Noćnjak: Manifestacija maslinara i uljara

maslinar Slavo KadićŠto očekuje maslinare i uljare u EU-u? Kako učinkovito, a jeftino pospješiti urod i u sušnim sezonama? Što trebate učiniti sa svojim uljem da bi bilo najbolje, da bi postalo lijek? Na ova i brojna druga pitanja odgovore ćete dobiti na Noćnjaku. Zadružni savez Dalmacije osnivač je i organizator manifestacije Noćnjak. Kako se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji i drugom gradu, nakon Vodica i Zadarske županije put masline od 29. do 31. ožujka njene će proizvođače voditi do Korčule. Noćnjak dolazi maslinarima i ostavlja vidljiv trag ondje gdje se održi. Trag od boljih ulja, više maslinika i to zdravih maslinika pa i više sredstava za maslinare u proračunima županija, gradova i općina. Izleti koji se organiziraju u suradnji s domaćinima doživljaj su za pamćenje ...

MASLINARSTVO

Noćnjak - Međunarodna manifestacija maslinara i uljara

Četrnaesta međunarodna manifestacija maslinara i uljara održat će se u Korčuli od 29. do 31. ožujka

Piše: Ivica Luetić / Hrvatski fokus
Izvor: Hrvatski fokus

maslineProgram Noćnjaka je bez kotizacije, a pruža izvrsnu i jedinstvenu edukaciju maslinarima, uljarima ali i svim potrošačima maslinovog ulja. Tu su stručni skupovi na kojima eminentni stručnjaci govore o aktualnim temama i problemima te nude rješenja, prezentacije strojeva i nužnih radova u maslinicima, stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, predstavljanja maslinarsko-uljarskih tiskovina, projekata, tvrtki, udruženja, kao i kroz natjecanje u kvaliteti i izgledu proizvoda.

Noćnjak je poznat po sveobuhvatnim preciznim analizama maslinovih ulja, koje vrše ovlašteni analitičari iz RH i inozemstva. Natjecatelji na Noćnjaku, kao potvrdu o kvaliteti dostavljenog uzorka maslinovog ulja, dobivaju CERTIFIKAT na nekoliko stranica s detaljnim rezultatima kemijske i senzorske analize koji prikazuje:

- Pet parametara kemijske analize (SMK, peroksidni broj, K232, K270 i delta K)
- Intenzitet svake pojedine senzorske vrline odnosno mane maslinovog ulja
- Senzorski profil u obliku tzv. paukove mreže (za ekstradjevičanska maslinova ulja)

Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije:

maslinar Slavo Kadića) PAKOVINE ekstra djevičanskog maslinovog ulja (u ovoj kategoriji osim kvalitete ocjenjuje se i izgled proizvoda, a natječu se isključivo proizvođači ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja plasiraju na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani – N.N., br. 46/2007.).

b) OTVORENA maslinova ulja (ulja u rinfuzi).

Temeljem analiza vrši se ocjenjivanje maslinovih ulja u pet zasebnih grupa: blaga, srednje intenzivna, intenzivna, sortna i višesortna maslinova ulja, a najbolje ocijenjena ulja u navedenim grupama bit će posebno istaknuta i nagrađena.

Povezani članci

Who's Online

We have 239 guests and no members online