Nova hrabrost na informacijskoj cesti

Dok se u starim medijima autori pojavljuju imenom i prezimenom, u novim se medijima, na različitim forumima, tekstopisci uglavnom skrivaju iza lažnih imena i kodova. Nova medijska hrabrost problem je etike novih medija. Etika novih medija trebala bi se temeljiti na slobodi, odgovornosti i neskrivenom identitetu autora. Sloboda komunikativnog djelovanja na forumima nije upitna, ali je upitna odgovornost za napisano i izrečeno. Napisano i izrečeno uvijek ima neko značenje koje je orijentirano prema primatelju poruke. Nije svejedno kako je neka poruka napisana i izrečena, jer ista može imati razarajuću snagu poput informacijske bombe. Kad već nema nikakvih formalnih zapreka glede isticanja identiteta, zašto se forumaši ili komentatori skrivaju iza busije djelujući po metodi prikrivenog djelovanja, dakle, onoj koja je sastavnica obavještajnih službi ...


PITANJE ODGOVORNOSTI U DIGITALNOJ 'DEMOKRACIJI'

Nova hrabrost na informacijskoj cesti

Dok se u starim medijima autori pojavljuju imenom i prezimenom, u novim se medijima, na različitim forumima, tekstopisci uglavnom skrivaju iza lažnih imena i kodova

Piše: Prof. dr. Anđelko Milardović
Izvor:
www.cpi.hr, Vjesnik


medijska hrabrostKrećući se drugom stranom informacijskoga društva, dakle, onom što graniči s deformacijama i ambivalencijama u komunikaciji, treba progovoriti o novoj hrabrosti na informacijskoj cesti. Nova hrabrost u najužoj je vezi s novim modelom digitalne demokracije.

Neki će teoretičari kazati kako su novi mediji pridonijeli individualizaciji i demokratizaciji komunikativnog djelovanja u odnosu na doba masovnih, jednosmjernih i neinteraktivnih medija.

Danas, kad živimo u doba totalitarizma starih i novih medija, suočeni smo s fenomenom nove hrabrosti u novim medijima. Nova hrabrost u novim medijima tip je hrabrosti koja se očituje iza "busije" na informacijskoj cesti.

Dok se u starim medijima autori pojavljuju imenom i prezimenom, u novim se medijima, na različitim forumima, tekstopisci uglavnom skrivaju iza lažnih imena i kodova.

U starim su medijima tekstopisci izloženi javnim kritikama snoseći sve konzekvence za javno djelovanje u odnosu na publiku građana, javnost ili javno mnijenje.

anonimnostRiječ je o deklariranim osobnostima i identitetima koji se ne skrivaju iza šifri. Skrivanje iza šifri i pseudonima na različitim forumima diljem globalnoga sela, ili informacijskog društva, ne ide u prilog sociološkoj tezi o individualizaciji novih medija.

Ta bi individualizacija u punom obliku bila tek onda kada bi se deklarirao identitet forumaških pisaca.

Nije ovdje riječ o efemernoj pojavi iz virtualne Busovače, nego o novom tipu prakse komunikativnog djelovanja na informacijskoj cesti.

Virtualna Busovača je, dakle, virtualni topos u kojem se generira nova hrabrost u komunikativnom djelovanju. Riječ je, dakle, o komunikativnom djelovanju iza busije.

Djelovanje iza busije bez identiteta, i s pseudonimom kao sigurnosnom maskom za izbjegavanje odgovornosti predstavlja onu drugu stranu informacijskog društva koja nema blage veze s demokratizacijom komunikativnog djelovanja, zbog toga što bi se svako djelovanje trebalo temeljiti na deklariranom identitetu subjekta i odgovornosti koje proizlaze iz (komunikativnog) djelovanja.

Nova medijska hrabrost problem je etike novih medija. Etika novih medija trebala bi se temeljiti na slobodi, odgovornosti i neskrivenom identitetu autora.

Sloboda komunikativnog djelovanja na forumima nije upitna, ali je upitna odgovornost za napisano i izrečeno. Napisano i izrečeno uvijek ima neko značenje koje je orijentirano prema primatelju poruke.

poruka

Nije svejedno kako je neka poruka napisana i izrečena, jer ista može imati razarajuću snagu poput informacijske bombe.

Već kad nema nikakvih formalnih zapreka glede isticanja identiteta, zašto se forumaši skrivaju iza busije djelujući po metodi prikrivenog djelovanja, dakle, onoj koja je sastavnica obavještajnih službi.

Etika novih medija trebala bi inzistirati na identitetu autora ili punoj otvorenosti novih medija. Sve dok se pisci s informacijske ceste iz virtualnog sela Busovača budu skrivali, nećemo moći govoriti o punoj otvorenosti novih medija.
 
Sada dolazimo do paradoksa glede novih medija. Oni su po definiciji najotvoreniji, dok su u jednom segmentu forumaške komunikacije potpuno zatvoreni te u nekim aspektima nasilni i nepristojni.

Nova hrabrost na informacijskoj cesti informacijskoga društva dio je nekog novog hajdučkog mentaliteta skrivena identiteta, kojim se ne može podičiti informacijsko društvo, radi raskoraka individualiziranih, interakcijski otvorenih novih medija, i već ovdje opisane zatvorenosti identiteta onih autora i ratnika s informacijske ceste koji djeluju pod okriljem mraka i metode prikrivenog djelovanja.

anonimnost

A to s demokracijom, pa zvala se ona i "digitalna", zacijelo nema blage veze.

Tako! To sam, kako možete pročitati napisao i kao uvijek potpisao. Dakle, vi točno znate s kim imate posla! Čak postoji i fotografija! Mi se posredno gledamo! Vi točno znate tko vam se obraća! Nije riječ o fantomu s i informacijske ceste!

I to je ona bitna razlika između pisma u starim medijima i onog forumaškog na internetu, kao novome mediju.

Ta je razlika važna za razumijevanje fenomenologije starih i novih medija i one nimalo beznačajne ambivalentne druge strane informacijskoga društva.


anonimnost

Povezani članci

Who's Online

We have 569 guests and one member online

  • admin