljebske, foteljaške bubice, žive na privilegijama, zaposle familiju, frendove i stranačke poslušnike i kraj priče.

Vidi LePena, vidi onog UKIP-ovca, vidi Tomislava Nikolića, ove razne Pravaše kod nas, pa koga oni plaše? U najboljem slučaju su komedijaši s YouTubea. Isto vrijedi i za kvazi-ljevicu. Holy, s dva iPhonea? Kakve reforme, kakvo čačkanje mečke, samo borba za privilegije. Ne vjerujem ni da će ovaj biti drugačiji, zašto bi bio?

Osnovna cost/benefit analiza je jasna - galami da dođeš do što lagodnije i unosnije fotelje do koje galamom možeš doći, a onda krcaj lovu u džep, ručak u Taču (sigurno u Ateni ima i boljih restorana), trabunjanja o "državništvu", 2-3 skijanja godišnje, iPhone, BMW, i provuci se kroz mandat..

To je suvremeni poredak - politokracija ili uhljebokracija.. ili, obzirom na način dolaska na vlast - blebetokracija (vlast blebetanja i blebetavaca).

Zapravo bi volio da sam u krivu, da ovaj lik zbilja nešto uzburka, poremeti i natjera ljude na razmišljanje, na bilo koji način. Burkanje je dobro, baruština, učmalost i uhljebizam su loši.

Who's Online

We have 213 guests and no members online