Veliki Poljički knez: Petar Rodić XII.

Petar RodićU prepunoj dvorani Doma kulture u Gatima članovi Poljičkog stola te brojni Poljičani i gosti nazočili su Saboru Društva Poljičana i izboru velikog Poljičkog kneza. Uz nacionalnu i poljičku himnu “Poljičani poštovani" te blagoslovom don Vlade Đuderije, poljičkog dekana, Mario Kuvačić, koji je predsjedao Saborom Društva Poljičana “Sv. Jure“ - Priko, pozdravio je prisutne, među kojima je bio i dr. Ivo Kuvačić, predstavnik Društva Poljičana iz Zagreba, te najstariji član, 91-godišnji Marin Markičević. Glasalo se na tradicionalni način, a prebrojavanje kamenčića ustanovljeno je da je Petar Rodić dobio čak 43 kameničića (od 45) i tako je po 12. put(!) postao veliki poljički knez. Mali knezovi su Ante Markičević i Luka Marić-Banje ...

GATA: SABOR DRUŠTVA POLJIČANA I FEŠTA ZA SV. JURU

Petar Rodić 12. put veliki poljički knez

Piše: Davor Grgat
Izvor: Slobodna Dalmacija


Podnoseći izvješće o radu, veliki knez Petar Rodić između ostaloga je kazao:

- Jedan od značajnijih projekata našega Društva tijekom prošle godine je predaja dokumentacije da se poljički soparnik prizna na razini EU-a. Zatim su tu i nastavak gradnje kule Bilić u Donjem Docu, potom prostor budućega muzeja pčelarstva, pa uređenje crkvice sv. Andrije na Obliku (Jesenice), gdje su se stoljećima sastajali knezovi i prekrajali Statut.

Izbor velikog kneza obavljen je na tradicionalan način gdje su delegati Poljičkog stola, predstavnici svih poljičkih mjesta, dobili po jedan kamenčić koji su trebali staviti na kamparan - jaketu dotičnog kandidata kao svoj glas. Prebrojavanjem je ustanovljeno da je od 45 kamenčića Petar Rodić dobio čak 43 i tako po 12. put postao veliki poljički knez. Mali knezovi su Ante Markičević i Luka Marić-Banje.
 

Gradac
  foto: Mirko Beović


Tijekom Sabora, učenici OŠ “1. listopad 1942“ i dramska grupa KUU “Mosor“ - Gata izveli su dramski prikaz o životu i djelu poljičke heroine Mile Gojsalić, a potom izveli i prikaz biranja Poljičkog kneza.

Spomenimo još i da je svetoj misi u slavu poljičkog nebneskog zaštitnika sv. Jure u nedjelju na Gracu kod Gata nazočilo više od 1.000 vjernika iz Poljica.

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online