Udruga Dalmacija: Imamo dalmatinski pršut i slavonski kulen, a nemamo Istru i Slavoniju

Udruga DalmacijaUdruga "Dalmacija" obilježila je drugu godišnjicu rada najavivši tom prigodom brojne projekte u sklopu obilježavanja dva milenija od osnutka ove regije, koje bi započelo već ove godine. I ovom prigodom je istaknuto da je Hrvatska ustrojavanjem županija napravila svojevrsni "harakiri", jer je na taj način ukinula brandove poput Dalmacije, Slavonije ili Istre ...

ŽUPANIJE NISU BRANDOVI

Udruga "Dalmacija" obilježila drugi rođendan:

Nemamo namjeru djelovati na političkoj razini

Piše: Nikolona Lulić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Tužno je da kod nas još nije napravljeno ništa po pitanju tog obilježavanja. Možete zamisliti što bi bilo da Toscana, Provansa ili Katalonija slave 2000 godina! Svakako, naš je cilj da u Saboru prođe točka dnevnog reda o proglašenju desetljeća Dalmacije u sklopu obilježavanja spomenutog milenija. Već smo za to dobili pismenu podršku Ministarstva kulture, a u ožujku ćemo i prijaviti naše projekte, koje su već podržali i predsjednik Ivo Josipović, ministar Arsen Bauk, Tonka Ivčević, gradonačelnica Visa... - najavio je aktivnosti Dragan Lukić Šegedin, predsjednik Udruge "Dalmacija".

Udruga Dalmacija


18 projekata

U sklopu obilježavanja dva milenija osnutka Dalmacije uvršteno je ukupno 18 projekata, koje će udruga Dalmacija prijaviti.

To je u prvom redu međunarodni znanstveni skup Dalmatia/Dalmacija, kandidatura Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine zajedno s gradovima-partnerima, potom monografija "Dalmacija" autora Ive Pervana i Borisa Ljubičića, pa projekt financiranja izgradnje barem jedne drvene pasare, guca ili leuta na pogodnoj lokaciji u Korčuli.

Tu je i "Asanaginica" – priča iz Imotske krajine, osnivanje ureda Dalmacije u Bruxellesu, uvrštavanje čakavskog jezika na globalnu listu ugroženih, utemeljenje Muzeja Dalmacije...

Udruga Dalmacija


Bez politike

Lukić je još jednom istaknuo da je udruga ideološki cijepljenja te da nema namjeru djelovati na političkoj razini.

- U udruzi imamo članova i HDZ-a i SDP-a. Mi smo grupa koja djeluje kao lobistička udruga koja propagira Dalmaciju kao cjelovitu regiju kroz regionalizaciju Hrvatske – pojasnio je Lukić.
 

PROČITAJTE VIŠE...

split

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online