Srinjine: Dva kilometra ceste rade godinu dana

Srinjine: Dva kilometra ceste rade godinu dana

Da su kopali mašklinima ka u doba Austro-Ugarske, mogli su napravit cestu, a ne ovako, nešto više od 2 kilometra puta obnavlja se više od godinu dana. Ovo je postalo neizdrživo i nikoga nije briga za nas mještane koji svakodnevno putujemo makadamom u nadi da će radovima doći kraj. Tako o stanju na gradilištu govori Ante Antičević, jedan od brojnih mještana Srinjina, nezadovoljan zbog radova na rekonstrukciji ceste kroz njihovo mjesto ... 

SRINJINE - DVA KILOMETRA, GODINA MAKADAMA...

Dva kilometra ceste rade godinu dana

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Do Srinjina vodi asfaltna cesta od Žrnovnice, no ulaskom u mjesto asfalt mijenja makadam, a do prije par trenutaka ugodna vožnja postaje mukotrpna i spora.

Na gradilištu nema tragova radovima, strojevi na cesti, tek dvojica radnika popravljaju jedan stroj, dok se tek u daljini nazire jedan valjak. Vrijeme je marende, kažu nam radnici koji su tu, vele, svaki dan od 7 do 17 sati:

- Sada je još dobro kada je temperatura malo kalala, a kad je bilo 35, to je bilo neizdrživo, ali šta možemo, mora se radit - kaže jedan od radnika dok uživa u polusatnoj marendi. Radovi su kompleksni, zemlja je teška, teren se slabo kopa pa je i to razlog što su se radovi ovoliko odužili.

Spasonosno obećanje

- Ovo je za nas katastrofa, užas, pogledajte na što nam sliči cesta, a svakodnevno njome prođe stotine automobila – dovikuje Marija Muše dok “hvata” lokalni autobus.

Njezine tvrdnje o brojnim vozilima potvrđuje nepregledna kolona iz Splita i iz drugog smjera jer ova je cesta uz Jadransku magistralu jedini put prema Gatima i drugim mjestima omiškog zaleđa.

Međutim, put od desetak kilometara koji se prije prelazio za najviše pola sata, zbog radova sada se oduži i na sat vremena.

- Evo, otkad se kopa cesta, ja sam vam prominija amortizere i druge dijelove na autu, uložija sam u to 35 iljada kuna. Pa ko će meni to sad nadoknadit? - pita se Ante Antičević. Mještanima Srinjina spasonosno obećanje stiže od Gorana Šimca, iz tvrtke “Point”, glavnog inženjera na gradilištu:

- Ne bude li kiša, mogli bismo sve završiti do 1. studenoga. Riječ je o velikim radovima jer se na 2,7 kilometra radi na kompletnoj rekonstrukciji uključujući novu kanalizacijsku mrežu, obnovu vodovodne mreže i telefonske priključke, što zahtijeva i velik angažman. Na gradilištu je 20 radnika svakodnevno i oni doslovno rade bez predaha – kaže Goran Šimac.

Dok ne stigne obećavani 1. studenoga, pred mještanima Srinjina i drugih mjesta je još mnogo prašine i vožnje po makadamu, svi se nadaju kako obećanje neće biti i ludom radovanje.

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and no members online