Seminar o izraelskim iskustvima u poljoprivredi

Seminar o izraelskim iskustvima u poljoprivredi, pod nazivom "Primjena novih tehnologija u poljoprivredi" održati će se u četvrtak, 22. ožujka 2018. u HGK Split (Trumbićeva obala 4) s početkom u 10 sati. Cilj mu je upoznavanje domaćih gospodarstvenika s visoko razvijenim i inovativnim agrotehnologijama koje se primjenjuju u Izraelu, velikom proizvođaču poljoprivrednih proizvoda sa svega 20 % obradive površine koja se većinom navodnjava. Seminar će obuhvatiti predavanja iz područja navodnjavanja, staklenika, uzgoja maslina, mljekarstva i zaštite bilja. Skup organiziraju Veleposlanstvo Države Izrael i naša županija u suradnji s Israel Export Instituteom i HGK Županijskom komorom Split. Sudjelovanje je besplatno, program je u nastavku, a vrijeme za pitanja i odgovore je predviđeno nakon svakog seta predavanja.

Seminar će obuhvatiti predavanja iz područja: navodnjavanje, staklenici, uzgoj maslina, mljekarstvo i zaštita bilja prema sljedećem rasporedu:

Seminar o izraelskim iskustvima u poljoprivrediod 10:00  h: 
  Projekti staklenika – Itai Rosenberg (20 min)
  Osnove dizajniranja kap po kap i antifrost sustava – Božidar Žanko (20 min)
  Navodnjavanje silaže, rajčica i staklenika – Buda Erel (20 min)
  Proizvodnja maslinovog ulja – Ehud Soriano (45 min)
11:45  Pauza s osvježenjem
od 12:30:
  Napredna rješenja za upravljanje mliječnim farmama – Branimir Kampl (20 min)
  Važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva – Zlatko Balentić (20 min)
  Moderator: Zvjezdana Blažić

Vrijeme za pitanja i odgovore je predviđeno nakon svakog predavanja.

Seminar o izraelskim iskustvima u poljoprivredi

Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina države Izrael je oko 22.000 km² i samo 20 % od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta. 

Povezani članci

Who's Online

We have 306 guests and no members online