Knjige: Putovanje plesnom stranom

Energetski bljesakUz sve veći broj knjiga domaćih autora o pop glazbi, zadnjih nekoliko godina svjedoci smo i pojačanog vala izdavanja prijevoda knjiga posvećenih rocku i srodnim fenomenima. U pretežito biografsko štivo tu i tamo se prikrade i neki netipičan proizvod, posvećen naizgled rubnim žanrovima ili pojavama. Jedna od takvih je i knjiga Simona Reynoldsa "Energetski bljesak: Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu" (Naklada Ljevak, 575 stranica), posvećena je, kao što joj i ime kaže, nastanku ravea, suvremenoj plesnoj glazbi i njezinim društvenim reperkusijama. Pored toga što se rave kultura rasprostranila na mnoga područja, scena plesne glazbe postala je zadnjih dvadesetak godina prilično isprepletena, s brojnim žanrovskim pretapanjima i kulturnim utjecajima ...


RAVE ON!

 

Putovanje plesnom stranom

Odlična knjiga "Energetski bljesak" posvećena je nastanku rave pokreta, suvremenoj plesnoj glazbi i njezinim društvenim reperkusijama

Piše: Hrvoje Horvat / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Knjiga poput "Energetskog bljeska" bila je neophodna ne samo zato što je rave kultura postala jednom od ključnih sastavnica suvremene pop glazbe, već i stoga što se, kao i sa svakom "novotarijom", putem od klubova do masovne publike i javnosti, potkrala gomila netočnih (dis)kvalifikacija, nelogičnih prosudbi i faktografskih pogrešaka.

Osim toga, sama srž popularne glazbe sastoji se u njezinu stalnom samoobnavljanju iznutra, a upravo su rave kultura i plesna scena bili nositelji ključnih pomaka u pop glazbi zadnjih godina, i u kreativnom smislu i u percepciji javnosti.

Još važnije, pored stalnih autorskih/izdavačkih obrada zimzelenih fenomena, svako sustavno praćenje aktualnih trendova više je nego potrebno, pogotovo na domaćem tržištu gdje, barem što se glazbe tiče, vrijeme zna "ići sporije".

Drugim riječima, ranije žanrovske novotarije u međuvremenu su postale stožerno mjesto planetarne pop kulture pa im sukladno tome treba dati i dužnu pažnju u kritičarskom osvrtu.

Ako se zanimljive teme još prihvati odličan pisac poput Reynoldsa, možemo govoriti o spoju koji će mnogima objasniti što je to zapravo rave kultura i koji su njezini glazbeni, društveni i kulturološki dometi.

Reynolds je napisao nekoliko odličnih knjiga o glazbi, fokusirajući se na suvremene žanrove ("Rip It Up and Start Again: Postpunk 1978 - 84", "Bring the Noise: 20 Years of Writing About Hip Hop"), a tekstove je objavljivao u brojnim novinama, od New York Timesa i Observera, do Guardiana, Uncuta i The Wire.

Rođeni Londončanin sa stalnim mjestom boravišta u New Yorku i na zemljopisnom je planu dobro spojio fascinaciju plesnom glazbom i pokretima. Naime, koliko je rave bio britanski "izum", hip hop koji mu je prilagodio i mnoge druge elektronsko/plesne inicijative dolazile su upravo iz New Yorka gdje su plesne revolucije započele još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

plesna glazba"Energetski bljesak: Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu" zanimljiv je zbog dva kuta gledanja koje autor donosi. S jedne strane se radi o preciznom dijagnosticiranju rastuće scene, nabrajanju protagonista i glavnih tokova razvoja, s uključenim izjavama ključnih protagonista. S druge, jednako zanimljive i potrebne strane, Reynoldsova knjiga je intimistička kronika odrastanja unutar novog pokreta koji je sa sobom donio i novu kulturu mladih, drugačije shvaćanje klupske zabave i promjenu dotadašnjeg "linearnog" pristupa glazbi.

Umjesto autobiografizma i naracije rocka, rave je stvarao drugačija iskustva i načine uporabe, zaobilazio stara tumačenja, a "korisnike" ubacivao u vrtlog drugačijih, često i narkoticima induciranih emocija, te potencirao energiju glazbe do maksimuma.

Sam autor istovremeno je i pronicljiv i inventivan u svojim zapažanjima, koja najčešće spajaju recenzentsku preciznost i živopisno vlastito iskustvo. U dopunjenom izdanju knjige (izvorno idanje je iz 2008.), Reynolds je ostavio glavninu teksta, ali je priči temeljnim žanrovima technu i houseu dodao poglavlja koja pokrivaju ono što se događalo poslije: uspon trancea, retro-electro povratak osamdesetih.

Uz nabrajanje "usitnjenih" žanrovskih spojeva (mikro-house, breakcore, grime, dubstep), u hrvatsko izdanje dodano je poglavlje o DJ-ima i remiksiranju. Ionako opsežna i iscrpna knjiga tako je i na formalnoj razini dobila sve sastojke koji čine multidisciplinarno štivo za čitanje.

"Energetski bljesak" je efikasan pregled postanka i rastućeg utjecaja rave scene devedesetih, ali i skoro enciklopedijski vodič kroz termine, žanrove i pojave suvremene klupske glazbe, te esencijalno štivo o jednome od najvažnijih fenomena suvremene glazbe i društva.