Vjetar u leđa megainvesticiji u Dugi Rat?

Na Trgovačkom sudu u Splitu 31. ožujka trebali su se nagodit država i "Projekt Uvala" za turistički projekt u Dugom Ratu težak preko 250 milijuna eura. Naime, Vlada RH je još 12. lipnja 2017. odlučila riješiti sporne imovinsko-pravne odnose na platou bivše tvornice Dalmacije Dugi Rat sklapanjem sudskih nagodbi i prodajom spornog zemljišta. Službene najave govorile su kako će novi turistički investicijski projekt vrijedan 250 do 300 milijuna eura u Dugom Ratu započeti do kraja 2107.ili na proljeće 2018. Ipak, osnovni imovinski i poslovni sporovi između Vlade, odnosno Županijskoga državnog odvjetništva i tvrtke “Projekt Uvala” se do sada nisu riješili, kao ni premještanje stanice za tehnički pregled auta u vlasništvu Croatia osiguranja na tom zemljištu.. Da li je na pomolu konačno rješenje za dugoratski plato? ..

NA POMOLU KONAČNO RJEŠENJE ZA PLATO DUGI RAT ?

Vjetar u leđa megainvesticiji

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

nekadašnja tvornica dalmacija dugi rat

Međutim, kako nam je rekao Kruno Peronja, odvjetnik “Projekt Uvale”, na ročištu Trgovačkog suda u Splitu 31. ožujka, dvije glavne nagodbe vezane za ovaj projekt mogle bi konačno biti riješene.

Tako bi, sukladno Vladinoj odluci i dogovorenim nagodbama, tvrtka “Projekt Uvala” trebala isplatiti RH naknadu za eksploataciju mineralnih sirovina od oko 25 milijuna kuna, a RH će tvrtki prodati još 31.418 kvadrata zemljšta bivše tvornice ("javno dobro") po cijeni od 115 eura po četvornome metru.

dugi rat


Trajalo je duže nego što smo mislili

- “Trajalo je duže nego što smo mislili, ali bi se te dvije nagodbe trebale sklopiti i to bi bila osnova da ministar državne imovine donese potrebne odluke. U tijeku su i pregovori s Croatia osiguranjem o premještanju tehničke stanice. Čim se potpišu svi ugovori i nagodbe, mi ćemo zatražiti lokacijske i građevinske dozvole" - kaže Kruno Peronja.

Odlukom Vlade je, naime, bilo riješeno kako će “Projekt Uvala” od tvrtke Croatia osiguranje kupiti 2792 četvorna metra po istoj cijeni kao i zgradu stanice za tehnički pregled na toj lokaciji, s tim da CO odustane od zahtjeva u tom sporu. No, sada se traži nova lokacija.

Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat, kaže kako su predstavnici “Projekt Uvale” bih na sastanku s članovima lokalne vlasti u Dugom Ratu 5. veljače 2020.

- "Tada su nam kazali kako rade na sklapanju te dvije nagodbe i ovo što mi govorite je jako dobra vijest. Time bi veliki pravni spor konačno bio riješen" - kazao je načelnik Roglić.

piramide šljake


Projekt Uvala

Tvrtka “Projekt Uvala” osnovana je 2005. i od tada je promijenila više vlasnika, a prema sudskom registru Ministarstva pravosuđa aktualni vlasnik je kompanija Topaz Limited s Malte.

Jedan od članova uprave tvrtke, Henry Alexander Brompton Gwyn Jones, bio je i član uprave Colligo d.o.o. za zbrinjavanje otpada, a koja je radila na sanaciji troske bivše tvornice. Bio je i u upravama tvrtki koje su se bavile poslovanjem s nekretninama.

Podsjetimo, Prostornim planom općine Dugi Rat na platou je predviđena T1 i T2 turistička zona, odnosno gradnja luksuznog hotela najviše kategorije i nautičke marine s 350 vezova.

rivijera dugi rat


CO će surađivati

“Croatia osiguranje će kao vlasnik navedene stanice za tehnički pregled vozila biti u kontaktu s nadležnim tijelima i uključenim stranama s kojima će aktivno surađivati na pronalaženju rješenja za izgradnju novog objekta na odgovarajućoj zamjenskoj lokaciji”, kazali su u Croatia Osiguranju.


Rivijera Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online