Osvrt na proslavu 1164. godišnjicu Tugara

U petak, 4. ožujka 2016. u nazočnosti preko 500 mještana Tugara i gostiju u mjesnoj crkvi u Tugarima obilježena je 1164 godišnjica prvog spomena mjesta Tugare. Sama proslava započela je svetom misom koju je predvodio Splitsko makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Nadbiskup je istaknuo važnost Trpimirove darovnice ne samo za samo mjesto Tugare već i za čitavi Hrvatski narod. Kazao je kako svatko od nas ima datum i godinu rođenja, a 04.03.852. god. prvi je put spomenuto ime Tugare, pa stoga možemo kazati kako je to rođendan ovog našeg poljičkog mjesta. Pozvao je prisutne da budu ponosni na ovaj spomen, jer bi, kako kaže, sam bio ponosan i radostan da je njegovo rodno mjesto spomenuto u Trpimirovoj darovnici. Svakako ono što nas veže, a i daje ponos svima, jest to što se u istoj darovnici po prvi put spominje i ime hrvatsko. Na kraju je sve pozvao da vrednuju našu povijest, događaje i odnose jer onaj tko ne vrednuje svoju povijest neće imati ni budućnost..

TUGARE  

Osvrt na proslavu 1164. godišnjicu Tugara

Tekst i foto: Davor Grgat

Otvarajući ovu proslavu, na početku svete Mise, domaćin don Anđelko Jurišin je pored ostaloga rekao:

- "Uzrok naše proslave je ova slavna darovnica kneza Trpimira, od prije 1164 godine. Zato u moje osobno ime i u ima Tugarana/nki, ja vam želim dobrodošlicu. Pozdravljam našeg dragog i časnog monsinjora nadbiskupa Marina Barišića sa svojim tajnikom. Svim mojim kolegama na čelu sa dekanom don Vladom Đuderijom, te brojnim svečenicima poljičkog dekanata upučujem riječ dobrodošlice. Posebni pozdrav, prof. dr.sc. don Slavku Kovačiću i mr.sc. Vedrani Delonga, koji će nas upoznati pobliže o nastanku irazvoju našega mjesta.

Pozdravljam i Tomislava Đonlića, pročelnika upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji je ujedno poslanik našega župana Zlatka Ževrnje. Pozdravljam i dogradonačelnike Grada Omiša, Ivu Tomasovića i Stipu Mekinića, te predsjednika Gradskog vijeća Omiša dr.Zvonka Močića, Petra Rodića, Velikog kneza društva Poljičana "Sv, Jure- Priko“ i Male knezove Luku Marića- Banje, Antu Markičevića i Tomislava Aljinovića. Srdačan pozdrav svim uzvanicima/cama, te svima ovdje nazočnima
dobrodošli", zaželio je don Jurišin.  

Proslava 1164. godišnjice spomena Tugara

Sama proslava započela je svetom misom koju je predvodio Splitsko makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Nadbiskup je istaknuo važnost Trpimirove darovnice ne samo za mjesto Tugare već i za čitavi Hrvatski narod.

Kazao je kako svatko od nas ima datum i godinu rođenja, a 04.03.852. god. prvi je put spomenuto ime Tugare, pa stoga možemo kazati kako je to rodni list ovoga mjesta.

Pozvao je prisutne da budu ponosni na ovaj spomen, jer bi, kako kaže, sam bio ponosan i radostan da je njegovo rodno mjesto spomenuto u Trpimirovoj darovnici. Svakako ono što nas veže, a i daje ponos svim jest to što se u istoj darovnici po prvi put spominje i ime hrvatsko. Na kraju je sve pozvao da vrednuju povijest, događaje i odnose jer onaj tko ne vrednuje povijest neće imati ni budućnost.  

Župnik don Marinko Jurišin sve prisutne je pozdravio i čestitao dan Tugara.

Proslava 1164. godišnjice spomena Tugara

Nakon svete misi održala su se dva predavanja. Prvo predavanje održala je mr. Vedrana Delonga. Svoje predavanje podijelila je na tri djela: arheološki dio u kojem se osvrnula na istraživanja koja su se provodila na području Tugara, povijesni u kojem se osvrnulo na povijest toga mjesta i na kraju jezični spomen u kojem je ukazala na etimologiju imena Tugare.

Delonga je naglasila kako je povijest Tugara bogata te iznimno važna ne samo za mještane i već za čitavi narod hrvatski kao što je važna i Trpimirova darovnica. Baština povezuje društvo i pojedinca.

Drugo predavanje održao je dr. don Slavko Kovačić. Govorio je o knezu Trepimiru, njegovom vremenu, prilikama politici, crkvenim kulturnim događajima.

Zanimljivo je da se Tugare spominju 240 godina prije grada Zagreba. Rijetko koje  mjesto iz povijesti je sačuvalo svoje ime sve do današnjega dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online