Novi Zakon o prometu stupio na snagu

Stupio je na snagu novi zakon o prometu koji dopušta do 0,5 promila alkohola u krvi te gasi svjetla na autima preko dana za ljetnog računanja vremena (za motore i dalje vrijede stalno upaljena svjetla). Vrijedi i novo pravilo da se za kaznu do 1000 kuna može izreći upozorenje. SDP je najavio da će ustavnom tužbom pokušati srušiti novi zakon jer protuustavnom smatraju odredbu prema kojoj je do 0,5 promila u krvi u prometnoj nesreći problematično, a inače nije. Posebna ograničenja za mlade vozače također smatraju protuustavnima. Povećane novčane kazne smatraju rigoroznima i neprimjenjivima, a kao primjer navode novčanu kaznu od pet do 15 tisuća kuna za prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenom mjestu ...

Alkoholiziranim vozačima i 15.000 kuna kazne

Na snagu stupio Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Vozači od danas mogu ponovo, bez riskiranja kazne, prije sjedanja za volan popiti do 0,5 promila alkohola

Izvor: Monitor.hr, Vjesnik

Od danas je izmIjenjenim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ukinuta odredba o nula promila. Odnosno, vozači će moći, a da ne budu kažnjeni, popiti alkohola do 0,5 promila i voziti.

Novi zakon propisuje i velike kazne, pa se tako za prekoračenje dopuštene brzine kazna kreće od 300 do 15.000 kuna

Oni koji se u naseljenim područjima »zalete« i povezu više od 50 kilometara na sat nego što je dopušteno, moraju platiti najveći iznos kazne, a mogu biti osuđeni i na dva mjeseca zatvora. Za prekoračenje brzine na autocesti ili na ostalim cestama izvan naseljenog područja, kazna se kreće od 3000 do 7000 kuna.

Policija može izreći po tri kaznena boda za dva prekršaja. Oni vozači koji u dvije godine skupe devet negativnih bodova zbog prekršaja koji iznose tri boda bez vozačke će dozvole ostati na godinu dana. Ako se pak pokušaju voziti dok im je vozačka dozvola oduzeta, bit će kažnjeni s 1000 kuna.

Bez vozačke se dozvole može ostati i na devet mjeseci ako vozač skupi devet bodova iz djela koja predviđaju manje od tri boda. Treba napomenuti da se dosad zarađeni kazneni bodovi ne brišu te da vozača s devet kaznenih bodova trenutačno ima više od 2000.

Bez vozačke oni najokorjeliji prekršitelji mogu ostati i na godinu dana, i to ako u pet godina ponovo skupe devet kaznenih bodova. U policiji napominju da se u novom zakonu bodovi dodjeljuju za samo 29 prekršaja, dok je u odnosu na stari zakon povećano 119 novčanih kazni, od čega je 20 novih.

Tako je za bježanje s mjesta nesreće ili nepoštivanje zapovijedi policajca za zaustavljenje kazna 7000 kuna, a za vožnju kroz crveno svjetlo ili u suprotnom smjeru treba platiti 5000 kuna.

Dio populacije koji se razveselio mogućnosti da može malo popiti i nekažnjeno voziti mogao bi biti razočaran kada uvidi da se za prekoračenje sada dopuštenih 0,5 promila pa do jedan promil alkohola u krvi kazna plaća od 1000 do 2000 kuna, da se može dobiti jedan kazneni bod, ali i izgubiti vozačka na šest mjeseci.

Oni pak koje policija ulovi s od jedan do 1,5 promila alkohola u krvi, platit će između 2000 i 5000 kuna, dobiti će dva kaznena boda, a bez dozvole mogu ostati na šest mjeseci.

No sve ovo ne vrijedi za profesionalne i mlade vozače - odnosno one koji imaju do 24 godine. Za njih i dalje vrijedi odredba od nula promila. Za utjehu, brisana im je zabrana upravljanja vozilom bez pratitelja u vremenu od 23 sata do 5 sati.

Što se ostalih odredbi novog zakona tiče, ističe se ona da se tijekom ljeta više neće morati voziti s upaljenim svjetlima na automobilima. Svjetla će sve vrijeme morati biti upaljena samo tijekom zimskog računanja vremena. Motocikli će i dalje morati imati upaljena svjetla tijekom cijele godine.

Policija je dobila mogućnost da vozaču koji je počinio prekršaj za koji je predviđena kazna do 1000 kuna, a pritom nije ugrozio ostale sudionike u prometu, izreče pisano ili usmeno upozorenje. Oni vozači koji, čim ih policija na mjestu prekršaja ulovi, plate kaznu do 1000 kuna, neće se voditi u evidneciji kao prekršitelji.


Osiguranja i ranije tolerirala 0,5 promila

Izmjenjeni zakon se neće se ni na koji način odraziti na osigurateljnu praksu, doznajemo u Allianzu i Croatia osiguranju. Naime, Uvjetima za obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti osiguranik gubi prava iz osiguranja ako mu je utvrđeno da je udio alkohola u krvi u trenutku nezgode iznosio 0,5 promila i više.

Važeći uvjeti na snazi su od dogovora osiguravatelja iz 2005., no vrijedila je i kada je alkohol za volanom bio u potpunosti zabranjen. No osiguravatelji ne razlikuju mlade i stare vozače, niti se zasad planira njihovo usklađivanje sa spomenutim Zakonom.

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online