K-virus: Što nas čeka idućih mjeseci

Kako će izgledati sljedećih 18 mjeseci ako nas Alemka, Vili i Capak nagovore da ostanemo doma i tako omoguće da dobijemo na vremenu u ovoj borbi s novim korona virusom COVID-19?

Pročitajte hrvatski prijevod članka "Coronavirus: The Hammer and The Dance" Tomasa Pueya objavljen na Mediumu. Imajte strpljenja, članak je oduži i nije lako štivo, ali isplati se pročitati ga.

Sažetak članka: Da bismo napali koronavirus, potrebne su nam stroge i hitne mjere. Trebamo ih primjenjivati nekoliko tjedana i to će spriječiti porast broja zaraženih. Ako, pak, ne usvojimo te mjere, milijuni će se zaraziti i mnogi umrijeti jer će se zdravstveni sustavi urušiti. U samo jednom tjednu države diljem svijeta prešle su sa stajališta da "koronavirus nije razlog za brigu" na proglašavanje izvanrednog stanja. Međutim, još uvijek je mnogo država koje ne poduzimaju mnogo. Zašto? Svaka država postavlja si isto pitanje: Kako postupiti? No odgovor se ne zna. Neke države poput Francuske, Španjolske i Filipina naredile su potpunu karantenu. Druge, poput SAD, UK, Švicarske, Nizozemske i pogotovo Švedske odgađaju usvajanje mjera. Na ovoj poveznici saznajte više o temama koje su obrađene u ovom radu, iz današnje perspektive, uz prikaz mnogih grafova, podataka i modela te različitih znanstvenih izvora.

Hrvatski programer Damir Škrjanec ovih je dana napravio vrlo zanimljiv simulator širenja epidemija u kojem se lako i zorno mogu vidjeti razni mogući scenariji širenja Covida-19, ali i drugih zaraznih bolesti poput gripe i ospica, piše Index. Poigrajte se s simulacijama ovdje.

Hrvatska ICT kompanija GDi razvila je besplatnu verziju web portala koja korisnicima pruža jasni uvid u širenje koronavirusa. Povirite na "korona" portal ovdje.

Izvor: Tomas Pueyo, Medium
Hrvatski prijevod: Mateja Lotar i Iva Stojević

PROČITAJ ORIGINALNI ČLANAK

PROČITAJ HRVATSKI PRIJEVOD

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online