Borba za glasove bez granica: Spajaju prve kuće, a kanalizacija još nema tehnički pregled

Predizborno čudo u DućamaIzbori su gadna stvar. Evo, recimo, u Dugome Ratu. Nikome, naime, u Dugome Ratu na pamet ne pada raditi nešto mimo propisa. Bože sačuvaj! Ali kad su izbori blizu, a jesu, onda bi i propise valjalo malo zanemariti. A sve kako se zbog propisa ne bi izgubilo na izborima. Pa je tako i radove na sekundarnoj kanalizacijskoj mreži kroz Duće trebalo nastaviti prije negoli su službeno okončani oni na primarnoj. Odnosno, prije negoli je primarna kanalizacijska mreža atestirana. Prije negoli je prošla tehnički pregled i dobila uporabnu dozvolu. Prije negoli je, da budemo načisto, sve učinjeno prema propisima. I prije negoli dođe dan od izbora. Nakon kojega će, zar treba sumnjati, opet biti sve po starom: laganini, s noge na nogu i s lopate na lopatu ...

PREDIZBORNO ČUDO NA DUĆAMA

Borba za glasove bez granica: Spajaju prve kuće, a kanalizacije nema?!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Radovi na primarnoj kanalizacijskoj mreži u Dućama trebali su biti gotovi još prije godinu dana. A nisu. Iako se čini da jesu. Cesta je, name, zakrpana, a “Splitingov” bagerčić već mjesecima hvata ruzinu na pločniku u Rogaču i stoji kao podsjetnik da se u Dućama nekoć uistinu nešto radilo.

‘U čemu je problem?’

A “Spliting” je tvrtka koja je izvodila radove. Kad je “Spliting” kleknuo, kad je postalo jasno da će teško iz mora dugova izroniti, u Dućama je samo nepodmazani bagerčić ostao svjedočiti da se nekoć tu doista nešto kopalo i da je silan novac potrošen, a da još niti jedna kuća na kanalizaciju nije spojena.

A onda su se približili izbori. Pa je valjalo zaklopiti oči pred propisima i uhvatiti se mašklina. I moliti Boga da novinari ne počnu s pitanjima. Ali, eto, počeli smo.

- Halo, načelniče, kad će kanalizacija u Dućama?
- Prve kuće na predjelu Dugoratska glavica već se spajaju, radovi napreduju i mogu reći da sam sasvim zadovoljan što će građani napokon....
- Čekajte, čekajte... Kako je moguće da se prve kuće već spajaju, iako bi, s obzirom na probijene rokove, pravilnije bilo reći tek spajaju, kad još uvijek nije atestirana primarna mreža?!

- Bit će uskoro atestirana, ne vidim u čemu je problem?!
- Možda u tome što ste odobrili ilegalno spajanje kuća na kanalizaciju?
- To vi tako kažete.
- Ne kažem ja, nego propisi!

- Ma, napišite vi kako hoćete, ali prve se kuće spajaju, a uskoro će i ostale - u predizbornom je zanosu zaključio načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić.

No, nedugo potom se ispravio. Sjetio se, naime, da mu, zbog nekoliko glasova, nije baš pametno u javnosti promovirati bezakonje. Pa se barem donekle odlučio uskladiti s propisima.


Dozvola je formalnost

- Evo, sad sam provjerio. Čini se da sam ipak pogriješio. Prve se kuće još ne spajaju, ali su u tijeku svi pripremni radovi da počne spajajanje čim primarna mreža dobije uporabnu dozvolu - objašnjava naknadno informirani Roglić.

A uporabna dozvola, slažu se i u omiškome “Vodovodu”, investitoru radova, stvar je formalnosti. Iako, nije poznato odakle toliki optimizam.

"Slobodna Dalmacija" je, naime, već pisala o traljavo odrađenom poslu, pa su dućki šahtovi koji sviraju svojevremeno bili veći hit i od splitske zgrade koja zviždi. A svirka ni do danas nije prestala.

Baš kao što se ni incidentni ispust na Rogaču, s cijevima koje prijeteći ekološkom i gospodarskom katastrofom završavaju na dubini manjoj od pola metra, nije produžio.

Matko Kovačević, tehnički direktor omiškoga “Vodovoda”, kaže kako tehnički pregled nema veze s popravcima na tom ispustu, te će za desetak dana primarna mreža dobiti uporabnu dozvolu, nakon čega će krenuti i spajanje prvih kuća na kanalizaciju.

Radit će se, međutim, samo do šestoga mjeseca, a nastavak, zbog turističke sezone, slijedi u rujnu.

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online