Donjopoljički penzioneri u posjetu Vukovaru

VukovarPremda je Matica umirovljenika Podstrane tijekom posljednje 3-4 godine obišla brojna mjesta širom Lijepe naše, među kojima i prije dvije godine i Vukovar, od 6. do 9. rujna 2013. ponovno su posjetili Vukovar i Slavoniju, i nisu požalili. Naime, prošli put kad su posjetili Vukovar bila je tolika kiša da nisu posjetili ni ono najosnovnije, a kamoli da bi bili zaovoljni razgledavanjem brojnih kulturno-povijesnim spomenicima i poviješću našega grada heroja. Ove su godine to sve nadoknadili ...

PODSTRANA

Penzioneri u posjetu Vukovaru

Piše: Davor Grgat

Posjet je sve skoro do u tančine unaprijed dogovoren, i cijeli je put dobro planiran. Krenulo se u petak, 6. rujna u ranim jutarnjim satima. U ugodnom autobusu, njih 51 član ove donjo-poljičke udruge umirovljenika, u Vukovar su stigli nešto iza 12 sati.

Kako im je vrijeme bilo dragocjeno, po lijepom i sunčanom danu posjetili su i razgledali brojna mjesta krvavih borbi za vrijeme Domovinskog rata. Počeli su od legendarne bolnice, vodotornja, Trpinjske ceste, Mitnice, Sajmišta, Nuštra i Vojnog muzeja. Redom su posjetili mjesto stradavanja legendarnog Blage Zadre i pokraj spomenika položili cvijeće i zapalili svijeće, te mintom šutnje odali počast heroju.

Kod spomen-križa, na ušću Vuke u Dunav položili su cvijeće, zapalili svijeće, a uz minutu šutnje pomolili se Bogu za sve poginule hrvatske branitelje.

U subotu cijelo prije podne obilazili smo Centralno groblje, na kojem su pokopani branitelji i ostalo civilno stanovništvo. Kod Centralnog križa, gdje gori vječni plamen, poginulima smo odali dužnu počast.

Tom prilikom, Petar Vlašić, predsjednik umirovljenika iz Podstrane, nazočnima se obratio ovim riječima: "Dragi penzioneri Općine Podstrana, evo došli smo se suočiti sa žalosnom istinom. Naime, 1991. godine u Vukovar su stigli vukovi, koji su sve poklali, a što nisu poklali to su potjerali i sve popalili. Nažalost malo ih je ostalo, a i oni koji su se vratili i dan-danas m se bode nožem u srce... Ne ponovilo se! Hvala!", kazao je Vlašić.

U poslijepodnevnim satima posjetili smo Ovčaru i mjesto strijeljanja 261. osobe, ranjenika i civilnog stanovništva, koji su dovedeni iz bolnice i njima odali dužnu počast.

Posjetili smo i Ilok, gdje su impresionirani stoljetnim podrumom, pa je to bila prilika da degustiraju vina, te da ih usporede sa okusom i kvalitetom iz Dalmacije.

Trećeg pak dana, poslije doručka posjetili smo Đakovo, a u Ketedrali u povodu blagdana Male Gospe prisustvovali su Sv. Misi. Uz sve to stigli smo i na proslavu Vinkovačkih večeri, što je našem putovanju dalo i malo veseliji značaj i štimung.

Uz pohvale tajnuiku i izvršnom odbora društva na organizaciji putovanja, kažimo i to da su u večernjim satima penzioneri obilato iskoristili vrijeme za ples i zabavu, pa se može ustvrditi da su ovom prilikom spojičli ugodno s korisnim, te će im ovaj izlet ostati draga i nezaboravna uspomena.

A kako i ne bi kad se cijelim putem pjevalo, zabavljalo, a uz viceve i razne doskočice prisjećalo i davnih trenutaka iz radnih dana, tako da se sa nestrpljenjem već očekuje slijedeći izlet, možda u neke druge regije naše lijepe i jedine nam domovine.

Povezani članci

Who's Online

We have 98 guests and no members online