Prisluškivat će vas ako sumnjaju da skidate filmove s interneta?

uredSlučaj dvojice Kaštelana koji su prijavljeni jer su s interneta "skidali" filmove i igre uzburkao je javnost. Ovakvo djelovanje policije otvara potencijalnu Pandorinu kutiju, jer će, prema tumačenju MUP-a, omogućiti mjere nadzora i prisluškivanja za ovakva kaznena djela, koja su, što god institucije za zaštitu autorskih prava mislile, ipak minorna. Tim prije što se policiji onda ostavlja mogućnost da za ljude za koje sumnjaju da dižu posljednju sezonu, recimo, serije "Dr. House" mogu tražiti prisluškivanje i nadzor. Za što su prije manje od godine dana tvrdili da neće biti tako ...

POLICIJSKA DRŽAVA

Prisluškivat će vas ako skinete seriju s interneta?

Piše: D. Radaljac / Novi list
Izvor: Novi List, Danas.hr

Novi list je želeći razjasniti ova neslaganja u policijskim navodima i djelovanju poslao i službeni upit MUP-u na koji su dobili odgovor koji se ne može nazvati drukčije nego – nelogičnim.

Nelogičan odgovor

Naime, da bi se pojasnila ta nedorečenost i čudnovatost odgovora, treba krenuti od MUP-ovog priopćenja od 17. svibnja prošle godine. U njemu se govorilo o novim odredbama Zakona o kaznenom postupku koje su policiji prema velikom djelu javnosti dane jednostavno prevelike ovlasti. U djelu koji se tiče "dizanja" sadržaja s interneta, MUP je bio eksplicitan.


"Netočna je i tvrdnja da će policija moći prisluškivati građane zbog sumnje na 'sitno' djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta.

Naime, provođenje posebnih dokaznih radnji u smislu zaštite povrede prava autora ili umjetnika izvođača, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke odnosi se isključivo za kaznena djela koja su vezana na umnožavanje i daljnju distribuciju u cilju stjecanja imovinske koristi.

Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima.

Naime u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava, te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom", stoji u priopćenju MUP-a.


Svaka normalna osoba nakon ovakvog priopćenja jedino što može zaključiti je kako korištenje ilegalno dignutog softvera, filmova i slika nije kazneno djelo prema MUP-u.

No, onda je stigao slučaj iz Kaštela, a na upit o neskladu s gore navedenim priopćenjem, iz MUP-a odgovaraju da je sve u skladu s tim priopćenjem.


(Ni)je kontradiktorno

"U spomenutom slučaju nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji, niti se radilo o podnošenju kaznene prijave zbog 'skidanja' računalnih igrica i filmova s interneta, pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumačenje MUP-a koje je citirano.

Naime, tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su dvojica osumnjičenika, protivno odredbi čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim računalima neovlašteno reproducirali računalne programe i igrice, bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje, odnosno korištenje računalnog programa, čime su povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne računalne programe i igrice."

Povezani članci

Who's Online

We have 601 guests and no members online