Stožer: Crkve mogu otvoriti vrata vjernicima

U skladu s "relaksiranjem" strogih epidemioloških mjera Stožera od svete nedjelje 3.5.2020. opet je dozvoljeno ići u Crkve slaviti svetu misu. U našoj župi Svetog Josipa svete mise nedjeljom su na rasporedu u 9, 11 i 19 sati. Iz župe mole vjernike da se pridržavaju svih uputa i preporuka nadbiskupije i Stožera, a na dobrobit sviju u ova nevremena pandemije korona virusa. Posebno na oprezu moraju biti starije osobe i rizične skupine, njima se preporuča da ostanu doma i prate svete mise preko TV ili interneta.
 

Misa iz katedrale Sv. Duje

U svetu nedjelju u 9 sati započeo je prijenos Euharistijskog slavlja, svete mise, koje u splitskoj katedrali Sv. Duje predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić bez prisutva vjernika zbog općepoznatih neprilika.
Misu možete pogledati na Jubitu ili u nastavku članka.
 

Vazmeno bdijenje uz molitvu i mise na daljinu

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodit će slavlja Velikoga tjedna u Splitskoj prvostolnici. Vjernici će moći pratiti službu Božju na TV Jadranu, Laudato TV-u, te putem YouTube kanala i Facebook profila (Veliki četvrtak - u 19 h, Veliki petak - u 15:30 h, Velika subota - u 22:30 sati i na Uskrs - u 9 sati).
I vjernici brojnih naših župa mogu pratiti "na daljinu" vjerske obrede iz svojih crkava. Za razliku od dugoratske, jesenička župa se "digitalizirala" i vjernici će moći pratiti obrede Velikog petka, Vazmeno bdijenje i Uskrsnu misu iz župne crkve preko Facebook stranice župe Sv.Roka Jesenice.
 

Cvjetnica

Gospodin je pobjedonosno u nedjelju ušao u Jeruzalem. Nekoliko dana kasnije, u istome gradu, bit će pribijen na križ. Isus i danas želi pobjedonosno ući u ljudske živote jašući poniznu životinju: on želi da naše svjedočanstvo bude jednostavno, da se očituje kroz dobro obavljen posao, kroz iskazivanje radosti, vedrine, iskrene brige za druge. Želi biti s nama u svim prilikama uobičajenoga ljudskog života.

U našoj dugoratskoj župi Svetog Josipa na Cvjetnicu sveta misa bez prisustva vjernika održana je u 10 sati. Ispred crkve su bile blagoslovljene maslinove grančice koje su vjernici mogli uzeti tijekom dana, bez grupiranja na trgu sv. Josipa. Svi obredi pred i na Uskrs u ovim okolnostima pandemije korona virusa održati će se bez prisustva vjernika. U sigurnosti svojih kuća oni će se moći molitvom ili duhom uključiti, a iz nekih župa (poput župe sv. Roka - Jesenice) moći će se pogledati i live streamovi svetih misa. I misna slavlja mogu "na daljinu". Digitalizirati će nam i Crkvu ova korona.
 

I mise na daljinu?

Prema uputama koje je izdala Hrvatska biskupska konferencija (HBK) do daljnjega se neće održavati javne svete mise (mise s vjernicima) kao ni pučke pobožnosti, krunica, križni put niti pobožnost 13. utoraka svetom Anti, kao ni župni vjeronauk niti ostale župne aktivnosti.
Sve mise koje su zakazane za određene datum svećenik će održati privatno bez prisustva vjernika. Također sva slavlja sakramenata nisu moguća uključujući i sakrament sv. ispovijedi.
Sakrament bolesničkog pomazanja moguć je isključivo u smrtnoj pogibelji ukoliko se osigura da bolesnik i svećenik ne dođu u mogućnost zaraze od koronavirusa. U slučaju sprovoda potrebno se strogo držati pravila koja su donesena od strane civilne zaštite. Sprovodnim obredima mogu prisustvovat samo najuža obitelj bez mogućnosti žalovanja i izražavanja sućuti. Bit će samo obred ukopa, a kada mogućnosti budu dopuštale naknadno će se služiti misa zadušnica.
Slušajući odredbe ovozmaljskog stožera civilne zaštite, kao vjernici pozvani smo na još veću poslušnost kako bi se ova pandemija što prije završila, sa što manjim brojem oboljelih i ljudskih žrtava. Ostanite u svojim kućama i preko sredstava društvenih priopćavanja, kao i preko društvenih mreže pratite prijenose pobožnosti i svetih misa.

Tko zna, možda se uskoro i na Jubitu budu livestreamale svakodnevne svete mise našeg don Bože! Valja vjerovati..
 

Odgođena krizma i prva pričest

Savjetovavši se s biskupima Metropolije, u našoj župi Sv.Josipa Dugi Rat donijeta je zajednička odluka da se župna misna slavlja sakramenta potvrde (krizme) i slavlja prve pričesti u našoj župi u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije dogodine, u 2021. A kakve su upute za crkvena slavlja u okolnostima epidemije koronavirusom, a pogotovo za proslavu Uskrsnuća Gospodinova koju slavimo u nedjelju, 12. travnja 2020. možete saznati ovdje.
 

Obilježavanje blagdana Svetog Josipa u Dugom Ratu

Treći dan trodnevnice sv. Josipu održan je u srijedu.
Drugi dan trodnevnice proslavljen je u našoj župi. Križni put vodio je župnik don Božo, dok je sv. misu predvodio don Jozo Gojsalić.
Prvi dan trodnevnice u čast našem nebeskom zaštitniku sv. Josipu, imao je don Josip Ulić - župni vikar na Mejašima. On je uz koncelebraciju župnika don Bože predvodio sv. misu te nakon toga euharistijsko klanjanje.

NAJNOVIJE:  Od ponoći se u Hrvatskoj zatvara gotovo sve. Po najavama iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite otkazuju se, između svega ostalog, i vjerska okupljanja...

U četvrtak, 19.ožujka 2020 na blagdan Svetog Josipa, našeg župnog zaštitnika,održati će samo jedna tiha sv. misa s početkom u 7.30 sati. Po uputku iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite, i naša župna zajednica mora se prilagoditi ozbiljnoj situaciji koja već neko vrijeme vlada u našoj domovini i svijetu.
 

Svakog četvrtka u korizmi

Svakog četvrtka tijekom korizmenog vremena, u našoj župi Svetog Josipa Dugi Rat održati će se poseban vjerski program koji će se sastojati od prigode za ispovijed (u 19.30 sati) te euharistijskog klanjanja pred Presvetim (od 20.00 do 21.00 sat). Glazbeni dio tijekom klanjanja pred Presvetim će animirati župni bend VIS David. Prilika je to da se u susretu sa Kristom tijekom korizme duhovno pripremimo za naš najveći blagdan - Uskrs, kažu u dugoratskoj župi.
 

Blanka Vlašić u nedjelju u našoj župi

U nedjelju, 8. ožujka 2020. nakon večernje sv. mise,  točnije u 18.45 sati, jedna od najuspješnijih svjetskih atletičarki svih vremena, Blanka Vlašić, progovoriti će javno o svom životu upravo u našoj župi, javlja mlada ekipa iz Župe Sv.Josipa Dugi Rat. Dolazi nam osoba koja prije svega ima duboko iskustvo vjere, a o kakvoj se veličini u sportskom smislu radi, najbolje pokazuju dolje navedeni podaci iz 2010. godine:
  21. listopada 2010. - Najbolja atletičarka Europe
  21. studenoga 2010. - Najbolja atletičarka svijeta
  26. prosinca 2010. - Najbolja športašica Europe
  30. prosinca 2010. - Najbolja športašica svijeta u izboru Međunarodnog udruženja športskih novinara.
Vidimo se u nedjelju, 8. ožujka 2020., na na Dan žena!
 

Korizmeni razgovor s don Josipom Ulićem

Evo već par dana smo u novoj korizmi. Vjernički je to hod koji traje četrdeset dana, a završava u središtu liturgijske godine i vjere - Uskrsu.
- Ljudi su zagađeni verbalnim nasiljem, vrijeme je da pođemo s Isusom prema pustinjama koje nas okružuju - istaknuo je prije dva dana papa Franjo, a o korizmenom blagoslovu, izazovima, ali i plodovima novinari portala DalmacijaNews porazgovarali su s dugoraćanima dobro poznatim don Josipom Ulićem, župnim vikarom u župi sv. Spasa na splitskim Mejašima i svećenikom u splitskom zatvoru. Pročitajte njegova razmišljanja..
 

Pepelnica, olitiga Čista srijeda

Finile su i ove poklade, maškare, krnjevali, Krnje i neke čudne Krnje, medijska granatiranja s ljevice na paljevine desnice i kontra-ofenziva desnice na crvene zvijezde i zmajeve s ljevice, kreni atomski desno, pa naprijed lijevo, i tako već danima, ukrug..  Dugoračke maškare, taj ekstremni centar, spalio je u nedjelju Corona-Krnju i nepažljivog Dr.Housea iz Velike lože Ivanbegovine kojem je brojeći kuće, stanove, ambulante, nekretnine promaklo šuljanje novog virusa..

Nije pomoglo! Corona se već danas "vratila" hrvatima i više ništa nije isto.

Nismo uspjeli, drugovi s lijeva i vitezovi s desna! Podbacio je i dugoratski ekstremni centar. Nismo dorasli zadatku i "kažnjeni" smo svi medijskom korizmom. Odnosno na četrdeset dana Direktnog, Dnevnog, Net.hra, 24sata, HRT-a, nastavi niz.. na web pun clikbaitova, parauredničkih mudrolija, epidemiološlih izvještaja, fake newsa, izvještaja sa zatvorenih granica, horror corona newsa i infogrrrafika te ostalih strahota za mladi, medijski nezaštićeni i panici sklon hrvatski mozak.

Današnjim spomendanom Pepelnice ili Čiste srijede vjernici među nama ulaze u novo (staro) vrijeme - korizmu. Danas je dan pokore, nemrsa i uvijek mi teškog posta, razmišljanja,.. "spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah gladan pretvoriti...“. Neka nam i ova korizma bude prilika za svekoliki osobni rast, napredak, dobra djela...

Nadajmo se i da većina nas, bilo vjernika, bilo nevjernika, ipak neće ovu korizmu morati provesti u 40-dnevnoj kućnoj izolaciji od corone i na prisilnoj djeti zbog virusom poharanih dućana i prekinutih (inozemnih) linija opskrbe, jer u hrvata se, ta zna se, više ništa ne isplati ni sijat, ni proizvodit..

Tako nam Bog pomogao!
 

Don Mrvica

Nema onoga tko nije prokomentirao svetu misu zadušnicu za preminuloga košarkaša Kobea Bryanta, održanu nedavno u župi sv. Spasa na splitskim Mejašima. U župi u kojoj je vikar don Josip Ulić, mladim dugoraćanima dobro poznati don Mrvica, svećenik koji je godinu dana prije mlade mise proveo na praksi u našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu. Sveta misa za Kobea, ali i za dva mlada hrvatska pilota Marina Klarina i Tomislava Baturinu, koja su preminula u tragičnoj nesreći helikoptera HRZ, privukla je mnoštvo vjernika, među kojima i brojne sportaše koje su dotakla i simbolična 24 šuta na koš na obližnjem sportskom igralištu koje je nakon izrečene molitve predvodio don Josip Ulić. Slobodna Dalmacija ispričala je priču i o tome.
 

Sveta tri kralja

Prema lanjskim vijestima (fake news?), mudraci su došli s istoka, iz Mimica, u božićne jaslice dugoratske župe, pred crkvu Svetog Josipa u Dugom Ratu, prateći (dovršavajući?) umjetnički rad mlade kiparske "zvijezde repatice" Srećka Mimice, a na "nagovor" mudraca iz župnog vijeća i dugoratskih prijatelja kulture.
Prema Evanđelju po Mateju, mudraci su došli s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu koja im je bila orjentir do novorođenog kralja. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Trump, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se mali izbjeglica rodio, tako da ga može dronom ubiti. Kada su ga konačno pronašli u Kladuši, i kada su nakon tri pokušaja konačno uspjeli prevariti graničare i prijeći granicu, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se vrate drugim (jadranskim?) putem u svoje daleke zemlje.
Na blagdan Bogojavljenja, na blagdan Sveta Tri Kralja, biti će uz svetu obitelj u župnim jaslicama, a svečana sveta misa u našoj župnoj crkvi u Dugom Ratu je u ponedjeljak u 10 sati.
 

Božić dolazi

U našoj župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu sve je spremno za proslavu najradosnijeg kršćanskog blagdana - Božića. Na Badnjak sv.misa polnoćka počinje u ponoć (30 minuta prije mise je prigodni božićni program), a svečana sv.misa na sam Božić počinje u 10 sati.
Ispred naše župne crkve Svetog Josipa u Dugom Ratu napokon su dovršene velike betlehemske jaslice koje su pred ovaj Božić bogatije - za tri kralja. Hvala autoru, mladom kiparu Srećku Mimici i svima koji su omogućili da tri kralja ne zalutaju i da konačno svrate i u naše betlehemske jaslice!
Mladi studenti i srednjoškolci iz našeg Dugoratskog Međuzemlja su i ove godine napravili kratkometražni božićni film - "Izvanredni događaj". U filmu su glumili: Toni Božinović, Teo Pavlić, Vanesa Lelas, Sanja Tafra, a glas je posudila Antonia Kadić. Za snimanje i montažu se pobrinuo video meštar Roko Lelas, a za scenarij i režiju Marko Vrkić. Premijera filma će biti na Badnjak prije sv. mise polnoćke u 23.30 sati. Baš pred izvanredan događaj!
Na Badnjak će u našoj župi biti mogućnost i za ispovijed od 16 do 17 sati. Prostor ispred župne adventske kućice i večeras će biti zatvoren za parkiranje automobila, pa molimo sve koji će doći na ispovijed i polnoćku da uzmu to u obzir.
Nakon svete mise polnoćke nemojte odmah požuriti kućama! Župna adventska  kućica biti će otvorena nakon mise kako bi svi skupa na trgu ispred crkve mogli međusobno čestitati i nazdraviti. Ostanimo malo i podružimo se. Jedina razlika u odnosu na prošle nedjelje biti će ta što će u kućici biti samo piće: naše poljičko pivo "Mila" iz dugoratske pivovare "Barilo", crno vino, skoro ko misno, kuhano vino, gazirani sokovi, domaći likeri.. Večeras se na župnoj adventskoj kućici neće naplaćivati kuhano vino koje će biti besplatno za sve! Sve ostalo što se bude naplaćivalo, kao i dosad ide u humanitarne svrhe. Vidimo se i poslije mise!
 

Advent u Dugom Ratu

Ove godine adventskim događanjima u Dugom Ratu jače će se uključiti i naša župa sv.Josipa. Bravo!