Krunoslav Kljaković novi glavni urednik

Novi i stari urednik Slobodne DalmacijeSlobodna DalmacijaNovi glavni urednik "Slobodne Dalmacije" dugogodišnji je novinar i urednik tog splitskog dnevnika Krunoslav Kljaković, objavljeno je u četvrtak na internetskom portalu "Slobodne Dalmacije". Kljaković je na mjestu glavnog urednika lista naslijedio Zorana Krželja, koji je tu dužnost obavljao više od dvije godine, a sada odlazi na dužnost člana Uprave "Slobodne Dalmacije". Kljaković je kratko izjavio da će Slobodna s njim na čelu biti "glasnogovornik, lobist za prava Dalmacije" i da će se usredotočiti na potrebe te regije. U 67-godišnjoj povijesti lista Kljaković je, uz Josipa Jovića, jedini koji će drugi put zasjesti u fotelju glavnog urednika. U dva je navrata bio i glavni urednik nekadašnjeg tjednika "Nedjeljna Dalmacija". Do sada je uređivao subotnji prilog "Spektar". Za zamjenika glavnog urednika imenovan je Robert Žaja ...


SMJENE U SLOBODNOJ DALMACIJI


Zbog loših rezultata odlazi Krželj


Suvlasnik i predsjednik kompanije Europapress holding (EPH) Ninoslav Pavić smijenio je u četvrtak Zorana Krželja s mjesta glavnog urednika Slobodne Dalmacije, a za njegovog nasljednika odlučio postaviti Krunoslava Kljakovića, dosadašnjeg urednika subotnjeg priloga Spektar, doznaje tportal.hr


Piše: Nikola Bajto
Izvor: T-Portal


slobodna dalmacijaIako se nakon jučerašnjeg sastanka Nadzornog odbora i dužeg razgovora Pavića s Kljakovićem ta vijest brzo proširila redakcijom splitskog dnevnika, Kljaković je na upit tportala nije htio komentirati, kazavši da nikakva službena odluka još nije donesena. No kako neslužbeno doznajemo, njegov izbor za glavnog urednika trebao bi biti potvrđen već početkom sljedećeg tjedna.

Direktan povod za Krželjevu smjenu nije poznat, ali kao razlozi se spominju nezadovoljstvo vlasnika lošim poslovnim rezultatima te uređivačkom politikom.

Prema podacima objavljenima prije tri dana na Zagrebačkoj burzi, Slobodna Dalmacija je samo u prvom tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 3,9 milijuna kuna, pri čemu su joj prihodi od prodaje pali za 12,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a zbog lošeg poslovanja prošlog je mjeseca provedena i odluka o smanjenju plaća zaposlenih za 15 posto.

Što se tiče uređivačke politike, jedan od detalja koji se navodi jest da je o spornim potezima splitskog gradonačelnika Željka Keruma puno više pisao EPH-ov zagrebački dnevnik Jutarnji list nego splitska Slobodna Dalmacija.

EPH je Slobodnu Dalmaciju, koju je kupio od Hrvatskog fonda za privatizaciju, preuzeo u rujnu 2005. godine, kada je dotadašnjeg glavnog urednika Dražena Gudića zamijenio Mladen Pleše, koji je proveo daljnje kadrovske promjene i pripremao redakciju za preseljenje u Dugopolje, čemu se protivila većina novinara.

slobodna dalmacija

Nakon Plešinog odlaska za glavnog urednika Jutarnjeg lista u svibnju 2008. godine, direktor EPH Stjepan Orešković doveo je na čelo splitskog lista svojeg dugogodišnjeg prijatelja Zorana Krželja, koji je za račun vlasnika slomio otpor redakcije, a pri čemu je, zbog objavljivanja teksta protiv vlastitih novinara, zaradio i težu opomenu Hrvatskog novinarskog društva.

No Krželja, koji je nedugo prije preuzimanja te funkcije bio dopisnik Novog lista, cijelo su vrijeme pratili loši rezultati, pa je njegova smjena zapravo bila očekivana.

Rotarijanac Krunoslav Kljaković bio je glavni urednik nekadašnjeg tjednika Nedjeljna Dalmacija, a u jednom mandatu i Slobodne Dalmacije, u kojoj je dugi niz godina bio na vodećim uredničkim funkcijama.