Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije

– Izradit ćemo bibliju reguliranja svih normi na pomorskom dobru, ali i šire, kako bi za našu djecu zaštitili prirodne ljepote najljepšeg dijela obale na svijetu. A upravo ste vi, stručnjaci, brana zaštite ovog pojasa, raja na zemlji!  Tim riječima pozdravio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban brojne gradonačelnike i načelnike općina, kao i stručnjake koji su sudjelovali na prvoj radionici izrade "Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područje Splitsko-dalmatinske županije". Dokument je to koji rijetke zemlje na Mediteranu imaju, pa je nakon Šibensko-kninske županije, i naša Splitsko-dalmatinska druga županija u državi koja će i na papir, stručno "staviti" kako bi se trebalo sačuvati prirodne ljepote, morski okoliš od utjecaja klimatskih promjena, ali i od nas ljudi koji ga obožavamo "betonirati" i zatrpavati smećem, piše Slobodna Dalmacija.
Okupljenim čelnicima jedinica lokalnih samouprava s otoka koji su sudjelovali na prvoj radionici i drugi stručnjaci su iznijeli sve što je važno za ovaj plan, odnosno kako ćemo ga provesti u djelo kada bude kompletiran za godinu dana, učinkovito upravljati danim prostorom, ali i sanirati uništeni obalni pojas. Druga radionica bit će za načelnike kopnenih općina i gradova koji imaju izlaz na more, dok je treća rezervirana za za primorske čelnike..

Bolje i sada nego nikada

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pod patronatom pročelnika Stipe Čogelje i Matee Dorčić iz Županije, izvršitelj plana je "Zadruga Granum Salis" iz Zagreba, čiji predstavnici će voditi program radionice. Voditelj tima izrađivača je mr. sc. Ognjen Škunca, dipl. ing. fiz., te dr. sc. Srećko Favro, mr. sc. Gojko Berlengi, dipl. ing. arh., pa dr. sc. Sanja Tišma te dr. sc. Sanja Grgurić i mr. sc. Višnja Šteko.

– Ovaj plan je strateški dokument za područje obalnog pojasa i morskog okoliša, koji će postaviti glavne smjernice za idućih 100 godina upravljanja ovim područjem, te ga tako sačuvati za naše unuke. Ujedno ćemo kroz EU fondove osigurati do 70 posto nepovratnih sredstava koje se dobivaju zbog klimatskih promjena i anuliranje sveg onog što one uzrokuju – naglasio je Stipe Čogelja, regionalni pročelnik za turizam i pomorstvo, te dodao kako će se plan napraviti na nivou županije, a zatim "spustiti" na lokalne prostorne planove kako bi bili spremni na prilagodbu za klimatske promjene.

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and no members online