Reuters, to smo svi mi

Turi Munthe osnovao je agenciju DemotixOsnovao sam Demotix zato što mi se činilo da mogu jednim udarcem ubiti dvije muhe. Kao prvo, stvoriti sigurno mjesto za slobodno izražavanje koje bi bilo korisno tamo gdje slobodno izražavanje nije posebno u modi. I kao drugo, koristiti te priče da se mediji glavne struje (mainstream) spase od sebe samih Novinarstvo je četvrta vlast, bez temeljitog i etičnog novinarstva, nema odgovornosti. Bio sam, i sve sam više uvjeren da je stari model u problemima. U prošlosti su novinske kuće radile poput studija u Hollywoodu tijekom dvadesetih godina - sve je, od redatelja, glumaca i scena, do scenarija i financija, funkcioniralo unutar kuće. Danas više nije tako. Danas je i medijski proces razbijen i podijeljen. Vrhunski svjetski autori i urednici su na jednom kraju – ulašteni i pakirani konačni proizvod. Na drugoj strani, na grebenu gdje su vijesti, stoje organizacije poput Demotixa, koje proizvode svježe, izvorne, izravne informacije iz ultralokalne perspektive ali na globalnom nivou, kaže za Slobodnu Damaciju Turi Munthe iz Londona, osnivač i direktor web stranice za građansko novinarstvo i foto agencije Demotix  ...

 

DEMOTIX PROIZVODI SVJEŽE, IZVORNE, IZRAVNE INFORMACIJE IZ ULTRALOKALNE PERSPEKTIVE, ALI NA GLOBALNOM NIVOU

Reuters, to smo svi mi


Munthe ne zaziva gašenje tradicionalnih medija, već im nudi pomoć. Usput, građanima onih zemalja u kojima je ograničena sloboda medija nudi šansu


Piše: Goran Kotur / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Demotix, osnovan u siječnju ove godine, sa suradnicima zaradu dijeli pola-pola. To su bolji uvjeti nego gotovo bilo gdje drugdje na tržištu, tvrdi Munthe. Ističe da slike prodaje lakše nego tekst, odnosno članke.

Onim suradnicima kojima u njihovim zemljama prijeti opasnost zbog njihova izvješćivanja jamči se anonimnost. Suradnike – koji se najčešće zovu „građani novinari“ – Munthe i njegov tim radije nazivaju „ulični novinari“. Na taj se način naglašava značenje terenskog rada. U Demotixu smatraju da se provjera autentičnosti informacija najučinkovitije vrši preko lokalne zajednice suradnika.


Krizna žarišta

Pritisnute medijskom ali i svjetskom gospodarskom krizom, velike medijske kuće sve manje izravno prate što se događa u svijetu. Turi Munthe ističe podatak da su američki elektronički i tiskani mediji 2007. godine imali samo 141 stranog dopisnika. Naglašava da Reuters i Associated Press, koji osiguravaju agencijske vijesti većini svjetskih medija, nemaju svoje ljude na terenu u čak četrdeset posto zemalja svijeta.

Zbog sve većeg opsega posla profesionalni dopisnici imaju sve manje vremena za istraživanje, pa veliki dio informacija „recikliraju“ iz neprovjerenih objava za javnost. Munthe ne zaziva gašenje tradicionalnih medija, već im nudi pomoć, dajući „malim“ ljudima širom svijeta mogućnost da se probiju. Usput građanima onih zemalja u kojima je ograničena sloboda medija nudi šansu da pošalju svijetu svoje poruke.

- Želim promicati društveno dobro biznisom - naglašava Munthe. Ipak, nije ni čudno da su se nakon prvih uspjeha javili i kritičari. Spominje se jeftina radna snaga amatera, koji su jeftiniji i manje kvalitetni od profesionalnih novinara, a sve u korist multinacionalki koje zarađuju profit. Ne tvrdim da naši suradnici mogu živjeti isključivo od suradnje s Demotixom – to im je dodatak prihodima, kaže Turi Munthe.

Uradci, slobodnih novinara i amatera, moraju odgovarati standardima profesije. Tekst uvijek mora pratiti slika ili videozapis, kako bi se istaknulo činjenično izvješćivanje. Kod „građana novinara“ često se gubi granica između novinara, primatelja informacija i političkog aktivista, pa je za korekciju neobjektivnosti važna zajednica suradnika.

U Demotixu rade na stvaranju lokalnih timova suradnika. Munthe naglašava da je njegov san da Demotixove ekipe i same pokreću svoje lokalne novine. Demotix se planira razvijati sukladno potrebama suradnika, pa su zato stalno „radovi u tijeku“. Novi mediji najviše pozornosti dobiju kad izvješćuju iz kriznih žarišta. U sjeni Twittera – internetske društvene mreže na koju se šalju kratke SMS i druge poruke, veliki je posao kod izvješćivanja svjetske javnosti o događajima u Iranu obavio Demotix.

Dvadesetak suradnika su s lica mjesta slali izvješća i fotografije, koje su otkupljivali i objavljivali Reuters, Associated Press Njihove fotografije bile su i na naslovnici New York Timesa. Drugi mediji zbog iranskih restrikcija nisu mogli dobiti takav materijal. Iranske vlasti uhitile su jednog suradnika Demotixa. Novinar Iason Athanasiadis, s kojim su Turi Munthe i potpisnik ovih redaka provodili studentske dane na St. John’s College u Oxfordu, pušten je na slobodu, te je prema posljednjim vijestima sletio u Dubai.

Demotix je osnovan baš zbog toga da bi izvješćivao o ovakvim događajima, kaže Munthe i dodaje: Bili smo u samom središtu oluje. Demotix ima i iskustvo izvješćivanja iz pojasa Gaze za vrijeme izraelsko-palestinskog sukoba. Suradnici, naravno, nisu uvijek objektivni, pa u Demotixu nastoje u izvješćivanje uključiti i „drugu stranu“.

Standardnog uređivanja nema. Demotix želi proširiti prostor slobode i na Zapadu. Nije iznenađenje da je naš prvi značajan rezultat slika koja pokazuje narod protiv države, ističe Turi Munthe. Sliku Iana Tomlinsona, žrtve s prosvjeda protiv sastanka čelnika zemalja G20 u Londonu, koja je objavljena na naslovnici Guardiana, te je obišla svijet, poslala je suradnica Demotixa Anna M. Weaver.

Turi Munthe osnvao je agenciju Demotix


Tisuće suradnika

Turi Munthe (33) je iz Londona. Mješovitog je švedsko-englesko-francuskog podrijetla. Osim u Velikoj Britaniji, živio je u SAD-u, Siriji, Izraelu, Nepalu, Španjolskoj i Francuskoj. Studirao je u Oxfordu, New Yorku i na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Surađivao je kao izdavač, urednik, analitičar i komentator s medijima kao što su CNN, BBC, NBC, al-Jazeera, Sky, Asahi, Reuters… Pisao je za Economist, Financial Times, Daily Telegraph, Nation, Slate.com… Urednik je knjige „Saddam Hussein Reader“.

Demotix, dobitnik ovogodišnje nagrade uglednog britanskog dnevnika Guardian za inovacije za neovisne medije, ima više od pet tisuća članova suradnika u sto deset zemalja. Tekstove i slike te videosnimke koje elektronički pošalju suradnici prodaje drugim medijima, od američkog magazina Newsweek do najveće iračke televizije al Aharqiya.

Osim u zemlje engleskog govornog područja, Demotix se probio i u brojne druge zemlje. Tako njihove usluge plaćaju European Pressphoto Agency (EPA), Agence France-Presse (AFP), Le Monde, El Pais… Demotix, zahvaljujući Muntheovim brojnim kontaktima i čestim putovanjima, traže i u Libanonu, Egiptu, pa čak i u Nepalu - tamošnji Himalayan Times također plaća za Demotixove slike.

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online