Poljička utrka kroz tradiciju

Jesenice trekingUdruga "Jesenice" u subotu u 9 sati organizira treći Jesenice treking, sportsko-rekreativnu utrku, odnosno šetnju kroz Poljičku republiku i njene prirodne i kulturne znamenitosti, kroz mjesta gdje se još može vidjeti duh starih vremena poput narodne nošnje, starih jela, alata, tovara i sličnog. Rekreacijska staza namjenjena je šetačima, obiteljima i rekreativcima, a dužina joj je 6 do 8 kilometara koje je lako prijeći zahvaljujući planinarskim markacijama. Za one u malo boljoj kondiciji osmišljena je natjecateljska staza duga nekih 25 kilometara koja prolazi pretežno planinskim grebenom, a pravi je izazov za ozbiljne trekere, planinare i ostale sportaše ...

JESENICE TREKING - PROJEKT KOJIM SE UZ REKREACIJU ŽELI SUDIONIKE UČITI POVIJEST ALI I OBNOVITI STAZE

Poljička utrka kroz tradiciju

Jesenice trekking

Jedan od ciljeva jest urediti kilometre staza na području slijeva rijeke Cetine koje će biti označene, imati odmorišta i karte na nekoliko stranih jezika

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Foto: Marija Pavić / Cyntus
Izvor: Slobodna Dalmacija

Jesenice trekking

Organizatori su kao i proteklih godina u ovu utrku uključili stara sela Donjih i Srednjih Poljica, Jesenice, Krug, Duće, Zeljoviće, Ume, Podstranu... Uz povoljnu vremensku prognozu trebao bi to biti predivan izlet na kojem će sudionici vidjeti stare kamene kuće i dvorove od kojih neki datiraju još iz 15. stoljeća.

Jesenice trekking

Naravno, s grebena Poljičke planine puca jedinstven pogled na cijeli srednjo-dalmatinski arhipelag, obalu i planine. Nakon sportskog dijela organiziran je ručak u jednoj ambijentalnoj konobi (kod Bajse), a sudionici trekinga moći će vidjeti i kako se priprema poljički soparnik i neka druga tradicionalna jela. U etno-eko selu Ume Udruga mladih grada Omiša prezentirat će svoj dio povijesti i gastronomije.

Jesenice trekking


MedPaths projekt

Inače, staza kojom ide Jesenice treking preklapa se sa stazama uključenim u MedPaths projekt prekogranične suradnje financiran iz sredstava Europske unije u okviru programa CBC Adriatic. Jedan od ciljeva projekta jest urediti 550 kilometara staza na području slijeva rijeke Cetine.

Jesenice trekking

Višestoljetne staze koje su spajale naseljena područja kroz povijest, trebale bi se obnoviti, očistiti i označiti. Cijela mreža tematskih staza bit če označena tematskim pločama s informacijama. Na prikladnim područjima planirana su odmorišta i vidikovci s klupama i stolovima. Sva križanja staza bit će prikladno označena, a izradit će se i karte tih staza na više jezika, a uključivat će stare crkve, crkvice i sela te njihove fotografije i opise. Projekt će biti dovršen tijekom 2014. godine.

Jesenice trekking


Slijedi Mosor Grebbening

Zanimljivo je da nakon ove treking utrke slijedi 7. Mosor Grebbening najavljen za 20. travnja, još jedna atraktivna utrka kroz grad Omiš, omišku Dinaru, Poljičku planinu i širu okolicu, a koja će također obuhvatiti brojna stara poljička sela i zaseoke koja kroz ovaj oblik pustolovnog turizma postaju ponovno atraktivna. Organizator je Planinarsko-ekološka udruga "Gata".

Jesenice trekking

Jesenice trekking

Jesenice trekking

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online