Poljičanka sa soparnikom - Davorka Zeljković Luce

Premda je na kraju bilo više sudionika nego publike, kao i viška refula bure te manjka stupnjeva uz zraku, mjerilo se prohladnih 15 Celzija, ipak su 12. večeri soparnika u Kostanjama, u sklopu 14. dana Mile Gojsalić, pobrale sve pohvale. Sudionici ovogodišnjeg nadmetanja za epitet najboljeg soparnika – zaštićene delicije poljičkog kraja – i te kako su se potrudili i pred žiri izložili izuzetno kvalitetnu namirnicu. Pa su tri prvoplasirana jela od tijesta, blitve, luka, kapule te maslinova ulja, izabrana "utisno“, samo bod ih je dijelio! A najviše bodova, 41, i najviše pohvala za svoj trud dobila je Davorka Zeljković Luce iz Doca Gornjeg, kojoj je uručena i zlatna statua "Poljičanke sa soparnikom“. Koja je tajna, koje je to umijeće koje 48-godišnjoj domaćici već godinama osigurava niz nagrada na raznim nadmetanjima, pokušali su doznati svi, pa i Slobodna Dalmacija...

POLJIČANKA SA SOPARNIKOM

Davorka Zeljković Luce otkrila tajnu recepta za soparnik

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Tajna ostaje u mom srcu, no sve vam je bitno. Soparnik osvaja i okusom i mirisom, a najvažnije je da budu domaći sastojci. Triba imat i iskustva, uhvati se ruka za pravit soparnik, a ja već 28 godina imam i bračnog staža i rada s tijestom, kao i puno statua Poljičanke – u dahu nam je kazala Luce, nakon brojnih čestitki za novu pobjedu, te zadatka, a ujedno i časti da kao pobjednica večeri soparnika, trećeg dana manifestacije Dani Mile Gojsalić napravi soparnik za vrhunskog nogometaša Ivana Perišića kojemu su njegovi Poljičani namijenili nagradu "Mile Gojsalić - za očuvanje baštine i opstojnost identiteta“.

Poljičanke

- Dite moje, nema vam tu tajni! Puno iskustva i dobri sastojci, a i muž ima važnu ulogu. Pa ako sam ja iz Livna mogla naučiti pravit dobar soparnik, svatko može – dok nam pokazuje "fete“ i daje na kušanje drugoplasiranog soparnika, tako nam zbori 71-godišnja Ivka Beović iz Gata, a suprug, godinu stariji Tonko, pojašnjava dalje:

- Drva moraju biti vrhunska, grabovina je najbolja, ali i malo lozovine triba imat na kominu. U pedeset godina braka uhodalo se nas dvoje kako ćemo napraviti pravi soparnik. Bili smo na svih 12. Večeri soparnika i sve je kod nas dvoje u znaku trice. Tri puta smo bili prvi, pa tri puta drugi i tri puta treća, a i tri godine bez nagrade. Evo, kušajte naš ovogodišnji srebrni soparnik, ima vam i peršina u njemu – nanizao nam je Tonko puno savjeta, žaleći jedino što su ih vremenski (ne)uvjeti spriječili da pred publikom na tratini uz crkvu i ne ispeku, na licu mjesta – poljički soparnik.

Budući na nadmetanju u borbi za statuu "Poljičanke“ i veoma važno priznanje u poljičkoj kneževini, mogu sudjelovati samo oni s tog područja – bilo rodom ili udajom. Stoga je 14 soparnika na ocjenjivanje stiglo iz Trnbusa, Dubrave, Tugara, Gata, Dugog Rata, Zvečanja, Krila Jesenica, Kostanja...

A uskoro nas čeka i Festival Soparnika! 30.srpnja vidimo se uokoko lučice u Dugom Ratu!

PROČITAJTE VIŠE..

Kostenje, ispred crkve

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online