Knjige: 'U ime države' na hrvatskom

Hrvatski prijevod prve knjige trilogije "U ime države" dvojice slovenskih istraživačkih novinara, Mateja Šurca i Blaža Zgage, otkrit će domaćoj javnosti do sada nepoznate informacije o švercu oružjem u ratnim sukobima na području bivše Jugoslavije u kojima su sudjelovali ratni profiteri, neki i danas aktivni na političkoj sceni. Istraživanje, koje će kod nas biti objavljeno u rujnu, već je uzdrmalo krug oko Janeza Janše, najmoćnijeg slovenskog političara, posljednja dva desetljeća, kojeg su Šurc i Zgaga izravno označili kao vrh trgovačke piramide oružjem iz i preko Slovenije za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ...

NOVE KNJIGE

'U ime države' na hrvatskom

Piše: Kruno Kartus / Tportal
Izvor: Tportal


Najveća tajna umreženih kriminalaca, koju otkrivaju Šurc i Zgaga, korištenje je državnih institucija, vlasti i moći za privatno bogaćenje u ratu, ratno profiterstvo.

Slovenski novinari u višegodišnjem istraživanju domogli su se više od šest tisuća tajnih državnih dokumenata, odluka ministarstava i sudski presuda, razgovarali s desecima svjedoka, da bi proniknuli u složenu strukturu kriminalnih aktivnosti koja je godinama upravljala ilegalnim tržištem oružja, koristeći se svojim političkim moćima i kršeći zakone zloupotrebljavala institucije u vlastitu korist.

Već u prvoj knjizi hrvatski čitatelji saznat će da je bivša JNA 31. prosinca 1990. imala više od 220 tisuća tona streljiva, a s oružjem nekretninama i znanstvenim centrima vrijednost imovine bila je procijenjena na 70 milijardi tadašnjih američkih dolara.

Dokumentirano je da je odmah nakon osvajanja skladišta JNA u Sloveniji, Martin Špegelj uz pomoć Janše organizirao prijevoz oko 500 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u Hrvatsku, a zanimljivo će biti vidjeti detalje o obuci crnokošuljaša HOS-a na slovenskim poligonima.

Zajedno sa Šurcom i Zgagom na istraživanju je radio i hrvatski novinar Saša Leković, a ukupno osam novinara iz sedam zemalja. Zgaga kaže da je novinarska suradnja mnogo toga rasvijetlila.

"U mnogim dokumentima pojavljivalo se ime Josip Vukina, pa smo se raspitali među kolegama jer kao strani novinari nismo mogli dobiti sve podatke iz Hrvatske. Sve se posložilo kada smo otkrili da je Vukina među najvećim pouzdanicima Vladimira Zagorca, a ovaj pak podređen generalu Ivanu Čermaku.

Zabilježeni su dolasci Vukine u Sloveniju na kupnju oružja, s milijunima maraka i odmah zatim prijevoz oružja i streljiva šleperima u Hrvatsku. Vukina je bio službeni predstavnik hrvatskih vlasti, koji je oružje i streljivo kupovao od slovenskih vlasti. Novac je osigurao hrvatski ministar financija Jozo Martinović", izjavio je Zgaga za tportal.

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online